IJVC trein dendert ook door tegen SDS

9 uit 3. Dat zijn cijfers waar ze in IJlst uiterst blij van worden. In de eerste 3 competitiewedstrijden werden DTD, Scharnegoutum en Franeker allen met serieuze cijfers van het veld gespeeld. In de vierde wedstrijd van het seizoen kwam SDS op bezoek. SDS is een team wat we nog kennen van de 3e klasse vorig jaar. In de uitwedstrijd werd het daar 1-1 en thuis werd SDS met 2-1 verslagen door een laat doelpunt van Timo Stienstra. Dat IJVC met een ander team dan vorig jaar komt opdraven is inmiddels overal duidelijk en dus zag SDS bij voorbaat de bui al hangen, maar verkoop de huid niet voor de beer geschoten is. Ook deze wedstrijd begon gewoon weer op 0-0.

Trainer Postma houdt inmiddels al een aantal weken vast aan dezelfde basis elf. Dat betekent dat Spoelstra en Bruggenkamp de ‘Backs’ zijn en dat Dani Mohamad wederom in de punt van de aanval te vinden is. Mohamad maakte vorige week zijn eerste competitie goal voor IJVC. Zou de ketchupfles-theorie van Ruud van Nistelrooij ook zijn werking hebben op Mohamad?

De eerste helft bleek SDS een stugge tegenstander te zijn. In een 4-4-2 formatie trok de ploeg van Douwe Posthuma zich terug op de eigen helft. Hierdoor kwam IJVC met veel moeite tot kansen. In de eerste helft creëerde IJVC twee goede mogelijkheden. De eerste grote kans was voor Dani Mohamad. Rodi de Boer vond de ruimte achter de verdediging en Mohamad kwam 1 op 1 met de doelman van SDS. Mohamad had helaas niet het besef van de ruimte die hij had en schoot heel wild over. De andere kans was voor Stienstra. Na een goedlopende aanval vond Spoelstra zijn medespeler bij de tweede paal. De bal kwam net wat achter Stienstra waardoor het lastig koppen werd. De bal viel nog uiterst gevaarlijk en via de handen van de doelman belande hij zelfs nog op de lat. Aan de andere kant van het veld kwam SDS eenmaal door. Het was Ate Schaap, die we nog kennen van vorig jaar toen hij na een halfuur moest overgeven in de sloot naast het veld. Ate Schaap zag zijn inzet gekeerd worden door Damstra. Na 90 minuten bleek dit ook de enige redding te zijn geweest voor de goalie van IJVC.

De tweede helft was nog nauwelijks onderweg of IJVC had al evenveel kansen gekregen als in de eerste helft. De eerste kans was voor de Graaf. Bruggenkamp, beter bekend als Andy, kwam door op links en vond op zijn beurt de Graaf. De Graaf was in kansrijke positie, maar tikte de bal net langs de paal. De volgende kans voor IJVC was wel raak. Een wisselpass kwam terecht bij Stienstra en die zag de Vries de diepte in gaan en vond hem op de juiste snelheid. De Vries schoot met zijn linker goed binnen en zo stond IJVC op 1-0. De rust van scheidsrechter Slagter was wat aan de korte kant en dus mistte een groot deel van het publiek de openingstreffer van de Vries. IJVC bleef daarna verzorgt positiespel spelen en liet SDS achter de bal aan lopen. De ploeg uit Easterein bleef ondanks dat geconcentreerd verdedigen. Soenveld was ondertussen in de ploeg gekomen voor Lars Bos. Bij zijn eerste actie raakte hij de bal nog kwijt, maar bij zijn tweede actie vond hij de ruimte achter de laatste linie. Dani Mohamad sloop ondertussen mee naar voren en werd door Rens Soenveld op zijn wenken bediend. Hierdoor tekende Mohamad voor de 2-0. Wellicht het sein dat de ketchupfles-theorie ook voor hem geldt. In de slotfase maakte Reinder Reitsma nog doelpunt uit een corner. De Graaf trapte hem en Reitsma kopte knap en hard binnen. Hierdoor won IJVC wederom met klinkende cijfers. De wedstrijd eindigde in 3-0 en de invallers maakten zich uiterst belangrijk.

Volgende week komt Makkum op bezoek in IJlst. Makkum is een ploeg die we nog kennen van de bekerronde. IJVC speelde in de eerste helft Makkum van het kastje naar de muur en stond 0-3 voor bij rust. In de tweede helft tapte Makkum uit een ander vaatje en werd het nog 2-3. De ploeg is dus gewaarschuwd. Het eerste fluitsignaal zal wederom om 14:30 uur zijn op de Douwe Zwaagstra Fjilden. Tot dan!

Karakteristieken: IJVC – SDS 3-0 (0-0)

’47 Gerrit de Vries 1-0, ’79 Dani Mohamad 2-0, ’88 Reinder Reitmsa 3-0

Gele Kaarten: Jelle de Graaf (IJVC), Douwe Posthuma (trainer SDS)

Opstelling: Damstra, Spoelstra, Rodi de Boer ©, Veltkamp, Bruggenkamp, Albertsma, de Graaf, de Vries, Bos (’75 Soenvel), Mohamad (’83 Reitsma), Stienstra

Niet gebruikte wissels: Joppe Kramer, Bart Zijsling, Sieger Zijlstra, Reinold Nooitgedagt en Jelmer van der Zee