Invaller Feenstra gidst IJVC langs taai EBC

Oosterzee – Gerrit Jan Feenstra was afgelopen zaterdag de oplossing voor hoofdtrainer Reitsma. In de uitwedstrijd tegen EBC was IJVC de eerste helft geen schim van de ploeg van vorige week en bleek het inbrengen van de gretige Feenstra dus een gouden ‘pik’. Zo blijft IJVC in het spoor van koploper Espel.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd nog duidelijk besproken dat hier drie punten moesten worden gepakt, wil IJVC niet weer na de winterstop aan een inhaalrace moeten beginnen. In de eerste 45 minuten bleek het bericht niet aangekomen, want het was zeer matig wat de gasten lieten zien. De thuisploeg, met oudgediende Braaksma in de gelederen, zakte in en liet IJVC het spel maken. Het was allemaal veel te traag, te slap en zonder enige overtuiging. Het gevaar kwam dan ook continu uit de omschakelen van de thuisclub en was het zo af en toe hectisch voor de goal van Nooitgedagt. Braaksma, met zijn 42 jaar wellicht de oudste speler in de 5e klasse A, blijkt het voetballen nog steeds niet verleerd te zijn. Ondanks dat het lichamelijk misschien iets minder wordt, speelt hij op zijn gemak nog spelers uit en kan hij soms alleen worden afgestopt door een overtreding. Uit één van de overtredingen wordt een vrije trap niet goed verwerkt en is het de vrijstaande Wever die op dat moment de thuisclub verdiend op voorsprong schiet, 1-0. Steeds meer is de frustratie zichtbaar bij de “Kypmantsjes” en gaat het zich meer bemoeien met randzaken dan met het voetbal zelf. Het ontsnapt dan ook meerdere malen aan de verdere achterstand en voorin wordt naast één kans voor Kramer, niks gecreëerd.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren en zo wordt er aanvallend gewisseld. Feenstra vervangt de licht geblesseerde Baudet aan het begin van de tweede helft.

We zijn nog geen 2 minuten onderweg en Feenstra drukt zijn stempel op de wedstrijd. Een voorzet van zijn linkervoet wordt binnen getikt door de Boer en zo staat het al vrij snel gelijk, 1-1. De treffer werkt (zoals vaker dit seizoen) bevrijdend want IJVC gaat vele malen beter voetballen. Het combineert er op los en het tandem Soenveld/Feenstra loopt als een tirelier. EBC krijgt het conditioneel zwaarder en begint vaker een overtreding te maken. In de 1e helft had de leidsman al een waarschuwing gegeven hiervoor maar spits Duursma van EBC lijkt zich hier niks van aan te trekken. Met gestrekt been raakt hij laatste man Dijkstra en vliegt de vlam in de pan. De gele kaart die er op volgt had wellicht rood moeten zijn, maar door het vele commentaar staakt de scheidsrechter de wedstrijd. Na kort overleg met beide aanvoerders besluit hij toch door te gaan en enkele minuten later staan de gasten op voorsprong. Uit wederom een voorzet van Feenstra komt de bal bij Reitsma. Diens voorzet vliegt over iedereen heen en bij de tweede paal kan de Boer vrij inkoppen, 2-1. Een paar minuten later beloond Feenstra zijn goede spel door uit een vrije trap de 3-1 te maken. Het verzet is gebroken van de thuisclub en IJVC gaat op jacht naar meer. Soenveld lijkt ook zo doelpuntje mee te pikken, maar zijn doelpunt wordt (onterecht) afgekeurd vanwege buitenspel. Niet veel later haalt hij wel zijn gram door afvallende bal in de korte hoek te schieten, 4-1. De “Kypmantsjes” proberen de score nog verder uit te breiden, maar slagen daar niet meer. De overwinning komt echter niet meer in gevaar en kan het na 90 minuten voetballen weer 3 punten bijschrijven.

Wederom gaf een doelpunt de IJlsters vleugels en deed het waar goed in is, voetballen. De aansluiting aan de top in inmiddels gemaakt, maar zag het wel Baudet en Jelmer de Boer uitvallen. Zowel Hoekstra als Feenstra deden het goed als invallers en dat neemt Reitsma ongetwijfeld mee naar a.s. zaterdag. Dan speelt IJVC thuis tegen Blokzijl, die deze speelronde de eerste 3 punten wist te pakken (3-1, red) tegen Bakhuizen. Grote man was Boaz Mooiweer, die een hattrick maakte. Kan IJVC a.s. zaterdag ook een hattrick maken door de derde overwinning op rij te boeken?
Karakteristieken:

EBC – IJVC 1-4 (1-0)
’15 Wever 1-0, ’47 de Boer 1-1, 73’ de Boer 1-2, ’77 Feenstra 1-3, ’88 Soenveld 1-4.

Gele kaarten: Duursma (EBC)

Opstelling:

Nooitgedagt, Hogeling, J. de Boer (’74 Hoekstra), Dijkstra, Toonstra, Baudet (’45 Feenstra), Kramer, Hottinga, Reitsma, B. de Boer, Soenveld©.
Sponsorgroep IJVC 1

logo MdG jpg

Fysio Wymbrits

Copyright © 2014 - Voetbalvereniging IJVC -  Sportcomplex de Útherne - De Dassenboarch 25 - 8651 CB IJlst - 0515 – 53 31 57