IJVC enkele maatjes te groot voor Scharnegoutum

Na een overtuigende overwinning op DTD een week eerder, stond nu Scharnegoutum op het programma voor IJVC. Scharnegoutum kent een moeizame seizoenstart. In verschillende oefenwedstrijden werd ruim verloren, en ook in het bekertoernooi verliep het stroef. Sterker nog, Scharnegoutum speelde de bekerronde niet eens uit omdat een wedstrijd werd afgezegd. IJVC daarentegen beleeft een vliegende start. Zoals bekend plaatste IJVC zich moeiteloos voor de volgende ronde van de beker, waarin eind oktober Akkrum de tegenstander zal zijn.

IJVC kende 1 wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen DTD. Reitsma moest plaats maken voor de Vries. Hierdoor verkaste Stienstra van het middenveld naar de linker kant. De vliegende start van het seizoen werd voortgezet in deze wedstrijd. Na een krappe 5 minuten spelen kwam IJVC namelijk al op voorsprong. De corner werd kort genomen en via Spoelstra kwam de bal voor de voeten van Bos. Bos kon gemakkelijk vanaf dichtbij binnen tikken en opende zo zijn doelpuntenrekening. Het veldspel van IJVC was alleraardigst en Scharnegoutum kon niet in het niveau mee. Na weer een goede aanval via de Vries en Bos gaf laatstgenoemde een piekfijne voorzet op Stienstra. Stienstra volleerde knap raak en zo was het binnen het kwartier al 2-0 voor IJVC. Voor Stienstra betekende dit een persoonlijk record. Hij scoorde namelijk nog niet eerder vaker dan twee keer in één seizoen. Tien minuten later kwam daar ook de uitgelezen kans om er 3-0 van te maken. IJVC kreeg een strafschop na een handsbal van Scharnegoutum. Spoelstra mocht aanleggen, maar net als eerder dit seizoen tegen Makkum kreeg hij de bal niet in het doel. De penalty was ‘uniek’ slecht genomen en keeper van der Kooy kon gemakkelijk keren. Gelukkig voor hem en heel IJVC was kort daarna toch de 3-0. De Graaf haalde uit van buiten de 16 en nu ging de keeper van der Kooy niet vrijuit. Na ruim een halfuur spelen zat IJVC op rozen en leek deze wedstrijd in de tas te zitten.

IJVC was in de rust vooral voor zichzelf gewaarschuwd. De ploeg kwam tot nu toe niet altijd even best uit de kleedkamer. Niet te min kwam IJVC na zo’n 10 minuten spelen in de tweede helft al op 4-0 voorsprong. De Graaf gaf een klasse bal op Bos. Bos schoot hard binnen in de korte hoek. Na 53 minuten spelen stond het 4-0 voor de Kypmantsjes. Als Scharnegoutum nog hoop had, dan was deze hoop nu wel definitief verdwenen. In het restant van de tweede helft kwam IJVC nog wel tot een aantal kansen, maar de ploeg van Postma hoefde niet meer zo nodig in de tweede helft. Het slotakkoord was voor de ingevallen Reitsma. Hij kreeg de bal aangespeeld van de Graaf en draaide goed kopen. De bal lag klaar voor zijn rechter en schoot hem heel beheerst tegen de touwen. Het was Reitsma zijn 46e in het eerste van IJVC. Hij heeft er nog 3 nodig om zijn vader te evenaren. Zal het hem lukken om hem voorbij te streven dit seizoen?

Volgende week wacht er naar alle waarschijnlijkheid een hele andere wedstrijd op IJVC. Het gaat op bezoek bij SC Franeker. Franeker trok deze zomer de nodige nieuwe spelers aan en pakte tot nu toe ook de volle buit in de eerste twee wedstrijden. Ondertussen werd zaterdagnacht de boel alvast op scherp gezet door Sofian Azehaf via de ouderwetse SMS. We gaan zien wat dat teweeg brengt in de kraker van zaterdagmiddag. We hopen massaal op jullie support om 15:00 in Franeker. Tot dan!

Karakteristieken: IJVC – Scharnegoutum 5-0 (3-0)

‘4 Lars Bos 1-0, ’15 Timo Stienstra 2-0, ’32 Jelle de Graaf 3-0, ’53 Lars Bos 4-0, ’76 Reinder Reitsma 5-0

Opstelling: Damstra, Spoelstra, Rodi de Boer ©, Veltkamp (’65 Riemer de Boer), Bruggenkamp, Albertsma, de Graaf, de Vries (’65 Zijsling), Bos (’65 Reitmsa), Mohamad, Stienstra

Niet gebruikte wissels: Jorrit Hoekstra