IJLST – IJVC heeft zaterdag 5 nov. ’22 de tweede overwinning van het seizoen gepakt. In een aantrekkelijk duel, waarbij beide ploegen goed voetbal lieten zien, was IJVC de uiteindelijke verdiende winnaar. De ploegen deden niet veel voor elkaar onder, echter gaf het creëren van kansen de doorslag: 3-0.

Nog nooit wist IJVC thuis van TONEGO te winnen. In Luttelgeest werd in 2010 de eerste overwinning behaald (1-4) en slechts één speler van de huidige selectie was daarbij, namelijk Soenveld. Ook Henselmans van TONEGO was toen van de partij, maar afgelopen zaterdag zat hij (in tegenstelling tot Soenveld) nu niet bij de selectie. Genoeg geschiedenislessen, tijd voor het heden.

En die begon iets over half 3 en IJVC kent een bliksemstart. Al in de 4e minuut wordt via goed voetbal de bal van links naar rechts gespeeld en Hogeling stuurt Bos diep. Bos behoudt het overzicht en zijn voorzet wordt binnengelopen door Goeman, 1-0. De fase hierna is IJVC de betere, maar is het slordig als het goed om echt goede kansen te creëren. Daarna zien we de ploeg uit Luttelgeest telkens beter in haar spel komen. Het toont wat meer inzet en via het bewegelijke middenveld zoekt men naar een opening. Met name de 17-jarge Alamin en Tuinhof zijn spelers die dit seizoen hun stempel gaan drukken in wedstrijden, maar IJVC heeft de zaakjes achterin goed voor elkaar. Het wordt wel achteruit gedrukt, maar tot kansen komt TONEGO eigenlijk niet. En achterin is het niet altijd even sterk wat de gasten laten zien. Het is omdat IJVC het een aantal keren niet goed uit speelt, want de mogelijkheden zijn zeker daar. Vlak voor rust gebeurt dit wel, als Kramer de diepgaande Soenveld bedient. Die doet vrijwel niets verkeerd, maar de bal komt via de paal weer terug in het veld. De ruststand is dan ook 1-0, terwijl 2 – of 3-0 niet onterecht was geweest.

En blijft het dus oppassen de tweede helft. De teams blijven gelijkwaardig, maar aan de kant van TONEGO het is het allemaal net niet. Tot aan de ‘16’ wordt er gevoetbald maar vanaf dan stokt het en is het elke keer de laatste linie van IJVC die er goed en kort op zit. IJVC is deze fase wat minder en leidt veel balverlies. Uit een dergelijk situatie krijgt TONEGO een vrije trap. Hoekstra kan er alleen maar naar kijken, maar ziet de bal net langs de kruising vliegen. Vanaf dan pakt IJVC de draad weer op en gaat het op jacht naar de tweede treffer. Goeman heeft deze op zijn schoen, maar zijn lob vliegt over de goal. Niet veel later is dan toch raak. Sybrandy, wederom sterk deze wedstrijd, steekt de bal op Albertsma. Albertsma sprint richting goal en verschalkt de doelman met een diagonaal schot in de verre hoek, 2-0. Het geloof van de gasten zakt hierna verder weg en het is omdat twee keer Hoekstra mistast en het daarom nog spannend maakt, maar echte mogelijkheden krijgt TONEGO niet meer. Aan de andere kant is het soms open huis. Wederom is het Soenveld die er van door kan, maar dit keer laat zijn aanname hem in de steek. Ook zijn schot vanaf 18 meter vliegt net langs de verkeerde kant van de paal en niet veel later ziet ook Hogeling zijn inzet net overzeilen. Als  de voorzet van Bruggenkamp net te scherp is voor iedereen, lijkt het bij 2-0 te blijven. Maar de koek is gelukkig nog niet op. Een slimme en snelle vrije trap van Goeman zorgt dat Soenveld de ‘16’ in kan. Met draaien en keren baant hij zich een weg naar de goal. Een voet van TONEGO zorgt er voor dat de bal doorschiet en voor de voeten van van der Zee komt. Voor hem is het een koud kunstje om de 3-0 aan te tekenen en zijn tweede treffer dit seizoen te maken. Niet veel later fluit de goede leidsman de Vries voor het einde en kunnen de ‘Kypmantsjes’ wederom drie punten bijschrijven.

IJVC krijgt hierna de complimenten vanaf de zijkant. Het speelde goed voetbal, maar vooral de inzet en beleving spatte er vanaf. Ook als team werd er verdedigd en dat was nodig, omdat TONEGO zeker aanvallend over genoeg kwaliteiten bezit. Wederom werd duidelijk dat elke week alles moet worden gegeven wil IJVC mee blijven doen in deze 4e klasse, want de ploegen ontlopen elkaar niks. Zo dus ook volgende week, als men op bezoek gaat bij Foarut. Zij leken de winst te pakken in Tollebeek, maar incasseerde in de slotseconde een tegentreffer (1-1). Daarnaast zal trainer Croes achter de hekken zijn instructies moeten geven. Hij pakte namelijk rood en is dus geschorst. Laatste keer in Menaldum werd het 3-3. Toen schoot ‘skilder’ de Vries IJVC vlak voor het einde nog naar een gelijkspel.

Karakteristieken:

IJVC 1 – TONEGO 1 3-0 (1-0).

‘4 Goeman 1-0, ’65 Albertsma 2-0, ’90 van der Zee 3-0.

Gele kaart: Kramer (IJVC)

Opstelling: Hoekstra, Sybrandy, Spoelstra, de Boer, Kramer, Hogeling, Goeman, Bos (’78 van der Zee), Albertsma, Soenveld ©.