Sneeuw was het woord dat het afgelopen weekend op de social media kanalen van de voetbalverenigingen het meest gebruikt werd. Sneeuw in combinatie met een voetbalveld brengt al gauw een ander woord naar boven: afgelasting. Veel wedstrijden gingen niet door. Een handvol wedstrijden in Fryslân vonden wel hun doorgang waaronder twee in onze vierde klasse. Nagele zorgde met een overwinning bij Delfstrahuizen ervoor dat ze zich mengen in de titelstrijd. De promovendus speelt tot dusverre een prima seizoen. Zelf werden we aan de boorden van het IJsselmeer afgeschminkt door het QVC van Niels Boot.

In het LC van maandag werd dat als volg geëvalueerd:

,,Ik hoef voorlopig niet meer thuis te komen’’, zei Niels Boot met brede lach. ,,Dat wordt deze week alle dagen zelf koken. Zonder gekheid: we hebben IJVC op alle fronten afgetroefd. Medelijden met pa? Nou, ik hoopte natuurlijk dat we zouden winnen, maar 2-0 was me ook goed geweest.’’

Op de terugweg werd nog flink geëvalueerd. ,,We zijn nog even in de kantine gebleven en toen samen in de auto naar Sneek gereden’’, aldus jonge Boot. ,,Als-ie had gewonnen, had ik ‘m op de trein gezet.’’
Senior: ,,Niks aan toe te voegen. Ik ben geschrokken van hoe wij speelden. Ik kan best tegen mijn verlies, maar dit was IJVC onwaardig.’’

De Boot Battle eindigde zo in een deceptie voor IJVC en de tweede nederlaag op rij was een feit. Ook werd het net niet gevonden, een rare gewaarwording als je in de achtenveertig wedstrijden ervoor altijd wist te scoren. Zaterdag komt SVN ’69 op bezoek en zij hebben na de overwinning op TOP ’63 de rode lantaarn overgedragen aan diezelfde ploeg. Het gat naar Delfstrahuizen is nog vrij fors te noemen met zeven punten (een wedstrijd minder gespeeld) maar de Nijeveensters zullen er alles aan doen om niet twee keer achter elkaar te degraderen.

Uit werd het weliswaar 0-3 en haalde het de eerste overwinning van het seizoen binnen, van onderschatting kan echter geen sprake zijn na twee nederlagen op rij en negen wisselingen in het basiselftal deze wedstrijden. Zaterdag zal Boot er dan ook op hameren dat de ploeg zichzelf wat te bewijzen heeft op eigen veld en de drie punten in eigen huis houdt.

Over de historie valt dit keer weinig te vertellen aangezien SVN ’69 veelal in de D klasse uitkwam van op de verschillende niveaus waarop ze voetbalden. De laatste tien seizoenen was dat in de derde klasse waar de achtste klassering de hoogste was. Vanaf 2017 werden de klasseringen steeds minder en degradeerde afgelopen seizoen via de nacompetitie na een nederlaag tegen Borger. Het spelen in de vierde klasse is voor de ploeg alweer ruim vijftien jaar geleden. In het seizoen 2005/06 kon de vlag gehesen worden toen het zich tot kampioen kroonde.

Beide verenigingen waren actief in de zesde klasse in het seizoen 1997/98 en behaalden de nacompetitie in hun eigen klasse. SVN ’69 rekende eerst af met Joure en VENO om te bepalen wie de finale om promotie mocht spelen. In die finale trof het IJVC op het veld van UDIROS in Nieuwehorne. IJVC kwam in die finale door Woudsend van zich af te schudden (o.a. twee goals van huidig leider Douwe Reitsma). 

De finale werd gewonnen door IJVC met 3-2 in een schitterende nacompetitie wedstrijd met alles erop en eraan. Mocht je nog wat tijd over hebben deze week, de beelden spreken voor zich:

Dinsdagavond oefende SVN ’69 tegen 5e klasser UDIROS (9e in de competitie) en stond het bij rust 1-0 voor de ploeg uit Nieuwehorne. Na rust repareerden de roodwitten het middels vier doelpunten in een 1-4 overwinning. Hoewel het maar een oefenwedstrijd betrof is het wel de tweede overwinning op rij voor de ploeg van scheidend trainer Leeuw en dat kan iets teweeg brengen binnen een selectie.

De overige senioren hadden afgelopen weekend veel moeite om de selecties rond te krijgen, iets wat in de vorige voorbeschouwing al voorspeld werd. Het tweede had niet genoeg om af te reizen naar Urk waardoor het vierde wel genoeg had. Echter had tegenstander Oudehaske deze zaterdag niet genoeg. Uiteindelijk was al het werk, wat de leiders erin stopten, voor niets geweest omdat alles niet doorging. Met drie uitwedstrijden voor het tweede, derde en vierde en een JO-19 dat ook op het middaguur speelt wordt het voor komend weekend weer een hele opgave.