Eerste half uur biedt perspectieven voor IJVC 1

BANT – Zaterdag 24 augustus stond de eerste bekerwedstrijd op het programma. Een uitwedstrijd tegen sc Bant (3D). Trainer van der Werf had de beschikking over een groep van 14 spelers waarbij wel een beroep moest gedaan worden op een A1 junior.

Om verschillende redenen zijn enkele spelers (nog) niet beschikbaar; Eric Boorsma (spelerspas) hoopt komende week zaterdag speelgerechtigd te zijn, Marten Zoethout (zeilen) is er dinsdag wel, maar volgende week tegen QVC niet, Jelle Gerbrandy, en Chris Olthuis (blessure) om er maar een paar te noemen.

Onder mooie omstandigheden werd afgetrapt voor de wedstrijd en trainer van der Werf was vanaf het begin aan gelijk aan te zijlijn te horen. Hij coachte zijn manschappen en gaf aanwijzingen op de manier van spelen. Na enkele minuten had spits Bouwe de Boer zijn eerst rotschop al gekregen en daarbij zou het ook niet blijven. Enkele minuten later gaf diezelfde de Boer de bal diep op linkshalf Jagroep welke hem voortrekt. Een speler van Bant loopt uiteindelijk de bal met de borst over de achterlijn, de corner die hierop volgt levert niets op.

Dan na elf minuten spelen krijgt Rens Soenveld de bal aangespeeld van de Boer en de eerste twijfelt niet en ramt de bal van rand zestien keihard achter de keeper. Hiermee brengt hij de stand op 0-1. Echter had dit de 0-2 al moeten zijn, want in de eerste minuten van de wedstrijd was het Meijer die in een 1-op-1 situatie met de keeper de bal naast schoot. Na twintig minuten spelen is het wederom de Boer die een speler weglopen ziet en hem in de loop meegeeft. Meijer trekt de bal voor en Soenveld schiet hem maar enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal.

Na ongeveer een half uur spelen komt Bant uit het niets op gelijke hoogte nadat de verdediging van IJVC de bal niet goed verwerkt en Hutten de bal binnenschiet; 1-1. Met deze stand worden de kleedkamers ook opgezocht. In het eerste half uur speelde IJVC zeer naar behoren en liet het af en toe vloeiend positiespel zien. Met een scherper vizier en minder fouten achterin had het eigenlijk verdiend om met een voorsprong te gaan rusten. Maar het is nog niet voor de competitie en dus zijn het nog leermomenten in het proces wat trainer van der Werf momenteel doorloopt met de A-selectie van IJVC.

In de tweede helft komt Bant wat meer aan voetballen toe, maar weet het zelf weinig te creëren. Na 52 minuten is het Soenveld die achter een diepe bal aangaat, keeper Bouma (17) komt uit zijn goal en botst op Soenveld. De scheidsrechter neemt de keeper in bescherming en fluit af, maar eigenlijk had het spel gewoon door kunnen gaan met name omdat de keeper zelf het duel aanging.

Nog geen minuut later ligt de bal alweer aan de andere kant achter keeper Douna, waarbij enkele verdedigers van IJVC er niet goed uitzagen. Zo bracht Alexander de Waal de polderploeg dus voor het eerst op voorsprong 2-1. Maar niet getreurd voor het IJlster publiek want spits de Boer scoorde nog geen zestig tellen later alweer de gelijkmaker; 2-2. Hij krulde de bal precies bij de eerste paal naar binnen, hiermee etaleerde hij zijn fijne trap techniek.

Na 65 minuten maakte Amien Saleh zijn rentree bij IJVC na een uitstapje bij SWZ Boso Sneek te hebben gehad, hij verving de Boer daarnaast kwam Hogeling nog in de ploeg voor Jagroep. Waar de scheidsrechter het naliet om enkele spelers van Bant op de bon te slingeren gaf hij deze wel aan debutant Marco Fijlstra. Het is echter onbeschrijfelijk hoe de vrije trap die hierop volgde erin ging. Enkele meters voor de dugout werd de bal richting goal geschoten en deze ging aan alles en iedereen voorbij zodat hij tegen de netten tot stilstand kwam. Bant wederom op voorsprong door Huizinga.

De moegestreden Soenveld werd nog vervangen door nog een debutant, de jongste telg van Fijlstra kwam hem verlossen. Zo debuteerden dus twee broers (Danny en Marco) vandaag tegelijk in het eerste van IJVC, dit in navolging van hun vader Jappie (49 goals tussen 1979 – 1995).

Bergstra werd naar voren gestuurd en de Ijlster ploeg ging dus alles of niets spelen. Uiteindelijk werd het niets want Seine bracht de stand nog op 4-2 vijf minuten voor het eindsignaal. En zo debuteert hoofdtrainer van der Werf dus met een nederlaag, maar niet getreurd het getoonde spel in de eerste helft biedt perspectieven voor het komende seizoen.

Dinsdag is alweer de volgende wedstrijd, dan thuis om 19.30 tegen VHK (2J). Zij stonden vlak voor tijd 2-2 tegen QVC.

KARAKTERISTIEKEN

sc Bant 1 – IJVC 1 (1-1) 4-2
11′ Soenveld 0-1, 32′ Hutten 1-1, 53′ de Waal 2-1, 54′ de Boer 2-2, 68′ Huizinga 3-2, 85′ Seine 4-2
Scheidsrechter: K. Braaksma
Toeschouwers: 50
Kaarten: Fijlstra (IJVC)

Opstelling IJVC

Douna; Jellema, Bergstra, Osinga, M. Fijlstra; Meijer (c), van Schepen, Dijkstra, Jagroep (65′ Hogeling); Soenveld (78′ D. Fijlstra), de Boer (65′ Saleh)
Sponsorgroep IJVC 1

logo MdG jpg

Fysio Wymbrits

Copyright © 2014 - Voetbalvereniging IJVC -  Sportcomplex de Útherne - De Dassenboarch 25 - 8651 CB IJlst - 0515 – 53 31 57