Kollumerzwaag – de “Kypmantsjes” mogen blijven dromen van promotie naar de derde klasse.

Afgelopen zaterdag werd Friese Boys verslagen, wat tevens ook kon promoveren. IJVC was over de gehele wedstrijd gezien de betere en won uiteindelijk verdiend: 0-2.

Dat beide teams ‘mogen’ promoveren, was duidelijk zichtbaar. IJVC had uitgepakt door met veel supporters en een dubbeldekker die kant op te gaan en Friese Boys had veel geregeld om er echt een feest van te maken. Nadat de spelers onder vuurwerk en jeugdspelers het veld waren opgekomen, trapte Albertsma af.

Vanaf het begin was duidelijk dat IJVC het spel mocht maken en Friese Boys het moest hebben van de omschakelmomenten. IJVC speelde degelijk en wist de tegenstander onder druk te houden. Dit leverde in het begin niet veel kansen op, maar dat kon niet lang meer duren. Rond de 12e minuut is het Goeman die vrij uit kan halen nadat de bal voor zijn voeten kwam, maar deze bal vliegt ver over het vangnet. Vlak hierna liet de Graaf van Friese Boys zich zien, door 3 man het bos in te sturen maar gelukkig bleef Hoekstra goed naar de bal kijken en tikt de bal over. Met name de zijkanten van Friese Boys bleken de gevaarlijke wapens van de thuisploeg.

Maar soms kwamen de backs Hottinga en Bruggenkamp mee op en de eerste genoemde heeft een prima voorzet in huis die hard binnen wordt gekopt door Soenveld. Maar keeper Bloem heeft een fantastische reflex in huis waardoor de bal via de lat overgaat. De corner die daarop volgt blijft liggen in het strafschopgebied. Eerst raakt Hottinga de paal en dan is het spits Albertsma die overtuigend raak schiet, 0-1. Sowieso speelde Albertsma een prima wedstrijd vandaag, want als aanspeelpunt had hij een groot aandeel in het spel van IJVC. De fase hierna (die overigens nog wel stil werd gelegd omdat er vuurwerk werd gegooid, foei jongens!) bleef IJVC simpel overeind. Een schotje van de Graaf is nog een prooi voor Hoekstra, maar voor de rest is het IJVC dat blijft aanvallen. Zowel Bruggenkamp als vlak voor rust Soenveld testen de doelman, maar beide keren weet hij redding te brengen. Zodoende blijft de stand 0-1 als men de kleedkamer opzoekt.

Na rust wordt verwacht dat Friese Boys de druk erop zou gooien, maar niets is minder waard. Het blijft loeren op foutjes van IJVC, maar zoals eerder gemeld speelde iedereen solide. IJVC dringt aan en komt door middel van een mooie aanval op 0-2. Soenveld draait kort weg en geeft de bal mee aan Albertsma, die dribbelt langs één man en geeft vervolgens Zijlstra een niet te missen kans. Hierna volgen de eerste kramp verschijnselen en o.a. Albertsma wordt gewisseld voor Zijsling. Nu moet Friese Boys helemaal komen en probeert met wat wisselingen de aansluitingstreffer te forceren. Een paar afzwaaiers tot het gevolg. Eenmaal moet Hoekstra daadwerkelijk optreden, maar ook nu komt hij als winnaar uit de bus op een schot van Heidstra.

IJVC krijgt meer ruimte, maar zowel Goeman als Zijsling komen niet tot scoren. De Boer en Bos worden vervolgens vervangen voor Nooitgedagt en Reitsma. De laatstgenoemde krijgt de supporters van IJVC op de banken door in zijn eerste minuut al een heerlijke actie te maken langs 2 man. Een teken dat de invallers ook scherp en goed speelden vanmiddag. Het is in deze fase wachten op de 0-3 maar het is continue net niet. Toch lijkt de 0-3 er te komen, als Soenveld na een goede actie de bal richting de kruising plaatst. De bal komt via de binnenkant van de paal weer in het veld en ook de rebound is niet aan Zijsling en Reitsma besteed. We zitten inmiddels al in de 90e minuut en dit lijkt dit niet meer fout te kunnen gaan. Bij Friese Boys lijken ze het ook niet meer te geloven, helemaal niet als het schot van back Atema nog van de lijn wordt gehaald. Dit bleek ook het laatste wapenfeit, want na 95 minuten voetballen fluit de goed leidende scheidsrechter van Eijden voor het laatst en stroomt het veld vol met IJVC-supporters die feest vieren met de spelers.

IJVC wint uiteindelijk dus terecht van Friese Boys, dat net als IJVC deze promotiewedstrijden als toetje ziet. De ploeg van van Zuiden kan terugkijken op een mooi seizoen. Als je een jaar terug nog moest voetballen tegen degradatie, is dit een prestatie van formaat. IJVC bleek vandaag wat verder dan de tegenstander te zijn en treft nu in de volgende ronde waarschijnlijk een iets moeilijkere tegenstander. Dan gaat men op bezoek bij ODV uit Wijnjewoude. Zij eindigde op plek 9 in 3B en normaliter was dat genoeg voor handhaving geweest. Als je 32 punten haalt, zou je zeggen dat je in de derde klasse thuis hoort. Toch zal het dus tegen degradatie moeten voetballen en in dit soort wedstrijden is van alles mogelijk.

Overigens moet ik Friese Boys nog een compliment geven. De vereniging had alles tot in de puntjes verzorgd en heeft echt geregeld dat het een feest werd. Zelfs aan frisdrank voor de spelers na de wedstrijd werd gedacht. Uiteraard levert het compliment geen punten op, maar genoemd worden mag zeker vind ik. We wensen jullie dan ook alvast veel succes met volgend seizoen en wie weet treffen we elkaar nogmaals.

Karakteristieken:

Friese Boys – IJVC 0-2 (0-1)

‘28e Albertsma 0-1, ’65 J. Zijlstra 0-2.

Gele kaart: Albertsma (IJVC), Postma (Friese Boys).

Opstelling: Hoekstra, Hottinga, Spoelstra, de Boer (’80 Nooitgedagt), Bruggenkamp, Kramer, J. Zijlstra, Goeman, Bos (’80 Reitsma), Albertsma (’67 Zijsling), Soenveld ©

Foto’s van de wedstrijd vindt u hier: Foto’s van Friese Boys-IJVC