Het bekeravontuur gaat verder

Één kans kreeg Makkum afgelopen week in de eerste helft toegespeeld van IJVC. De kans werd niet benut zodat de brilstand op het bord bleef. Na rust speelde IJVC de wedstrijd rustig uit en won verdiend met 2-0. Tegenstanders die een kans krijgen moeten hier zorgvuldig mee omspringen, want kansen worden weinig weggeven door de defensie van de Kypmantsjes.

Na vijf wedstrijden in de competitie staat zaterdag de eerste ronde van de beker op het programma. Eindelijk zat IJVC weer eens in de koker voor de knock-out fase en ziet Akkrum naar IJlst komen. De eerste vier speelronden stond de ploeg bovenaan in de 3e klasse, maar door het gelijke spel tegen Read Swart zag het Oerterp over zich heen komen. Bij de bezoekers staat Emile Vis in de spits en hij kwam al tot twaalf competitiedoelpunten. In de eerste wedstrijd tegen Trinitas (11-1, red) scoorde hij vier keer en stond de maandag erop met een artikel in het LC

Zijn secondant voorin is de 17-jarige Rimmer van der Heide die tot dusverre zes keer het net in de competitie wist te vinden. Beide aanvallers waren ook trefzeker in het duel tegen Read Swart (2-2) afgelopen weekend. Op goal staat de twee keer zo oude Michel Geertsma die al bijna twee decennia bij de selectie van Akkrum zit. De bezoekers wist in de poulefase te winnen van Oosterlittens, Blauwhuis en Blauw Rood ’20. Met vijftien doelpunten voor en twee tegen komt het prima voor de dag in de beker.

Ook in competitieverband weet Akkrum het net wel te vinden, zoals eerder al geschreven een dikke overwinning in de eerste competitiewedstrijd. In totaal scoorde de ploeg al 26 keer in de competitie maar kreeg het ook al 9 tegentreffers te verwerken. Tegen de onderste drie ploegen kon Geertsma de bal al zes keer uit het net halen.

In het seizoen 2003/04 zaten beide verenigingen bij elkaar in de poulefase. Destijds was er geen onderscheid tussen de zaterdag en zondag bij de poule indelingen. Samen met MKV ’29 en DWP mocht uitgevochten worden wie zich opmaken mocht voor de eerste ronde. Dat werd uiteindelijk DWP die in de tweede ronde uitgeschakeld werd door ’t Fean 58 middels een 7-0 nederlaag.

Thuis tegen Akkrum werd het 4-5 en was het dus een doelpuntrijke wedstrijd. Voor de schrijver van dit stuk zijn de doelpuntenmakers tot op heden nog niet bekend. Van de 67 bekerwedstrijden die daarna gespeeld werden is alles wel bekend.

De vereniging die een jaar later dan ons haar 100-jarig jubileum viert heeft ook een geschiedenis op de zaterdag. Dat team geldt niet als een succesvol team want het pendelde vooral tussen de 2e en 3e klasse FVB. Na het opheffen van de FVB speelde het nog twee seizoenen in de 6e klasse en wie kwam het daarin tegen? Juist IJVC. In het seizoen 1996/97 werd het thuis 4-4 (Jan Zaagmans en Alex Bruggenkamp 2) een seizoen later werd Akkrum met een grote nederlaag naar huis gestuurd. Jan Zaagmans was dit maal vier keer trefzeker in het met 8-1 gewonnen duel.

Sinds Akkrum in 2017 promoveerde naar de derde klasse eindigde het steevast bij de top-4 in de derde klasse. In vier (twee afgebroken seizoenen, corona en 22/23) van de zeven seizoen mocht het proberen via de nacompetitie te promoveren, elke keer faalde de ploeg daarin.

De kwaliteit van de zondagcompetities is de laatste jaren uitgehold geraakt door de vele overstappers naar de zaterdag: Dronrijp, Sint Annaparochie, Heerenveen, GAVC, FVC, LAC Frisia, Drachten, DTD, MKV ’29 en Deinum om er maar een paar te noemen. Hoe de derde klasse zondag zich verhoudt tot de vierde klasse zaterdag zullen we zaterdag met eigen ogen kunnen aanschouwen.

Mogen we ons opmaken voor een midweekse bekerwedstrijd? We weten het als de scheidsrechter voor het laatst heeft gefloten. Blijf daarna gezellig in de kantine, want er is livemuziek en draaiend rad!

Oant sneon!