Een goed begin!

IJVC teams bezig met sterke reeks

Het vlaggenschip begint de competitie sterk door alle 3 de wedstrijden tot nu toe te winnen. 9 punten en een doelsaldo van 15-2. Maar niet alleen IJVC 1 heeft een goede start in het nog prille seizoen. Ook IJVC 2, IJVC 3, IJVC A1, IJVC B1, IJVC C1 en D1 wisten tot nu toe alles te winnen.

Helicopterstats nam de uitslagen onder de loop.

 

 

IJVC 1

 

We beginnen met het vlaggenschip. Het degradeerde vorig seizoen uit de 4e klasse en voor de mannen van van der Werf telt er maar 1 ding: promoveren. Het liefst door kampioen worden.

De selectie telt 19 man en zolang iedereen fit blijft, heeft van der Werf een luxeprobleem. Ook zorgt dit ervoor dat de andere teams elke zaterdag weer beroep kan doen op dezelfde spelers. Dit zorgt voor rust binnen het team en je kan ergens op bouwen. Laten we hopen dat dit nog lang mag duren!

 

Dan, de resultaten. IJVC speelde in de beker tegen Eastermar, Jistrum en Hielpen. De eerste horde was Eastermar. Vooraf gezien de moeilijkste op papier. Dit blijkt, want bij rust staat het 3-3. Vlak voor tijd beslist Soenveld het duel wint IJVC met 4-3. De tweede wedstrijd werd gespeeld in en tegen Jistrum, die verassend genoeg 3-1 wist te winnen van Hielpen. Echter blijkt IJVC vele malen beter en wint het maar liefst met 9-0, o.a. door een hattrick van Dijkstra. De derde wedstrijd lijkt op papier al gewonnen want Hielpen heeft maar 12 man en bovendien 0 punten. Echter loopt het moeilijker dan verwacht. Uiteindelijk wint IJVC met 4-0 door onder meer 2 goals van laatste man Zoethout. 


Week daarop komt opnieuw Hielpen op bezoek. Echter dan voor de competitie. Ook dit keer loopt het niet bij de ‘Kypmantsjes’.Toch wint het weer met 4-0. De week daarop wacht een echte derby, Oudega uit. Na een comfortabele 0-3 voorsprong bij rust, vergeet IJVC het af te maken en komt Oudega terug tot 2-3. Spanning weer terug, maar dat duurt niet lang. De ingevallen Jagroep beslist het duel door meteen bij zijn eerste kans raak te schieten, 4-2. Afgelopen weekend stond de thuiswedstrijd tegen EBC op het programma. Na een magere 1-0 ruststand, zien we in de tweede helft een geniale Bouwe de Boer. Met een hattrick (waaronder een fantastische stift) en een assist heeft hij een groot aandeel in de wedstrijd, die uiteindelijk met 7-0 wordt gewonnen.  IJVC staat bovenaan met 9 punten uit 3 wedstrijden. Deze moet het echter delen met Sleat (ook 9 uit 3). IJVC heeft alleen een beter doelsaldo (15-3 om 10-3). 

 

  

IJVC 2

 

Dan IJVC 2. ‘It Twadde’ komt uit in de reserve 5e klasse. Ook zij zitten net als het eerste, ingedeeld bij 12 teams. De eerste wedstrijd was thuis tegen Oeverzwaluwen 4. Olthuis, normaliter een speler voor bij IJVC 1, is terug van een (zware) knieblessure en begint dit seizoen bij het tweede. In de eerste 45 minuten weet hij zich te onderscheiden met een goal en een assist, waardoor IJVC met 2-0 de rust ingaat. In de 2e helft komt debutant Rudy Zijlstra (jaren terug ook gevoetbald bij IJVC) in het veld. Hij bewijst meteen zijn dienst door een goal mee te pikken en zodoende wint IJVC 2 haar eerste wedstrijd met 4-1. Wie ook weer sinds jaren te bewonderen is op het voetbalveld, is Jouke Stolp. Stolp speelde jaren lang in de jeugd van IJVC en voornamelijk ook altijd in de standaard teams (D1, C1, etc.) Hij was er zo trots op, dat de contractondertekening op Facebook kwam en dat leverde een uiterst vermakelijke reactie op van de eerder genoemde Chris Olthuis:

 

 

Ook in tweede wedstrijd gaat het scoren makkelijk af voor ‘It Twadde’. Met rust 0-4 voorstaan tegen VVI 3 is redelijk te noemen en wederom weet Zijlstra het doel te vinden. De 2e helft kakt het allemaal in en komt VVI terug tot 3-4. Echter duurde de wedstrijd maar 90 minuten en een beetje en kwam het net te kort om IJVC puntverlies te bezorgen. Zodoende weer 3 punten mee naar IJlst.

