Eerste winst voor de “Kypmantjes” in het nieuwe seizoen.

IJLST – na drie wedstrijden te hebben gespeeld tegen twee 4e klassers en één 3e klasser, was het nog altijd wachten op de eerste overwinning. Sterker nog, er was tot vandaag nog niet eens gescoord door de Dryltsers. Daar moest tegen 5e klasser WWS dan verandering in komen. Hoewel ze nog gelijk speelde tegen WBP 1, was het verschil vandaag tussen deze twee teams erg groot.

 

IJVC trad aan zonder de geblesseerden Baudet en Jagroep en een fix aantal afwezigen, waar bij sommige een vraagteken kan worden bijgezet. Zodoende zat sinds een lange tijd bij de selectie Age Osinga. De aanvoerder van het vorig seizoen is hersteld van zijn beenbreuk die hij vorig seizoen opliep en mocht voor deze wedstrijd zijn eerste minuten weer maken. Nog opvallender was de 3e wissel, namelijk Freerk Bergstra. Ook voormalig aanvoerder en a-selectie speler is steeds vaker te zien op de voetbalvelden. Hoewel hij en zijn gezin nog wonen in Heerenveen, lonkt een terugkeer naar IJlst steeds meer en ook het voetballen lijkt hij weer op te pakken. Goed nieuws, want een speler die op alle linies uit de voeten kan wil elke trainer wel in zijn selectie hebben. Voorlopig nog bij de b-selectie, maar wie weet. Toch Freerk?

 

Om half 3 mocht de uitploeg aftrappen voor de 2e bekerwedstrijd in deze poule.  Op het kunstgras nam IJVC al snel het initiatief in handen en volgt er een stormloop richting de goal van WWS in de eerste 35 minuten. De één naar de andere aanval wordt opgezet en IJVC mag zich zelf verwijten dat het pas na 11 minuten de ban breekt. De doorgebroken Smit geeft een niet te missen kans aan de Boer en zo mag hij de eerste goal van dit seizoen op zijn rekening nemen. De kansen daarop worden niet verzilverd, mede doordat spelers voor eigen succes gaan en waar afgeven een betere optie zou zijn geweest. En als het dan niet lukt via een uitgespeelde kans, dan maar uit een standaard situatie. Na hands van de doelman net buiten het strafschopgebied, is het voor Dijkstra een koud kunstje om de 2e binnen te schieten. Gebeurd er dan niks aan de andere kant? Eigenlijk niet. Het is wachten op meer goals voor de blauwhemden en waar men voorin blijven falen, blijft linksback Toonstra uitermate cool als hij voor de keeper verschijnt (overigens na een prima bal van Dijkstra) en prikt de 3-0 binnen. Welgeteld één wapenfeit tellen we vlak voor rust voor WWS, echter is Nijdam geconcentreerd en keert het afstandschot. Zo gaat men met 3-0 rusten, waar het dus 6-0 had moeten staan.

 

Na rust zien we ander WWS. Een donderspeech heeft effect op spelers en IJVC wordt opgejaagd. Geluk is dan aan de zijde van Nijdam, als een schot via de laat terug stuitert het veld in. Hoewel IJVC zich zelf vaak in de nesten werkt deze fase, komt het toch op 4-0. Na goed doorzetten van Soenveld weet Dijkstra wel raad met de afvallende bal en ramt zijn 2e van de middag  binnen. Teken voor Reitsma om zowel Hogeling als Toonstra te wisselen voor Osinga en Kramer. Zo pakt Osinga dus zijn eerste minuten weer mee na ongeveer 10 maanden blessureleed. Hierna mag o.a. Soenveld zich aan rekenen dat hij niet de 5-0 maakt en lijkt WWS het wel te geloven. 20 minuten voor tijd mag ook de Boer naar de kant en zijn we getuigen van de rentree van Bergstra. Vlak na deze wissel krijgen we het mooiste doelpunt van de middag te zien, als Reitsma een halve omhaal uit de hoge hoed tovert en de bal over de doelman vliegt. Als spits zijne wil je altijd scoren en dus had Reitsma dit wel even nodig. Dat het dan nog 5-1 wordt, is slechts voor de statistieken. Toch jammer dat de nul niet werd gehouden, daar waar de defensie dit wel had verdiend. Maar is de vreugde als de leidsman voor het laatst fluit niet minder groot.

 

Een dik verdiende zege voor de “Kypmantjes”. Hoewel het misschien wel 10-2 had kunnen zijn, is de eerste overwinning een feit. Er is altijd ruimte voor verbetering maar hoe de ploeg voornamelijk de eerste helft speelde, bied veel perspectief. Aanstaande zaterdag speelt IJVC haar laatste bekerwedstrijd in Sneek, tegen WPB. Een mooie krachtmeting vlak voor het begin van de competitie.

 

Karakteristieken:

 

IJVC - WWS 5-1 (3-0)

 

’11 de Boer 1-0, ’26 Dijkstra 2-0. ’35 Toonstra 3-0, ’59 Dijkstra 4-0, ’82 Reitsma 5-0, ’90 5-1.

 

Gele kaarten: Geen. 

 

Opstelling:

 

Nijdam, J.Osinga, de Boer, Dijkstra, Toonstra (’60 A. Osinga), Hogeling (’60 Kramer), Soenveld ©, Goeman, Smit, de Boer (’70 Bergstra), Reitsma. 
Sponsorgroep IJVC 1

logo MdG jpg

Fysio Wymbrits

Copyright © 2014 - Voetbalvereniging IJVC -  Sportcomplex de Útherne - De Dassenboarch 25 - 8651 CB IJlst - 0515 – 53 31 57