Sterk IJVC legt VVI over de knie

Door: Spoelstra

Vooraf was het duidelijk welke belangen er op het spel stonden. Bij een overwinning ging IJVC voor het eerst in 10 jaar weer de koker in, bij een nederlaag gingen de bezoekers uit Idskenhuizen door en mocht het gelijk eindigen had zelfs Workum (op doelsaldo) nog een kans. IJVC moest het doen zonder de geblesseerde Gerrit de Vries. De Vries had last van zijn rug. Rodi de Boer begon op de bank nadat hij ziek was geweest, hierdoor keerde Kramer terug in de basis en stond Mohamad weer in de spits.

Het was IJVC dat vanaf minuut 1 de boventoon voerde. VVI zakte ver terug op eigen helft en liet IJVC aan de bal. De ploeg van Postma had in het eerste kwartier alle controle. Er werden nog niet direct kansen gecreëerd, maar het veldspel zag er zeer behoorlijk uit. De eerste echt grote kans resulteerde ook direct in een doelpunt. Reitsma hield de bal goed vast en zag de Graaf een diepte loopactie maken. Reitsma bediende de Graaf op zijn wenken en via een punter schoot de Graaf IJVC op voorsprong. De ontlading bij de ploeg en het publiek was groot. De eerste helft ging verder en VVI bleef maar teruglopen. IJVC maakte het spel en kwam tot meer kansen. Bos kwam op rechts door en kwam oog in oog met de doelman. De rechtsbuiten van IJVC schoot hard en de bal spatte uiteen op de paal. IJVC moest nog even wachten op de 2-0. Het druk zetten van de Kypmantsjes verliep soepel en VVI raakte de bal sneller en sneller kwijt. Met name de aanvoerder van VVI schoot de ballen alle kanten op behalve de goede. Vlak voor rust was daar weer een goed moment van druk. Albertsma onderschepte de bal goed op het middenveld en vond op zijn beurt Stienstra. Stienstra twijfelde niet en stak Bos de diepte in. Bos vertrok vanaf eigen helft en gaf doelman Jelsma geen kans. IJVC kwam op twee nul en ging op rozen de rust in. Het was Lars Bos zijn 25e doelpunt in dienst van IJVC.

Het advies voor de tweede helft was duidelijk. IJVC moest rustig blijven en het veld klein houden. Dit ging tegen Makkum bijna mis na rust en dus was de ploeg gewaarschuwd. Al snel kon je zien dat VVI uit een ander vaatje ging tappen. Ze schoven overal 1 op 1 en wilden op deze manier druk naar voren houden. IJVC verloor te vaak de 2e bal en zo kon VVI ook de druk behouden. Tot grote kansen kwamen de bezoekers in de eerste fase van de 2e helft niet. Met nog 20 minuten te gaan was daar een slippertje achterin bij IJVC. De VVI aanvaller kwam oog in oog met keeper Damstra. Damstra bleef naar de bal kijken en keerde deze inzet uitstekend. IJVC bleef op 2-0 en iedereen mochten even dankjewel zeggen tegen Dennis Damstra. VVI zette ondertussen het slotoffensief in. Het was een “offensiefje”. De oranjehemden kwamen niet tot grote kansen en IJVC hield de as goed dicht. Vlak voor tijd was daar wel de bevrijdende 3-0. De Graaf etaleerde zijn klasse vanaf links en gaf de bal voor op Rodi de Boer. Als een volleerde spits tikte hij de bal binnen en schoot de wedstrijd in het slot. Al met al een schitterende en klinkende overwinning voor IJVC. De ploeg gaat voor het eerst in 10 jaar weer verder in de beker en dat werd gevierd met “Jammer Dan” in de kleedkamer.

Volgende week gaat de strijd voor de competitie dan echt weer los. De competitie wordt gestart uit bij DTD in Koarnjum. De wedstrijd zal starten om 15:00. We hopen jullie ook dan weer in grote getalen langs de lijn te zien. Tot dan!

Karakteristieken: IJVC – VVI 3-0 (2-0) ’16 Jelle de Graaf 1-0, ’42 Lars Bos 2-0, ’89 Rodi de Boer 3-0

Gele kaarten: Jitze Lindeboom, Giedo de Weerd, Rutger Portena, Johannes Lindeboom (VVI)

Opstelling: Damstra, Kramer, Spoelstra ©, Veltkamp, Bruggenkamp (’78 Zijlstra), Albertsma, de Graaf, Stienstra (’78 Zijsling), Bos, Mohamad, Reitsma (’65 Rodi de Boer)

Niet gebruikte wissel: Jelmer van der Zee, Reinold Nooitgedagt