 

Afgelopen zaterdag speelden de heren een thuiswedstrijd tegen medekoploper Balk 3. In een gelijk opgaande wedstrijd is Olthuis weer belangrijk. Bij een actie verdiend hij een strafschop en is het spits Toonstra die de 1-0 binnen schiet. Toonstra toonde zich uitermate kalm, aangezien hij vorig seizoen nog een penalty miste. Het blijkt de laatste jaren dat het voorkomen van blessures van IJVC behoorlijk belangrijk is. De vorige seizoen werden heel vaak wedstrijden afgelast omdat het eerste spelers nodig, zodoende moest er worden geschoven en werd er een team (soms meer) uitgegooid. Nu speelt IJVC 2 redelijk met dezelfde kern en wie ook weer van de partij is, is Martijn ‘papa’ Jansen. Jansen, jaren lang vaste kracht in het eerste elftal, werd vorig jaar geteisterd door een hamstring blessure en kwam amper aan spelen toe. Ook is hij sinds 2 jaar terug een echte papa geworden. Voorheen werd hij Papa Jansen genoemd vanwege dat hij de oudste van de selectie was en een vader voor bepaalde jongens (Jellema, Tolsma, Soenveld, Jagroep, de Vries, Olthuis) was. Deze wedstrijd mocht hij weer 90 minuten meedoen. Of hij hier zo blij mee was, dat vraagt men zich af, maar belangrijk was hij zeker. Opstomend aan de rechterkant en 100 procent inzet was hij continu aanwezig en zorgt hij persoonlijk voor de 2-0. Hoe klein hij ook mag zijn, hij wint voorin een kopduel, loopt er zelf achteraan en streept de bal achter de doelman. Dat Balk hierna nog de 2-1 maakt in de slotminuten, deert IJVC 2 niet want ook deze wedstrijd wordt gewonnen. Zodoende staat IJVC 2 bovenaan en staat het 2 punten los van de nummer 2  HJSC 2.


 

 

IJVC 3

 

Dan gaan we door met IJVC 3. Het derde bestaat al jaren lang uit een vaste kern. Oud spelers zoals Gosse Reitsma en Douwe Reitsma, Rients Waltje, Jan Zaagmans en Pingpong Piet hebben het plezier in het spelletje nog niet verloren en ondanks de leeftijd nog altijd prima voetballers. Het mag misschien niet mee al te snel gaan maar voetballen kunnen ze zeker. Wie het derde ook is komen versterken is onze Freerk Bergstra. Bergstra kan makkelijk mee met het eerste, maar heeft gekozen om het een stapje terug te doen. De 28-jarige speler die overal op het veld uit de voeten kan, woont  samen in Heerenveen en kan niet 2x in de week trainen. Ook is hij sinds 2 jaar terug bezig met bootcampen (hardlopen met zware oefeningen tussendoor). En dit is te zien. Bergstra zit er fitter uit dan ooit en kan daarom het niveau van het derde makkelijk belopen. Misschien als er blessures zijn, dat hij zich weer meldt bij het eerste (of tweede) maar voorlopig moeten we daar niet op rekenen.

 

Het derde begon (net als IJVC 1 en 2) met een thuiswedstrijd, tegen Waterpoortboys 4. Deze werd simpel (door goals van Sidderaal en 2x Bergstra) gewonnen met 3-1. De week daarna trad het aan tegen Scharnegoutum 3 (uit). Ook deze wedstrijd won het met 3-1. A-junior Rijkel Dotinga was 1 van de doelpunten makers. Vorige week werd er gevoetbald in Oosterend, tegen SDS 5. SDS 5 was tot dan ook nog foutloos maar ook IJVC weet hiervan te winnen, namelijk met 2-1. Ook IJVC 3 weet dus uit haar eerste 3 wedstrijden 9 punten te pakken en staat samen met Lions’66 5 en Heeg 3 bovenaan. Deze ploegen hebben een betere doelsaldo en daarom vinden we IJVC terug op een derde plek. Het zal nog lastig worden tegen deze ploegen, maar in het voetbal is alles mogelijk.

