Menaldum – IJVC heeft geen goed gevolg gegeven aan de overwinning van vorige week. IJVC was geen schim van zichzelf en liet zich 90 minuten afbluffen door de thuisploeg. Hoewel na de 3-1 van Soenveld nog wellicht wat hoop was, werd deze al vrijwel de neus ingeboord: 4-1.

En zo staat IJVC weer met beide benen op de grond. Op de overwinning viel ook niks af te dwingen. Foarút was duidelijk de betere en liet zien dat ze de laatste wedstrijden wellicht meer verdiende, maar te weinig had gekregen. Bij de ‘Kypmantsjes’ was het doel om de goede lijn door te trekken en afstand te nemen van de onderste plekken. In de beginfase was het aftasten. Foarút liet IJVC de bal hebben en wachtte geduldig af. IJVC moest dus het spel maken en normaliter gaat dit goed, maar ondanks dat het veld van Foarút er prima bij lag, had IJVC met alles moeite. Ballen sprongen van de voet, weinig beweging voorin, ballen over 10 meter die over de lucht vlogen of in de voeten van de tegenstander. Foarút kon dus veel in de duels komen en de mannen van Croes hebben een paar rondlopen die genoeg te eten krijgen. En uit de omschakelmomenten was het veel oppassen. Met name Sybrandy had het lastig met de snelle Boomsma en ook aan de rechterkant kwam men vaak door. De keren dat IJVC er snel uit kon komen, was het allemaal te gehaast of werd een verkeerde keuze gemaakt. In de 25e minuut komt Foarút dan op voorsprong. Boomsma heeft een goede voorzet in huis en Bruggenkamp laat zich toch enigszins verrassen door Cuperus die raak schiet, 1-0. Daarna is het eigenlijk wachten op de 2-0. Foarút maakt dankbaar gebruik van de slordigheid van IJVC en laat zien dat het goed kan voetballen. Aan de wil en inzet ontbreekt het niet, want overal is IJVC te laat. Vlak voor rust wordt het dan ook 2-0. Wederom een voorzet vanaf links en wederom kan Cuperus binnentikken.

Na rust hoop je natuurlijk een IJVC wat wil rechtzetten (Stienstra voor Goeman), maar net als tegen Creil-Bant is het al vrij snel 3-0. Een hoekschop wordt door iedereen gemist, behalve door Terpstra, die kan binnenkoppen. Een afstraffen dreigt, want een aansluitingstreffer lijkt er simpelweg toch niet in te zitten. Boomsma vergeet de 4-0 te maken nadat Hoekstra uitglijdt en ook Terpstra straft een fout van IJVC niet af. Doordat Foarút iets minder wordt (of gewoon het wel prima vindt), komt IJVC iets dichterbij de goal van de thuisploeg. Een kwartier voor tijd valt dan toch de eretreffer. Een mislukt schot van Bos komt terecht bij Soenveld, die zijn eerste treffer in de competitie maakt. Een snelle 3-2 zou de spanning volledig terugbrengen, maar 5 minuten na deze goal is het invaller Langhout die aan alle “spanning” een einde maakt door 4-1 te maken. Een 5e treffer blijft hierna gelukkig uit, zodat IJVC met een 4-1 nederlaag naar huis wordt gestuurd.  

In de kleedkamer is daarna vooral ontgoocheling. Er is berusting dat er terecht is verloren, maar waarom was het verval met vorige week zo groot? Daarnaast heeft het de staf en supporters flink teleurgesteld, want ook die weten dat dit IJVC vele malen beter kan. Dit vraagstuk zal deze week op de trainingen moet worden beantwoord, want aanstaande zaterdag wacht wederom een uitdaging. Dan komt nummer 2 AVC op bezoek in IJlst en zij zijn in de ‘winning mood’.  Zij wisten een 0-2 achterstand om te buigen naar 4-2 overwinning afgelopen zaterdag. De laatste keer dat deze teams elkaar troffen in IJlst werd er 1-4 verloren. Dat was tevens ook de eerste en dus enige keer dat de ploeg uit Sexbierum dat voor elkaar bokste

Karakteristieken:

Foarút 1 – IJVC 1 4-1 (2-0)

’25 Cuperus 1-0, ’40 Cuperes 2-0, ’50 Terpstra 3-0, ’73 Soenveld 3-1, ’77 Langhout 4-1.

Gele kaarten: Stienstra (IJVC)

Opstelling: Hoekstra, Sybrandy (’70 Hottinga), Spoelstra, de Boer, Bruggenkamp, Hogeling (’70 Reitsma), Kramer, Goeman (’45 Stienstra), Bos, Albertsma, Soenveld ©.

Foto’s: https://t.co/OtHFDmxel7