Als onnodig puntverlies je aan het einde van het seizoen een nacompetitieplek kost dan denk je terug naar een moment waarop dat gebeurde. Leider Reitsma sprak dergelijke woorden ook al uit gedurende de oefenwedstrijd tegen SDS. Vooruitblikkend op het duel met Delfstrahuizen en de vele afwezigen. Dat Thijs Modderman afgelopen weekend een prima basisdebuut kende is uiteraard mooi voor hemzelf. Maar dat het gepaard ging met een onnodige nederlaag was uiteraard zuur. Want Delfstrahuizen ging dan wel met de drie punten naar huis, met een compleet en ingespeeld team had er veel meer ingezeten. Wat geweest is geweest en kijken we vooruit naar de Boot-clash.

Vader en zoon tegenover elkaar, als trainer in het voetbal, zien we niet zo vaak. Een vader als trainer tegenover zijn zoon als voetballer komt wel vaker voor. Zo kwamen Thijs en Joseph Oosting elkaar tegen, Kenzo en Kenneth Goudmijn en Sem en Maurice Steijn zijn daar voorbeelden van uit het betaalde voetbal. Verdediger Anton Bijker van SVN ’69 speelde laatst een oefenwedstrijd tegen FC Meppel waar zoon Ramon Bijker op het veld stond. Pierre en Sydney van Hooijdonk stonden samen op het veld bij Beek Vooruit toen de 15-jarige Sydney debuteerde.  In de competitie troffen de Boot’s elkaar net niet als trainer van Sneek Wit Zwart en NOK, maar dat weerhield ze er niet van om tegen elkaar te oefenen.

Zaterdag ontvangt zoon Niels vader Loet op sportpark de Ribbe in een officiële wedstrijd. Niet als koploper maar als nummer twee na het verlies tegen Tollebeek (1-0, red). Door dit verlies zullen de mannen van Niels extra gemotiveerd zijn om dit verlies om te zetten in winst. Maar ook bij de bezoekers zal dit gevoel zwaar wegen na het verliest tegen Delfstrahuizen. Ze hebben wat recht te zetten.

In de thuiswedstrijd was de trainer van IJVC nog Johan Faber en was pa Loet toeschouwer in IJlst waar hij QVC zag worstelen maar ook dat ze met de overwinning terug naar Stavoren gingen.

Samen waren ze verantwoordelijk als trainers bij onder andere SF Deinum en Sneek Wit Zwart, nu kruisen ze dus de degens. Een interessante ontmoeting waarbij zowel vader als zoon niet verliezen wil.

Zoals eerder al beschreven is QVC koploper af na het verlies tegen Tollebeek. Het was de tweede nederlaag tegen alweer een polderploeg. Franeker nam de kop over al kwam dat pas in de slotfase tot stand. De vreugde zal er niet minder om zijn geweest bij de geel blauwen.  QVC is sinds de degradatie uit de derde klasse in 2018 naarstig opzoek naar de terugkeer hierin. Twee keer ging het mis in de nacompetitie en ook Corona had zijn invloed. In 2019 was Makkum te sterk in de eerste ronde en afgelopen seizoen was Dokkum te sterk. Datzelfde Dokkum staat dit seizoen op een elfde plek met zestien uit zestien, juist op een plek die ervoor moet zorgen dat ze aan het einde van het seizoen nacompetitie spelen voor klasse behoud.

Nimmer speelde de ploeg uit Stavoren in de 5e of 6e klasse en ook in de FVB blijft de bijdrage beperkt tot drie seizoenen eind jaren tachtig. Toen wij nog worstelden om uit de FVB te komen werd QVC al kampioen in de vierde klasse (1960) en speelde het vele seizoenen in de derde klasse. 

Voor de fusie eind jaren veertig speelde IJVC in de Onderlinge Bond Zuidwesthoek tegen Quick begin jaren dertig. Met twee overwinningen en evenveel nederlagen zijn die ontmoetingen in balans gebleven. In vijftien ontmoetingen in Stavoren tegen QVC wist IJVC nog nooit te winnen in competitieverband. Zeven keer werd het gelijk en acht keer bleven de punten aan de boorden van het IJsselmeer. Acht doelpunten werden er gemaakt waarbij Jan van der Woude zich met twee doelpunten topscorer mag noemen. Reinder Steenbeek was de laatste die het net wist te vinden in het met 1-1 geëindigde duel in november 2003.

Trekken we het breder dan alleen de competitie dan komen we nog een bekerwedstrijd tegen in het seizoen 1984. In de tweede ronde ging IJVC op bezoek bij QVC en moesten volgens de Leeuwarder Courant optornen tegen bizarre weerselementen. IJVC, een klasse hoger acterend, was daar het beste tegen bestand. Sjoerd de Jong was met drie goals een koelbloedig schutter. De wedstrijd eindigde in 1-4 en Jappie Fijlstra nam de overige treffer voor zijn rekening. In de vierde ronde werd IJVC met 1-0 uitgeschakeld door Alcides.

Na afloop is er livemuziek in de kantine en zal het een gezellige derde helft worden. Laten we de eerste twee ook vlammen. Met vier seniorenteams en een JO19 dat allemaal in de middag spelen zal het weer een hele opgave worden om deze ook allemaal te laten spelen.

Oant sneon!