Voor de derde keer op rij verloor IJVC een wedstrijd. Het gemis van spelers kan niet als excuus opgevoerd worden door de aanwezige spelers. Want na een nederlaag tegen Delfstrahuizen waarin veel wijzingen in het basiselftal doorgevoerd waren, daar stond tegen SVN ’69 een 4e klasse waardig elftal op het veld. Dat je daar zelf niet naar handelt is des te meer een reden om eens als selectie in de spiegel te kijken en elkaar eens aankijkt. Doe ik zelf genoeg om te brengen wat ik kan, zorg ik ervoor dat ik zaterdags fit en geconcentreerd op het veld sta. Zeur ik op een medespeler om mijn eigen fouten te maskeren, en zo de aandacht van het probleem af te leiden?

Afgelopen seizoen ging alles van een leien dakje, en wilde iedereen er graag bij horen. Nu het wat minder gaat komt het neer op intrinsieke motivatie en mentaliteit om de zaak om te draaien. Onze oud-trainer Jan Stuiver vindt het lastig om een eiland-ploeg te trainen omdat je de groep niet altijd compleet hebt viel te lezen in het LC. Maar met een selectie waarin ook veel studenten zitten is de selectie ook niet altijd optimaal compleet om te trainen. De vrijblijvendheid van weekendjes weg, vakanties en reizen is een trend die al meerdere jaren zichtbaar is in de teamsport. Je hebt er als trainer maar mee te dealen. Maar tien tegentreffers in twee duels is te veel.

Je zou bijna vergeten dat we een prima eerste seizoenshelft hebben gespeeld, en dat dit nu niet meer ineens onmogelijk is. Dus ook de positieve punten moeten met elkaar besproken worden.

Tegenstander SVN ’69 strijd voor de laatste strohalmen en dat was op het veld ook te zien qua inzet en beleving. Duels werden aangegaan om ze ook daadwerkelijk te winnen en dat ontbrak er bij de thuisploeg de hele wedstijd wel wat aan. Zaterdag staat er met Tonego weer een ploeg die punten heel goed kan gebruiken en zal ook de duels niet schuwen. Tel daarbij op dat we het altijd lastig hebben in de polder en je hebt weer ingrediënten voor een lastige wedstrijd in Luttelgeest.

In de historie tegen Tonego zien we zes ontmoetingen waarbij de eerste twee (2002 en 2004) in een 2-2 gelijkspel eindigden. Beide keren was Elmar Meijer één van de doelpuntenmakers. De drie ontmoetingen die daarna volgden leverden evenveel nederlagen op alvorens de eerste overwinning in 2010 genoteerd kon worden. Onder eerdergenoemde trainer Stuiver was dit een van de spaarzame overwinningen dat seizoen. Na twee goals van Nick Roskam, Elmar Meijer en Evert Schreur stond er na 90 minuten een keurige 1-4 op het scorebord. Een uitslag die we zaterdag ook wel kunnen gebruiken.

De laatste overwinning van Tonego is weliswaar van voor de winterstop toen er gewonnen werd van QVC met 1-3, van onderschatting kan en mag geen sprake zijn. Gelet op de eigen vorm en achtervolgers, die Tonego in zicht hebben gekregen, weer genoeg ingrediënten voor een spannende pot in de polder.

Oant sneon!