 

 

 

IJVC A1

 

IJVC A1  speelt momenteel in de 2e klasse. Waar het vorig seizoen goed meedeed om de prijzen maar net niet kampioen werd, kan het dit seizoen wel eens anders worden. Menig mens is van mening dat de A1 te laag is ingedeeld en dat het dit jaar een eitje wordt om kampioen te worden. Met lagere teams zoals LSC A3 of Heerenveen A4, wordt er niet of nauwslijk tegenstand verwacht. Daarin tegen speelt het wel tegen Workum A1 en Oosterlittens A1, wat vaak toch de betere teams zijn.

 

Al in de eerste speelronde blijkt dat de A1 een titelkandidaat is. Uit tegen Sjo WWS/Warga A1 wordt er maar liefst met 15-3 gewonnen. Wat ik, en misschien wel meer, mij af vraag, is hoe je er 15 kan scoren en toch 3 tegen kan krijgen. Het zal ongetwijfeld met concentratieverlies te maken hebben, maar dit laat ik in het midden. Goed, je zal altijd een zwakke broeder in de competitie hebben zitten, dus de volgende wedstrijd werd er meer tegenstand verwacht. Afgelopen zaterdag trad het aan tegen ONS Boso Sneek A2. Al snel bleek dat er een aantal spelerspassen niet in orde waren, waardoor ONS met 10 man begon. Bij rust stond het 5-0 (ik kan het fout hebben) en in de tweede helft ging IJVC door met scoren. Jari Osinga, broertje van topper Age Osinga, speelt normaal in de verdediging. Dit keer mocht hij in de 2e helft als spits figureren en deed dat behoorlijk. Hij weet er namelijk 4 te maken en IJVC A1 wint uiteindelijk met 11-0. Met een doelsaldo van 26-3 en de maximale scoren van 6 punten uit 2 wedstrijden staat IJVC A1 momenteel tweede. Dit komt omdat Workum A1 al 3 wedstrijden heeft gespeeld  en 7 punten heeft verzameld. Ook Oosterlittens A1 heeft 6 punten uit 2 wedstrijden, maar een duidelijk minder doelsaldo (11-2).

 

Volgende week staat er een uitwedstrijd tegen SWZ Boso Sneek A2 op het programma. Er worden 3 punten verwacht, maar ook deze wedstrijd begint weer op 0-0. Ook wil ik persoonlijk de A-junioren een compliment geven dat ze altijd klaar om de senioren teams te helpen. Dit is grote klasse!

 

 

  

IJVC B1

 

 

Eigenlijk moet ik zeggen ST IJVC –Blauwhuis B1. De jeugd van IJVC en Blauwhuis is sinds een aantal jaren gaan samen werken. Dit geldt alleen voor de D-teams, C-teams en B-teams voor dit seizoen.

B1, al jaren lang onder leiding van Rients Waltje, heeft dit seizoen een prima selectie op een been. Veel spelers die altijd in standaard teams hebben gespeeld of zelfs in de jeugd van Cambuur (Jelle de Graaf). Ook beschikt het over een vaste keeper, namelijk Jarno Hoekstra. Hoekstra, overigens een uitstekende fierljepper, staat er elke week weer. Ook volgt (en geeft) hij keeperstraining en dit zal ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen.


B1 begon het seizoen uiteraard met een bekeravontuur. In een poule met Mulier B1, QVC B1 en Oeverzwaluwen B1 liet het zien mee te gaan doen in de top in de 2e klasse. Mulier (8-0), QVC (13-) en Oeverzwaluwen (4-3) werden alleen verslagen en zo bekert het door. Bekerwedstrijden worden meestal gezien als oefenwedstrijden, toch zijn dit uitslagen van formaat.

