Nog twee wedstrijden in mei en dan zit het seizoen 2022/23 er alweer op. Na jaren in de vijfde klasse en aansluitend nog twee seizoenen met Corona hebben we nu een seizoen afgewerkt in de vierde klasse. Een seizoen waarin duidelijk werd dat het niet allemaal zo gemakkelijk gaat als een treetje lager. Duels moeten scherper aangegaan worden, de balbehandeling moet een tempo hoger en een fout is sneller een tegendoelpunt. Toch mogen we niet ontevreden zijn na een abrupte trainerswissel en een directe handhaving. Want de vorige twee seizoenen in de vierde klasse na een kampioenschap betekende evenveel degradaties terug naar het niveau waar we niet willen spelen.

Zaterdag staat de laatste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma wanneer TOP ’63 op bezoek komt. De laatste weken sprokkelen ze de nodige punten bij elkaar, want in de laatste vier wedstrijden werd niet verloren van Franeker, Tonego, Sleat en Tollebeek. Maar nog steeds staat het water ze aan de lippen aangezien SVN ’69 en Tonego evenveel punten hebben verzameld. Zij spelen tegen elkaar en bij winst kan één van beide verenigingen goede zaken doen.

Voor trainer Arjen Hoekstra resteren er nog drie wedstrijden om TOP ’63 als vierdeklasser achter te laten (eventueel via de nacompetitie) voordat Timo Breukelaar het overneemt. De 31-jarige assistent-trainer speelde tot afgelopen seizoen verdeeld over twee periodes negen seizoenen in het eerste elftal. Samen met onze rechtsbuiten Lars Bos vertrok hij tussendoor naar LSC 1890 om later weer terug te keren. Begint hij zijn trainersloopbaan in de 4e of 5e klasse?

Met twee overwinningen is het voor ons ook nog altijd mogelijk om vierde te worden, waarbij de hoop dan weer gevestigd wordt dat Niels Boot met zijn QVC van AVC wint. En als QVC kampioen worden wil zal het de komende wedstrijden winnend af willen sluiten. Mocht dit scenario zich aandienen dan komt het in deze fase aan op het doelsaldo tussen IJVC en AVC. Momenteel hebben beide verenigingen een saldo van +6.

Maar zitten twee overwinningen met veel doelpunten er wel in voor de ‘Kypmantsjes’ is uiteraard de vraag. Er zijn maar drie ploegen die meer scoorden dan IJVC maar we hebben geen echte killer die in de dubbele cijfers zit. Topscorer is Bos met acht doelpunten, terwijl de laatste acht seizoenen dat we in de 4e klasse speelden de topscorer altijd in de dubbele cijfers zat. Voor Bos blijft het bij één seizoen in Ijlst, hij vertrekt komend seizoen naar een vriendenteam bij de tegenstander.

Het is pas de vijfde ontmoeting in competitieverband tussen beide ploegen. De eerste twee werden in de jaren negentig afgewerkt op een niveau dat niet meer bestaat; de zesde klasse. Een 4-1 en 2-0, waarin Klaas Westerbeek in totaal driemaal raak schoot. De eerste ontmoeting in de vierde klasse ging met 0-1 verloren waarna er in 2015 met 2-0 gewonnen werd.

Namen die bij beide verenigingen op de ‘lijst’ stonden zijn o.a.:  Sietze Otten (trainer), Feike Hobma, Lucas van der Kooij, Joeri van Leeuwen, Eddy Bergsma, Eniz Uzun en uiteraard Bos.

Laten we Loet een waardig afscheid geven als trainer met een mooie overwinning in de laatste thuiswedstrijd op het eigen sportcomplex. Voor dit affiche speelt het tweede de topper tegen NOK 2. Een kampioenschap zal een moeilijk verhaal worden, maar de tweede positie kan wel steviger in handen genomen worden.

Oant sneon!