IJLST – na een geslaagde voorbereiding stond na 11 maanden weer eens een officieel affiche op het programma. IJVC zit in de poule bij Osingahuizen-west, HJSC en Birdaard. Twee heerlijke derby’s die de komende weken worden afgewerkt, maar het begon dus thuis tegen FC Birdaard.

Met een fitte selectie werd rond half 3 afgetrapt. ‘It Twadde’ had het goede voorbeeld gegeven door met 3-0 te winnen van SC Joure 6 en met een heerlijk zonnetje en het feest wat aan de gang was bij de kaatsvereniging (100-jarige bestaan) werd er veel verwacht van de “Kypmanstjes”. Toch was het eerste half uur redelijk in evenwicht. Birdaard speelde een soort 1-3-1-2-3-1 (ik moet er wat van maken..) en dat bleek lastig te zijn voor de thuisploeg. Met aanspeelpunt Kingma en bewegelijk middenvelders kwam Birdaard er zo af en toe dreigend en voetballend uit. De grootste kansen waren echter voor IJVC, maar te lang wachten of net een voetje ervoor zorgden ervoor dat er brilstand bleef staan. Aan de andere kant werd de lat geteisterd en een pegel vanaf de 16-meter ging rakelings over de goal van Hoekstra.

Naarmate de wedstrijd vorderde, zag je dat IJVC conditioneel ook dit seizoen weer sterk is. Steeds meer werden de gasten achteruitgedrukt en helemaal toen Kingma het veld geblesseerd moest verlaten, was al voor rust de puf er redelijk uit bij de gasten. En daar werd een paar minuten voor rust goed gebruikt van gemaakt. Een combinatie tussen Goeman en Bruggenkamp zorgde ervoor dat de laatstgenoemde een strakke voorzet kon geven, waarbij Reitsma de bal bij de tweede paal voor het intikken had, 1-0. Zo kon IJVC alsnog met een voorsprong de rust in.

Heerlijk begin van de tweede helft.

Waar de toeschouwers (en dat waren er een flink aantal) nog bij de feesttent een versnapering aan het halen waren, stond de 2-0 al op het scorebord. Vanaf de aftrap werd meteen de bal veroverd. Reitsma bereikte Soenveld, die op zijn beurt Hogeling een niet te missen kans bod, 2-0. Niet veel later stond de teller op 3. Stienstra, wellicht de kleinste op het veld, mocht vrij inkoppen en via een speler van Birdaard rolde de bal bij de tweede paal erin. Hierna kon Faber dus wat jongens rust geven en uiteraard wat jongens speelminuten gunnen. Hottinga, de Boer, Goeman en Reitsma werden vervangen door Nooitgedagt, S. Zijlstra, J. Zijlstra en van der Zee. Het spel werd er echter niet beter op. IJVC nam wat gas terug en Birdaard (wat al uitgewisseld was voor rust) kon niet echt een vuist maken. Toch uit het niets is zowaar raak. Een afgeslagen corner komt terecht bij de Groot, die Hoekstra kansloos laat met een schot in het dak van het doel, 3-1.

Of het hierna nog spannend werd? Niet echt. Birdaard probeerde het nog wel en wist voornamelijk door foutjes achterin van IJVC nog wel wat gevaarlijk te worden, maar het slotakkoord was voor de “Kypmantjes”. Uit een goed lopende aanval komt de bal bij Stienstra, die geen twijfel kent en de bal in de kruising pegelt, 4-1. Zo gaf de 18-jarige Stienstra meteen zijn visitekaartje af en beloofd dit nog wat voor de toekomst.

IJVC wist dus ook de vierde wedstrijd van dit nog prille seizoen te winnen en door de winst van Osingahuizen-west op HJSC (2-0) staan de “Kypmantjes” dus bovenaan qua doelsaldo. Volgende week staat de tweede bekerwedstrijd op het programma, dan speelt het uit in Hommerts (15:00). Winst daar betekent een grote stap richting de tweede ronde en uiteraard winst op buurman HJSC. Wat wellicht nog belangrijker is.

Karakteristieken:
IJVC – Birdaard 4-1 (1-0).
’44 Reitsma 1-0, ’46 Hogeling 2-0, ’51 Stienstra 3-0, ’65 de Groot 3-1, ’89 Stienstra 4-1.
Gele kaarten: Kramer (IJVC)
Opstelling: Hoekstra, Hottinga (’60 Nooitgedagt), Spoelstra, de Boer (’63 S. Zijlstra), Bruggenkamp, Kramer, Goeman (’63 J. Zijlstra), Hogeling, Reitsma (’60 van der Zee), Stienstra, Soenveld ©.