Afgelopen week stond in de voorbeschouwing dat er geoogst kan gaan worden in Ijlst. Met een historische overwinning op TONEGO werd hier gelijk een begin mee gemaakt. Nooit eerder wist IJVC de drie punten in IJlst te houden tegen de ploeg uit Luttelgeest. Keeper Hoekstra hield wederom de nul en zelf scoorde de ploeg driemaal. Met negen uit zes gaat het komend weekend op bezoek bij Foarút uit Menaldum. Zij staan met vier uit vijf op de elfde positie op de ranglijst.

In de voorwedstrijd tussen IJVC 2 en Wolvega 3 stonden de motor en topscorer van afgelopen seizoen op het veld. Johannes Zijlstra en Reinder Reitsma troffen beide doel in het met 8-1 gewonnen duel. Ook Bart Zijsling en Timo Stienstra kwamen op het scoreformulier. Trainer Faber heeft komend weekend een luxe probleem, temeer omdat ook Niels Albertsma in de uit nood geboren situatie prima fungeert als aanspeelpunt. Hij scoorde zaterdag in het tweede duel op rij. Door de terugkeer van Lars Bos zat Jelmer van der Zee op de bank, maar bekroonde zijn invalbeurt met een doelpunt. Ook zijn derde alweer dit seizoen.

Foarút moest in de slotfase toestaan dat Tollebeek op eigen veld toch een punt overhield aan de onderlinge ontmoeting. Invaller Henk Pit scoorde in de slotfase de gelijkmaker.  Zo bleef de teller qua overwinningen bij Foarút op één steken.

In de laatste tien competitiewedstrijden wist het twee keer te winnen, beide was Sleat het slachtoffer. Dit staat in schraal contrast met afgelopen seizoen toen het acht wedstrijden van de eerste tien competitiewedstrijden in winst omzette.

Onze historie tegen Foarút heeft zich vooral in de FVB afgespeeld. Zes keer kruisten de ploegen de degens in de Friesche Voetbal Bond, in de 4e klasse wordt dit de vierde keer. Tweemaal wist Foarút te winnen, dit tijdens de eerste ontmoeting in 1990. In een doelpuntrijk duel ging IJVC met een 5-3 nederlaag terug naar Ijlst. En in het seizoen 2010/11 won Foarút met 2-0. De laatste ontmoeting dateert van 2014 en eindigde in 3-3.

In dat duel wisten Meijer (IJVC) en Boomsma (Foarút) beide een penalty te missen. Meijer deed dat in de blessuretijd van de eerste helft bij een 2-2 stand. Boomsma miste tien minuten voor tijd bij een 3-2 stand, waarna Jorn de Vries drie minuten voor tijd de gelijkmaker scoorde.

Verder wist IJVC het duel drie keer te winnen en nog drie keer gelijk te spelen waarbij de balans dus als volgt is: 3 overwinningen – 4 gelijke spelen – 2 nederlagen.

Zaterdag is er nog een persoonlijke mijlpaal voor Reimer Hogeling te noteren wanneer hij voor de tweehonderdste keer binnen de lijnen verschijnt in een competitieduel.

En waar we normaal gesproken richting het einde van de eerste periode zouden gaan is deze periode nu verlengd. Door het vertrek van Willemsoord zijn er nog maar twee periodes over elk 12 speelronden te verdelen.

Oant sneon!