IJlst – IJVC heeft de laatste thuiswedstrijd van het huidige seizoen overtuigend gewonnen. Onder warme omstandigheden en toezien van redelijk wat publiek, werd buurman TOP’63 uit Oppenhuizen uiteindelijk met duidelijke cijfers weer naar huis gestuurd: 4-0.

Maar voorafgaand aan dit duel werd verwacht dat het niet zo makkelijk zou gaan als in de wedstrijd in Oppenhuizen (0-3 winst). De ploeg van Hoekstra, wat nog altijd tegen degradatie strijdt, pakte de laatste weken redelijk wat punten en wist onder andere runner-up Franeker op een gelijkspel (1-1) te houden. Maar vanaf het begin was al duidelijk dat IJVC de punten graag in IJlst wilde behouden.

Het voetbalde soms makkelijk, zij het wel wat onrustig, maar de opdracht van trainer Boot was duidelijk; geniet van het spelletje en speel lekker vrij uit. Al in de 6e minuut lijkt deze tactiek zijn vruchten af te werpen, maar Goeman krijgt de bal er vanaf twee meter niet in. Uiteindelijk uitstel, want niet veel later is toch raak. Albertsma wordt door Bos bediend en de spits blijft kalm tegenover doelman Metselaar, 1-0.  De geelhemden hadden hiervoor zelf Hoekstra al een keer getest en na een klein half uur spelen is ook Hoekstra daadwerkelijk gepasseerd, alleen brengt Spoelstra redding op de lijn. Een belangrijke ook, want vrij snel hierna verdubbelt IJVC de voorsprong. Ditmaal is het “Dijkie” die Bos kan wegsturen. Bos blijft kalm en schuift het leder voor de tweede keer langs de doelman, 2-0.

Hierna volgt een fase waarbij beide ploegen wat onrustig zijn. Top’63 kan soms gevaarlijk worden, maar voetballend is het niet bij machte om het goed uit te spelen. IJVC krijgt wat corners en wat kansjes, maar ook de ‘Kypmantsjes’ zijn niet scherp genoeg en dus wordt de rust gehaald met een 2-0 voorsprong.

Na rust bijt “Top en Twel” wat meer van zich af en heeft niet lang nodig om de grootste kans voor hen te noteren in deze wedstrijd. Wolters kan alleen op Hoekstra af maar de inzet is te slap en Hoekstra blijft goed kijken en houdt zijn doel uiteindelijk schoon. Ook in de fase hierna is TOP’63 beter bij de les van IJVC, maar naast wat dreiging is er niet veel aan de hand. De wedstrijd moddert wat door en nadat de gasten tweemaal de gele kaart hebben gezien en Goeman is vervangen door Zijsling, komt er eindelijk weer wat leven in de brouwerij. Eerst zorgt een wat ongelukkige botsing ervoor dat ook Hottinga het veld moet verlaten met een bloedneus en vrij snel hierna zorgt Zijsling op aangeven van Soenveld voor de beslissing in deze wedstrijd, 3-0. De hoop op een goed resultaat is nu wel vervlogen bij de gasten en moet het oppassen dat het geen al te grote uitslag gaat worden.

IJVC breekt zo af en toe nog gevaarlijk door maar komt pas in de slotminuten toe aan de 4e treffer. Een goed genomen corner van Soenveld wordt binnen geknikt door Bos en zo maakt hij zijn 10e treffer in competitieverband. In de laatste minuut komt ook Soenveld nog één op één met de doelman, maar vermoeidheid breekt hem parten en de doelman keert de inzet. Niet snel hierna fluit de jonge leidsman Hannema voor het laatst en kan iedereen gaan genieten van een ‘sappie’ op het terras. De derde helft wordt flink gevierd o.l.v. zanger Jan Joost en ook TOP’63 en haar supporters toonden zich waardige verliezers om nog lang te blijven.

Zo werd er dus eindelijk weer eens overtuigend gewonnen en klimt IJVC naar een 4e plek. Bovendien mag gemeld worden dat Hoekstra (en zijn verdediging) voor de 8e de “0” hielden en dat is een prima prestatie. Het kan deze week allemaal nog mooier worden, want als IJVC weet te winnen in Tollebeek en AVC laat punten liggen tegen QVC, is de nacompetitie een feit. Het is speculeren tot je er bij neer valt, maar het is toch mooi om te zien dat de “Kypmantsjes” tot zover zijn gekomen. Normaliter is het voor een aantal spelers de laatste wedstrijd voorlopig in het mooie blauw, maar dit kan wellicht nog worden verlengd met minimaal één wedstrijd.