IJVC weet nu wél te winnen in de polder

Ens – IJVC heeft na de zeperd in Espel twee weken terug, nu wel de volle buit meegenomen uit de polder. Ens werd op haar eigen veld met 2-4 verslagen. Daar waar de eerste helft nog gelijk opgaand was, waren de “Kypmantjes” de tweede helft de bovenliggende partij.

 

Omdat het tweede werd afgelast, was de keuze reuze voor Reitsma. Ook Nijdam was bereid om als tweede keeper op de bank te gaan zitten en zodoende zaten er 4 verse wissels. Om 15:00 mocht IJVC aftrappen en slechts 2 minuten later was daar al de eerste kans. Soenveld geeft goed voor maar jammerlijk genoeg maait Hogeling volledig over de bal heen. Uit de counter, die eerst nog wordt geneutraliseerd, gaat spits de Boer lelijk in de fout door de bal zomaar in te leveren. Aanvoeder Sleurink twijfelt geen moment en krult de bal heerlijk langs de kansloze Nooitgedagt. Wéér zelf niet de kans afmaken en wéér op achterstand. Gelukkig worden de mannen langzaam mentaal iets sterker en nog geen 4 minuten is alweer gelijk. Goeman ontsnapt aan de aandacht en prikt de bal, met wat geluk, over de keeper, 1-1.

 

Het eerste half uur is slordig aan beide kanten en dat maakte het juist vermakelijk voor het publiek. IJVC heeft wel meer de bal en creëert ook meer, maar wederom zijn de kansen niet besteed aan Reitsma en Soenveld. En wéér profiteert Ens daar van. Een lange bal wordt op waarde geschat en hoewel het schot van Mannes houdbaar leek, rolt de bal over Nooitgedagt heen, 2-1. Extra domper is daarna als Goeman geblesseerd het veld moet verlaten. Zijn vervanger heet Smit. Gelukkig weet IJVC de knop om te zetten en volgt een goed laatste kwartier van de eerste helft. Hoewel Reitsma en Soenveld de stand al gelijk hadden moeten trekken, is het in de 39e minuut wel raak. Een mooie aanval via Jelmer de Boer en Soenveld eindigt bij spits de Boer. Die aarzelt niet en schiet IJVC weer naast Ens, 2-2. De eerste treffer van good-old Bouwe van dit seizoen en bovendien zijn 113e in competitieverband. IJVC kon zelfs nog op voorsprong komen, echter bleek Reitsma vandaag niet scherp genoeg en zijn inzet wordt van de lijn gehaald. Hiervoor hadden de gasten ook al een penalty verdiend, als Soenveld door 3 man wordt gestuit maar geen enkel de intentie had de bal te raken. De leidsman zag hier echter niks in en gaat men na een enerverende eerste helft met 2-2 de rust in.

 

In de rust wordt de hardwerkende, maar ongelukkige Reitsma vervangen voor Bergstra.

 

De wissel heeft dusdanig effect want de “Kypmantjes” domineren de tweede helft. Al na 5 minuten kan Bergstra er vandoor na een subliem balletje tussendoor. Maar ook hij faalt in de afwerking. Niet veel later gaat Soenveld op avontuur en uiteindelijk komt de bal bij Smit. Die tikt de bal nog tegen de doelman aan, maar in de rebound schiet Soenveld wel raak, 2-3. De jonge ploeg uit Ens lijkt hierdoor geknakt en gaat meer uitdelen en minder voetballen. Dit ten voordeel van de “Kypmantjes” want niet veel later krijgt men dan uiteindelijk wel de strafschop. Soenveld wordt vrijgespeeld door Bergstra en met een ultieme poging probeert de rechtsback nog de bal weg te tikken. Echter de sliding was van achter en raakt zowel de man als de bal. Ditmaal gaat de scheidsrechter wel overstag en is het een koud kunstje voor Dijkstra om zijn specialiteit waar te maken, 2-4. Hierna mag A. Osinga zijn jongere Broer J. Osinga vervangen voor het restant van de wedstrijd. Age raakte vorige seizoen in de uitwedstrijd tegen Ens zwaar geblesseerd, maar gelukkig was hier niks meer van te merken.  In het vervolg van de wedstrijd krijgt IJVC genoeg kansen om de score uit te breiden, maar doordat het verschil al is het gemaakt nekt het dit keer de “Kypmantjes” niet dat er kansen worden gemist. Ens krijgt nog halve mogelijkheden, echter komt de overwinning niet meer in gevaar en gaan de punten mee in de tas naar IJlst als dhr. Vlught voor het laatst op zijn fluitje blaast.

 

Een goede overwinning in een toch altijd lastige wedstrijd. Waar dit seizoen vaak de 2e helft het probleem is, was het dit keer juist goed wat de mannen lieten zien. Smet was het uitvallen van Goeman, die de komende weken zal moeten toekijken met een enkelblessure. Daar tegenover staat weer de 3 wissels die zeer verdienstelijk invielen. Kortom biedt deze wedstrijd veel perspectief voor aanstaande zaterdag. Dan komt Woudsend op bezoek in IJlst. Hoewel zij nog geen overwinning wisten te behalen, is en blijft het een derby en dat zijn altijd wedstrijd opzich.

 

Karakteristieken:

 

Ens - IJVC 2-4 (2-4)

 

’4 Sleurink1-0, ’8 Goeman 1-1, ’30 Mannes 2-1, ’39 de Boer 2-2, ’56 Soenveld 2-3, ’63 Dijkstra 2-4. 

 

Gele kaarten: Geen.  

 

Opstelling:

 

Nooitgedagt, Hottinga, J. Osinga (’65 A. Osinga), Dijkstra, J. de Boer, Hogeling, Kramer, Goeman (’33 Smit), Reitsma (’45 Bergstra), de Boer, Soenveld©.
Sponsorgroep IJVC 1

logo MdG jpg

Fysio Wymbrits

Copyright © 2014 - Voetbalvereniging IJVC -  Sportcomplex de Útherne - De Dassenboarch 25 - 8651 CB IJlst - 0515 – 53 31 57