Wedstrijd met twee gezichten levert IJVC driepunter op

Op een warm en onthutsend slecht kunstgrasveld in Makkum mocht IJVC het officiële seizoen openen. Gelukkig voor Makkum was dit de laatste wedstrijd op dit veld. IJVC reisde af richting Makkum met een knappe selectie. Zijsling en Kramer ontbraken nog, zij genieten momenteel van de zon rondom de middellandse zee. Van der Zee, Nooitgedagt, Koopman en keeper Damstra speelden met het 2e bij Top ’63.

IJVC begon in Makkum voortvarend. Via goed positiespel kwam de ploeg van Postma tot de nodige kansen in de beginfase. Bos en Stienstra waren beide gevaarlijk vanaf de flanken, maar ook kwam IJVC via de as een aantal keer knap door. In minuut 18 was het raak. Veltkamp zocht met een lange bal richting de Graaf die een loopactie maakte achter de verdediging. De bal was op maat en de Graaf kende geen twijfel oog in oog met de doelman van Makkum. Een aantal minuten later was het weer raak. Stienstra zette knap druk op de keeper. De keeper verslikte zich en haalde Stienstra hard onderuit. De bal ging terecht op de stip. Deze actie had wellicht de rode kaart verdiend, maar scheidsrechter van der Bij hield deze op zak. Spoelstra benutte dit buitenkansje en zo was het binnen het eerste kwart 0-2. IJVC kende daarna even een zwakkere 10 minuten, ondanks dat kwam Makkum niet tot echte kansen. Een kleine 10 minuten voor rust was daar ook de 0-3. Via een goede aanval kwam de bal bij Bos en ook hij kende geen twijfel oog in oog met de keeper van Makkum geen twijfel. IJVC mocht dan ook gaan rustten met een soevereine 0-3 voorsprong.

Het was een goede eerste helft en dat smaakte voor de tweede helft naar meer. Helaas was niets minder waar. Makkum kwam in de tweede helft meer in de duels en daar had IJVC het moeilijker mee. De reden dat IJVC meer in de duels kwam lag vooral bij IJVC zelf. Het baltempo was te laag en er gingen te veel makkelijke dingen mis. Makkum kwam vrij snel na rust dan ook op 1-3. De bal bleef in de kluts liggen in het zestienmeter gebied en Hoekstra haalde verwoestend uit. Er leek een overtreding aan vooraf te gaan. De scheidsrechter wuifde het weg en zo stond het gewoon 1-3. IJVC kreeg de kans om er al snel weer 1-4 van te maken. De Graaf werd na een goede actie neergelegd in het strafschopgebied en dus ging de bal op de stip. Spoelstra ging er weer achter staan, maar wist ditmaal niet te scoren. Dit was zijn eerste misser vanaf de stip in een officieel duel voor IJVC. Door deze misser maakte IJVC het zich onnodig lastig. In de counter van de strafschop werd het bijna direct 2-3, maar de nieuwe aanvoerder van IJVC, Rodi de Boer, wist nog net in te grijpen. Even later was het alsnog 2-3. IJVC kreeg de bal niet weg, waardoor de bal voor de voeten kwam bij Blanksma. Hij schoot knap binnen en maakte de aansluitingstreffer. In het laatste kwart werd er aan beide kanten niet veel meer gecreëerd. Wel werd keeper Hoekstra nog getorpedeerd door Folkertsma. Hij was de hele tweede helft al opzoek naar een rode kaart en kreeg deze vervolgens in minuut 90.

IJVC begon voortvarend, maar kreeg het tot toe doen van zichzelf het onnodig lastig in de tweede helft. Toch is daar de eerste driepunter van het seizoen en dat is toch lekker beginnen. Dinsdag neemt IJVC het in een oefenduel op tegen SWZ 1/2 en zaterdag wacht de volgende beker kraker thuis tegen Workum. We hopen jullie wederom langs de lijn te zien. Tot dan.

Karakteristieken:

Makkum – IJVC 2-3 (0-3)

’18 Jelle de Graaf 0-1, ’21 Pieter Kor Spoelstra (pen.) 0-2, ‘37 Lars Bos 0-3, ’53 Roy Hoekstra 1-3, ’60 Rik Blanksma 2-3

Gele kaart: Folkertsma (Makkum) Veltkamp, Mohamad (IJVC)

Rode kaart: Folkertsma (Makkum)

Opstelling: Hoekstra, Spoelstra, Rodi de Boer © (’65 Riemer de Boer), Veltkamp, Bruggenkamp, Albertsma, de Graaf, de Vries, Bos, Dani Mohamad, Stienstra (’65 Reitsma)

Niet gebruikte wissel: Sieger Zijlstra