Stavoren – IJVC is, hoe toepasselijk dan ook, afgelopen zaterdag volledig door het ijs gezakt. De ploeg van Loet Boot begon dramatisch aan de wedstrijd en stond na 9 minuten na treffers van Zwaan (2x) en Bajema al 3-0 achter. Mede doordat IJVC daarna iets beter voor de dag kwam en QVC een tandje minder ging spelen, bleef de teller uiteindelijk “maar” steken op 6: 6-0. 

Voorafgaand aan het duel werd voorspelt dat dit nog wel eens een heerlijk affiche kon worden. In IJlst was IJVC namelijk de betere, maar zag het mede door de rode kaart van Bos, QVC alsnog aan het langste eind trekken (2-3). Ook nu was het publiek in grote getallen naar Stavoren gekomen en werd er om op een prima bespeelbaar veld rond 14:30 afgetrapt.

En nog na geen 2 minuten komt QVC al op voorsprong. Een voorzet vanaf rechts komt terecht bij Zwaan (mede doordat Bos uitgleed) en die ramt de bal onderkant lat binnen, 1-0. In de 5e minuut is het meteen al 2-0 door Zwaan, nadat gelegenheidsback Bos de bal niet goed verwerkt en Zwaan simpel kan binnenwerken. En om het allemaal nog erger te maken is in de 9e minuut de 3-0 al een feit. Goeman verslikt zich in de jagende Bajema, die versnelt richting goal en Hoekstra wederom kansloos laat. Verbijsterende gezichten zowel langs de kant als in het veld. Dit is IJVC al in een hele tijd niet meer overkomen en nu moet het vrezen voor een pak slaag. Hoewel de storm daarna even gaat liggen, is IJVC aanvallend machteloos. En QVC dendert door, door goed combinatiespel te spelen en de druk erop te houden. De 4-0 is dan misschien wel tekenend voor de wedstrijd. De Boer, misschien de wel constantste speler, wordt opgejaagd en speelt terug op Hoekstra. De bal is te zacht waardoor Bajema ertussen komt. Die wordt onderuitgehaald en dus een strafschop. Hoewel Hoekstra de goede hoek kiest, maakt Zwaan toch zijn hattrick: 4-0. IJVC heeft de handen vol aan het duo Bajema/Zwaan maar ook de rest van de thuisploeg heeft de zaakjes goed op orde. IJVC probeert er wel iets van te maken maar het vertrouwen is nergens meer te bekennen. Toch zowaar nog 2 kansjes voor de ‘Kypmantsjes’. Beide voor Soenveld, maar ook hij kan zijn team niet bij de hand nemen en faalt 2x in de afronding. Aan de andere kant staat de lat de 5-0 nog in de weg, voordat beide teams naar binnen gaan voor de rust.

Na rust (met van der Zee en Nooitgedagt voor Goeman en Bos) is het allemaal aan beide kanten iets minder. IJVC komt wel iets beter voor de dag, maar krijgt al snel de 5e treffer om de oren. Een lange bal komt terecht bij Bajema, die gunt de meegelopen Zwaan zijn 4e treffer, 5-0. Met de wind en natte sneeuw, die de tweede veld over het veld waait, probeert IJVC nog wel een eretreffer te maken. Een aantal keren komt het aan de rechterkant er nog wel doorheen, maar je ziet gewoon dat het geloof er niet meer is. Grootste kansen zijn nog voor Kramer (kopbal net over) en voor Spoelstra (vrije trap wat naast vliegt) en dat was het dan ook wel. Aan andere kant blijft het oppassen voor nog meer tegengoals. De spelers van QVC vermaken zich wel en gooien de ene naar de andere trukendoos open. Dat het pas 10 minuten voor tijd 6-0 wordt, komt omdat QVC er soms wat te makkelijk over dacht en IJVC toch met man en macht de thuisploeg van scoren probeert af te houden. Ook met het inbrengen van Zijsling voor de Boer, dus één op één achterin, probeert Loet daarmee nog een treffer te forceren, maar tevergeefs. De lijdensweg van IJVC wordt na precies 90 minuten afgefloten door de leidsman, die overigens zeer goed vloot.

Een pak slaag dus, waarbij de thuisploeg nog mild was voor de ‘Kypmantsjes’. Met schaamrood op de wagen druipt IJVC uiteindelijk af. Zowel in de rust als na de wedstrijd zijn er genoeg dingen besproken maar feit is wel dat dit niet uit de lucht komt vallen. De laatste weken is het voetbal niet meer goed en tegen Delfstrahuizen was het Hoekstra die een grotere uitslag voorkwam. De vraag is dan ook, hoe komt dit en hoe kan het verholpen worden? Ligt het aan de instelling? De trainingen van de trainer? Uiteraard moeten we ook niet doen alsof de wereld vergaat want een 5e plek is, nadat je vorig jaar bent gepromoveerd, natuurlijk redelijk te noemen. Toch door tegenvallende resultaten slinkt de voorsprong op de onderste plekken en dus is er maar één medicijn die kan helpen en dat is uiteraard weer eens een overwinning boeken. En niet alleen voor de mannen zelf, maar ook voor het publiek, wat weer in groten getale was gekomen (waarvoor dank). Dit zal dan aanstaande zaterdag moeten gebeuren, thuis tegen SVN ’69. De ploeg uit Nijeveen staat misschien op de voorlaatste plek, maar boekt na de winterstop prima resultaten. En met het feit dat IJVC niet in haar grootste vorm steekt, is een overwinning allerminst een zekerheid.

Karakteristieken

QVC 1 – IJVC 1 6-0 (4-0)

2′ 1-0 Wieger Zwaan, 5′ 2-0 Zwaan, 10′ 3-0 Hidde Bajema, 21′ 4-0 Zwaan (pen), 49′ 5-0 Zwaan, 82′ 6-0 Bajema

Geel: Overwijk (QVC), Goeman (IJVC)

Opstelling: Hoekstra; Bos (45′ van der Zee), Spoelstra, de Boer (60′ Zijsling), Bruggenkamp; J. Zijlstra, Kramer, Goeman (45′ Nooitgedagt); Reitsma, Albertsma, Soenveld (c)

Er zijn foto’s gemaakt door Nico Altenburg die vind je onder deze link:  KLIK HIER