 

Dan de competitie. B1 begint in een uitwedstrijd tegen Frisia B3. In Leeuwarden kent het geen probleem met Frisia B3 en wint het duidelijk met 10-3. Vorige week stond er een echte derby op het programma, namelijk tegen St SJO OHH B1. Oftwel Oudega-Hommerts-Heeg B1. B1 speelde een prima pot en liet de buurmannen kansloos, 7-1. Afgelopen zaterdag speelden de mannen van Waltje uit tegen NOK A1. Ook deze tegenstander werd simpel opzij gezet en duidelijk gewonnen, 5-1.

Na 3 wedstrijden hebben ook zij 9 punten en met een doelsaldo van 22 voor en slechts 5 tegen begint de B1 ook uitstekend aan het seizoen. De moeilijkere tegenstanders wachten nog, want voornamelijk RES B1 is nog niet gewonnen. Dit was namelijk vorig seizoen een tegenstander waar B1 het lastig tegen had. Ik kan mij een wedstrijd herinneren dat IJVC B1 met 0-3 achterstond. Een donderspeech van Waltje in de rust leidde alsnog tot een 3-3. Toch zal dit team ook zijn zinnen hebben gezet op maar 1 plek en dat is bovenaan. Aan deze jeugdspelers, die wellicht nog veel gaan betekenen voor IJVC , om dit te laten zien.

 

 

 

 

IJVC C1

 

We gaan door met de ‘mannen’ van een andere Waltje, Namelijk Nolke. Nolke is zelf al jaren de assistent-scheidsrechter van IJVC 1 en hiervoor verdiend hij een groot compliment. Het is erg lastig om mensen te vinden dit vrijwillig willen doen en daarvoor hulde. Ook is hij niet beroerd om af en toe de keeperhandschoenen aan te trekken en zo mee te trainen met de a-selectie. Ook is hij al jaren, net zoals Rients Waltje, jeugdtrainer bij IJVC. Hij heeft al jaren de C1 (tegenwoordig dus ST IJVC-Blauwhuis) onder zijn hoede en sinds een aantal jaren doet hij dit samen met Cristiaan Ploeg. De C1 heeft dit jaar een leuke lichting, met spelers die vaak al belangrijk waren in de jeugd. Ook is Nils de Boer weer terug bij IJVC. Na zijn uitstapje van ONS Boso Sneek is hij terug op het oude nest. Vaak zien we dat zulke spelers wegblijven als ze eenmaal hogerop zijn gegaan, echter geldt dit niet voor Nils.

 

Ook de C1 speelde bekerwedstrijden. Of het moeilijk was om door te bekeren? Nee. C1 was werkelijk maten te groot voor de andere teams. Arum/Stormvogels C1 (11-0), SDS C1 (9-1) en Mulier C1 (9-0) werden met grote getallen verslagen. De beker is altijd maar afvragen bij wie je wordt ingedeeld, maar toch kunnen we stellen dan Waltje een team heeft wat ook mee moet gaan doen om de prijzen.

 

De competitie begon voor C1 tegen ONS Boso Sneek C3. Er wordt gewonnen met 6-0.  Ook in deze wedstrijd gaat het dus door met waar het gebleven was: winnen en doelpunten maken. In de laatste 4 duels (3x beker en 1x competitie) wist C1 maar liefst 35x te scoren en slechts één tegen te krijgen. Dit zijn cijfers waar je mee thuis kan komen. Toch is het geen garantie dat het een makkelijk seizoen gaat worden. De tweede pot treed het aan tegen SDS C1. In de beker werd er nog 9-1 van gewonnen, dit keer gaat het iets stroever. Er wordt gewonnen met 4-0. Afgelopen zaterdag speelde het een leuke derby tegen Scharnegoutum C1. De jeugd van Scharnegoutum en IJVC is altijd aan elkaar gewaagd geweest. Zoals op het veld als in de zaal ontlopen deze teams elkaar vaak niks en ook deze wedstrijd vallen de doelpunten aan beide kanten. C1 blijkt uiteindelijk de sterkste en wint met 6-3.

