Komende zaterdag start de competitie met een thuiswedstrijd tegen DWP in de derde klasse. Lang moest de stad Ijlst wachten om weer op dit niveau terug te komen. De laatste wedstrijd in de derde klasse dateert alweer van mei 2009 toen er in Makkum met 1-2 aan het langste eind getrokken werd. De laatste doelpuntenmaker in de derde klasse? Simon Haringa jaagde in de 80e minuut een vrije trap vanaf een meter of 25 met zijn linkerbeen achter de doelman. Met dat resultaat op zak mocht IJVC deelnemen aan de herkansingsronde om nog een seizoen in de derde klasse te verblijven. Samen met Hein Quarré zou hij aan het einde van dat seizoen afscheid nemen. Echter was DESZ uit Zwartsluis over twee wedstrijden veel te sterk voor de Kypmantsjes. Met een 0-4 in de thuiswedstrijd was de uitwedstijd een formaliteit. Ook de uitwedstrijd ging met 3-0 fors verloren waardoor IJVC vaarwel tegen de derde klasse zeggen moest. Een seizoen eerder speelde het nog tegen Be Quick Dokkum om promotie naar de tweede klasse. Het vertrek van Anton de Bakker, Bert Groenendal, Jurjen Post, topscorer Amanj Saleh en Bert Boddema bleek achter teveel van het goede.

Drie jaar later speelde IJVC in de kelder van amateurvoetbal door in de vijfde klasse terecht te komen. Zoals bekend werd IJVC een seizoen (2012/13) kampioen maar degradeerde het seizoen erop gelijk weer. In 2014/15 kon de kampioensschaal wederom in de lucht, om vervolgens direct weer te degraderen. De seizoenen daarop waren er vaak meer nederlagen dan overwinningen te vieren in Ijlst en pas in 2019 kwam er weer voetbal in de ploeg, echter gooide Corona roet in het eten om eventueel te kunnen promoveren. Het eerste volledige seizoen na Corona pakte IJVC voor de derde maal de titel in de vijfde klasse A (een record) en stootte in twee seizoenen door naar de derde klasse.

Anno 2023 is er sprake van versterkte degradatie omdat de piramides hervormt worden binnen de KNVB. In onze competitie moeten we sowieso verstoken blijven van de plaatsen 11 en 12 omdat die rechtstreekse degradatie opleveren. En hoewel nacompetitie niet altijd in het voordeel van IJVC uitpakt, hebben we afgelopen seizoen gezien dat het toch ook wel eens een feestje kan zijn.

De nummers 9 en 10 spelen nacompetitie, en wil je dus compleet veilig zijn dan moeten de selectie van trainer Postma op een achtste plek eindigen.

Hierover zegt hij zelf:

Voor IJVC staat er na 14 jaar weer een terugkeer in de 3de klasse te wachten. Na het wegvallen van een aantal spelers om diverse redenen zijn er een aantal jongens vanuit de B-selectie en de jeugd doorgeschoven naar de hoofdmacht. Gezien de voorbereiding en de reeds gespeelde bekerwedstrijden kun je wel van een positieve start spreken. Van de 7 gespeelde wedstrijden werd er eentje recentelijk verloren van AVC en in de overige 5 werd gelijkgespeeld of gewonnen. Zoals vaker wanneer er een aantal jongens nieuw ingepast moeten worden gaat dit met vallen opstaan en worden hele goede momenten afgewisseld met slordigheden.

De jongens willen graag en dat is zeker een pluspunt. De jonge groep maakt zich op voor een loodzware competitie waarin een aantal degradanten uit de 2de klasse zijn bijgekomen die vorig seizoen meer als 30 punten hebben behaald in de 2de klasse. Maar ook prachtige streekderby’s staan op het programma en zo wordt het een interessante competitie waarin toch wel handhaving het doel is. Met de verdere ontwikkeling die is ingezet, die zeker nodig is in de 3de klasse, is het een enorme uitdaging om niet alleen tegen de naaste concurrenten maar ook tegen de topploegen om die punten afhandig te maken.

Gezien het komende seizoen er nog een versterkte degradatie is zal het nodige vuurwerk zeker in de tweede seizoenshelft aanwezig zijn en zou het wel eens tot de laatste speeldag spannend kunnen zijn wie dat felbegeerde 8ste plekje gaat bemachtigen om zodoende niet nacompetitie hoeft te spelen om het vege lijf te redden.

De hoofdmacht van IJVC ziet er enorm naar uit om zich van de goede kant te laten zien en met de grote steun van de eigen supporters gaan wij een mooi avontuur aan in deze prachtige 3de klasse A.

Dan naar onze tegenstander aanstaande zaterdag die de laatste negen seizoenen onafgebroken in deze klasse uitkomen. Afgelopen seizoen werd de derde periode binnengesleept en mocht de ploeg deelnemen aan promotie naar de tweede klasse. Een enorm toetje want lang stond de ploeg uit Sint Johannesga op een hele andere plek op de ranglijst. Uiteindelijk degradeerden er vijf teams en alleen Heeg wist het vege lijf te redden. De laatste ontmoeting is bijna exact tien jaar geleden toen het door twee goals van Anton Holtrop en Dylan Meijer 0-3 werd. Mede door de 45 doelpunten van Holtrop dat seizoen ging DWP aan de haal met de titel en degradeerde IJVC uiteindelijk via de nacompetitie. Destijds stond Volken Huisman onder de lat bij de selectie van Jan Pasveer en na uitstapjes bij ONS Sneek, Harkemase Boys en Flevo Boys is hij weer teruggekeerd en kan DWP teren op een uitstekende doelman.

In het seizoen 2000/2001 kwamen IJVC en DWP elkaar tegen in de vijfde klasse. Op zich niet een vreemd verschijnsel, echter zat de inmiddels 41-jarige Sjoerd Koopmans toen ook al bij de selectie en komende zaterdag zal hij ook ‘gewoon’ weer op het veld staan. In lijn loopbaan bij de senioren is dat ook het enige seizoen op dat niveau geweest.

Komende zaterdag zullen we zien hoeveel we waard zijn in de derde klasse nadat IJVC toch een jasje heeft uitgedaan met het vertrek van enkele dragende spelers. Zo staan Rens Soenveld (357 wedstrijden / 200 goals) en Reimer Hogeling (327 wedstrijden / 22 goals) niet aan de aftrap, samen toch goed voor bijna 700 wedstrijden in IJVC 1.

Oant sneon!