Hij stond enkele weken in de tiplijsten en een echte hit werd het dus niet. We hebben het hier over het nummer van Ammar & Snelle genaamd: de laatste. Zaterdag tegen Tollebeek staat hij op het programma en voor Snelle zijn naamgenoot Lars Bos is het ook de laatste. Ditzelfde geldt voor Jan Hottinga, Melle Kramer, Reimer Hogeling (voorlopig geblesseerd en op reis), Pim Goeman (op reis in oktober) en Rens Soenveld.

Wie had na de nederlagen tegen Delfstrahuizen, QVC en SVN ’69 nog gedacht dat we in de laatste speelronde van het seizoen nog kans maken op een prijs. Voor velen was dit het eerste seizoen in de vierde klasse en dus een leerjaar waar ook fouten worden gemaakt. Zolang je er lering uit trekt is dat helemaal geen probleem, en de selectie heeft de rug gerecht na een mindere periode. Alleen tegen Franeker werd er nog verloren na een matige wedstrijd van beide kanten.

Tegenstander Tollebeek is ook niet aan haar beste reeks bezig gezien de laatste uitslagen waarbij verloren werd van AVC (0-4), Franeker (2-0) en Foarút (2-0) zonder dus zelf te scoren. Gelijkgespeeld werd er tegen TOP ’63 (3-3, 80e minuut) en SVN ’69 (2-2). Alleen tegen Sleat stapte de polderploeg met de volle mep van het veld (2-0) waardoor er dus maar één van de laatste zes wedstrijden in een overwinning omgezet werden. Zaterdag staat de ploeg ook niet onder leiding van trainer Jonkers die een straf uitzit van één wedstrijd die hij kreeg na de wedstrijd tegen AVC.

Sinds december kruisen Tollebeek en IJVC elkaar op de ranglijst als het gaat om de vierde plek. Op het einde van de strijd is daar nog een derde partij bijgekomen die zich voor de vierde plek meldt: AVC. Deze drie ploegen zijn in deze klasse dus stabiele ploegen te noemen die het tot het eind met elkaar in een mooie strijd verwikkeld zijn. De scenario’s voor komend weekend kunnen zich op verschillende manieren tentoonspreiden. 

  1. Winst IJVC en nederlaag AVC (tegen titelkandidaat QVC) -> Verzekerd van de 4e plek
  2. Winst IJVC en winst AVC -> laatste wedstrijd SVN – AVC beslissend om plek 4.
  3. Nederlaag IJVC, tsja voor ons niet interessant meer

‘Wat moeten wij in de nacompetitie’, ‘Wij hebben niets te zoeken in de 3e klasse’, ‘De selectie wordt minder, waarom zouden we promoveren’ zijn geluiden die je dan her en der hoort. Maar is het ook niet een avontuur om voor deze selectie een jaar in de derde klasse te spelen. Een technische selectie die voetballend wel in staat is om punten te pakken. Tegen Grootegast, Minnertsga, Makkum, Nijland, Oeverzwaluwen en Heeg werd er tegen derdeklassers geoefend in de afgelopen jaren met als resultaat vijf overwinningen en één gelijkspel. En waar iemand vertrekt kan er weer een andere speler opstaan. De nieuwe trainer Sido Postma weet wat er gevraagd wordt voor het spelen in de derde klasse. Hij promoveerde met Waterpoort Boys afgelopen seizoen en kent dit seizoen een prima seizoen. Vooraf zou men getekend hebben voor de plek waar men nu staat. Ook in deze competitie is het soms stuivertje wisselen als het gaat om de nacompetitie plekken, en WPB maakt daar nog steeds kans op. Let wel; om te promoveren!

De exodus van spelers betreft niet alleen het eerste elftal meerdere spelers stoppen bij IJVC waardoor het vierde na één seizoen weer ter ziele gaat. Wellicht is het nog een overweging om 7×7 op de vrijdag of zaterdag te beginnen bij de ‘Kypmantsjes’.

Dan naar de historie tegen Tollebeek die er in dit geval uitziet als een stoplicht. Één overwinning, één gelijkspel en zo dus ook één nederlaag. De nederlaag is wel de meest recente uitslag toen IJVC in het seizoen 2015/16 roemloos degradeerde (2-1). Twee seizoenen eerder degradeerde IJVC ook maar qua punten was dit niet een heel slecht seizoen (31) en haalde IJVC een punt op in de polder (2-2). Voor de overwinning moeten we terug naar het jaar 2000 in de vijfde klasse waarin IJVC promoveerde en Tollebeek degradeerde. Nolke Posthuma was de grote man die middag met een hattrick, Arnold Boersma zette de vierde treffer op zijn naam (0-4).

Hoe het kwartje zaterdag ook valt, zolang je je best gedaan hebt als team kan niemand je iets verwijten. Terugkijkend is het een prima seizoen geweest en we bedanken iedereen voor zijn inzet, strijd en bereidwilligheid en de supporters uiteraard voor hun support.

Oproep: Wie wil komend seizoen de verslagen schrijven?

Oant sneon!