 

Na 3 wedstrijden staat C1 bovenaan met 9 punten uit 3 wedstrijden en een doelsaldo van 16-3. Echter kan het gepasseerd worden door FC Harlingen C1. Deze hebben 2 gespeeld, 2 gewonnen en bovendien een doelsaldo van 15-0. Ook Workum C1 heeft 6 punten uit 2 wedstrijden, het doelsaldo is alleen iets minder, namelijk 8 om 0. Dit zijn waarschijnlijk de ploegen die gaan strijden voor het kampioenschap. Laten we hopen dat Waltje en Ploeg de ploeg scherp en fit kan houden, dan kan het nog wel eens leuk seizoen gaan worden.

 

  

 

IJVC D1.

 

Dan, last but not least, ST IJVC-Blauwhuis D1. De D’s, de overstap van een klein veld naar het grote veld. Spelen met buitenspel en in plaats van zeven, elf spelers op het veld. Het is altijd wennen als je overkomt van de E-pupillen. Het brengt enige spanning met zich mee en voor sommige spelers is de lengte juist een voordeel. De D1 speelt dit seizoen iets lager dan normaal, namelijk in de 3e klasse. IJVC heeft hiervoor gekozen omdat er veel jongens voor het eerst een D-pupil zijn en wellicht omdat heel veel D-pupillen over zijn gegaan naar de C-junioren.

 

D1 zat in de beker ingedeeld bij Heeg D2, SDS D2 en Nijland D1. De eerste wedstrijd tegen Heeg D2 wordt redelijk simpel gewonnen, 6-1. De tweede wedstrijd tegen Nijland was iets lastiger, maar ook daar weet IJVC D1 3 punten van te pakken (4-2). In de laatste wedstrijd speelt het tegen SDS D2. Ook deze wordt gewonnen (3-1) en wordt de maximale score bereikt (9 uit 3) Zodoende gaat ook D1 door in de beker. 

 

Een week later wacht de competitie alweer. In de eerste wedstrijd treft het FC Harlingen D1. Het heeft hier geen moeite mee en wint met duidelijke cijfers, 5-0. Afgelopen zaterdag speelt het wederom tegen Heeg D2. Waar het in de beker nog met 6-1 won, doet D1 er nu een schepje bovenop en wint het met 8-0 van de buurman. Een prima start voor deze jonge jongens en het staat momenteel tweede. Het moet de koppositie delen met Workum D2. Workum D2 kreeg in de twee wedstrijden dat het speelde wel 1 tegen, maar scoorde 14 keer. D1 daarin tegen scoorden ‘maar’ 13 keer maar wist wel de 0 te behouden. Ook Nijland D1 heeft 6 punten uit 2 wedstrijden echter is het doelsaldo duidelijk minder, 11 om 5.

 

 

  

Een uitstekende start voor deze teams en we hopen uiteraard dat ze dit zolang mogelijk vol kunnen houden. We moeten er uiteraard rekening mee houden dat er een slippertje tussendoor kan komen. Dat er een wedstrijd niet wordt gewonnen. Zaak is dan om de kop om hoog te houden, goed te trainen en de volgende wedstrijd weer 100 procent te geven.

 

Nog enkele feiten (competitie);


Scoringsdrift van deze teams is behoorlijk groot. Bij elkaar scoorden de teams maar liefst 110keer in bij elkaar geteld 19 wedstrijd. Dit levert een doelpuntgemiddelde op van 5.7 per wedstrijd.

In deze wedstrijden kregen de teams maar  21 tegen in dezelfde aantal wedstrijden. Dit levert een gemiddelde op van 1.1 per wedstrijd.

Van al de gegevens die ik tot mijn beschikking heb, is momenteel Jelle de Graaf de grootste aandeelhouder van de doelpunten. Hij wist er 7 te maken tot dusver in de competitie. Dat is percentage van 7.7%. van alle goals tot nu toe gemaakt.

A1 is daarin tegen de grootste aandeelhouder als we kijken naar het team percentage. Het scoorde namelijk al 26x en dat brengt ons op een percentage van 28.6%

IJVC B1 is de hofleverancier van de goals tegen die de teams kregen. Van de 21 kreeg B1 er 5 tegen. Dit brengt ons op een percentage van 23.8 procent.

 

 

@Helikopterstats
Sponsorgroep IJVC 1

logo MdG jpg

Fysio Wymbrits

Copyright © 2014 - Voetbalvereniging IJVC -  Sportcomplex de Útherne - De Dassenboarch 25 - 8651 CB IJlst - 0515 – 53 31 57