Tollebeek – IJVC heeft in een ware thriller nacompetitie veiliggesteld. In Tollebeek, tegen de plaatselijke VV en directe concurrent voor de gewilde 4e plek, was het uiteindelijk Nooitgedagt die met een rake kopbal IJVC naar de 4e plek kopte: 2-3.

De juiste ingrediënten waren voor deze wedstrijd aanwezig. Een heerlijk zonnetje, weinig wind, een prima (kunstgras) veldje, veel publiek en natuurlijk de 4e plek als inzet. Die geeft recht op het spelen van nacompetitie en beide teams, samen met AVC, kwamen hiervoor in aanmerking. Feit was wel dat bij winst van IJVC, Tollebeek uitgeschakeld werd en dus werd er verwacht dat Tollebeek voor de winst zou gaan.

Maar die gedachte kwam bedrogen uit. Tollebeek, dat het zonder topschutter Brandsema moest doen, wachtte geduldig af en liet IJVC aan de bal. IJVC creëerde niet veel in het begin maar was wel feller dan de thuisploeg. Na wat speldenprikjes en een drinkpauze, komt IJVC verdiend op voorsprong. Goeman onderschept de bal op het middenveld en steekt Bos weg. De topschutter blijft kalm en schiet IJVC op 0-1. De fase hierna is het een storm richting goalie Nooren van Tollebeek en al vrij snel verdubbelt IJVC de voorsprong. Een voorzet van Hottinga wordt goed teruggelegd door Soenveld en Zijlstra kan uithalen. Zijn schot komt echter terecht bij de vrijstaande Kramer, die knap raakt schiet: 0-2. Ook hierna heeft IJVC nog grote kansen op de derde treffer, maar keeper Nooren weet zijn ploeg van erger te behoeden. Tollebeek zelf creëert, op wat fraaie acties van Hulsebosch na, helemaal niets en moet het blij zijn dat de rust ‘maar’ met 0-2 achterstand wordt gehaald.

Na rust is het wederom IJVC wat zich niet beloond. Vooral Zijlstra krijgt een dot van een kans, maar hij twijfelt tussen aannemen en schieten en ook deze kans gaat verloren. En waar IJVC dus misschien wel met 3, 4 of zelfs 0-5 voor had moeten staan, blijft de schade beperkt en is één halve kans genoeg om voor Tollebeek terug te komen in de wedstrijd. En uiteindelijk gebeurt dat dan ook. Na een dik uur spelen wordt er achterin te makkelijk gedacht en blijft de bal liggen. Henk Pit weet hier wel raad mee en schiet keihard de 1-2 achter Hoekstra. En vanaf dat moment zijn de ‘Kypmantsjes’ het volledig kwijt. Veel onrust, slordig balverlies en Tollebeek ruikt bloed. En nog geen 5 minuten na de aansluitingstreffer is het alweer gelijk. Hulsebosch duikt voor Hoekstra op en samen met Bruggenkamp wordt de eerste actie onschadelijk gemaakt. De bal blijft echter liggen en waar Bruggenkamp de bal wil wegschieten, heeft de bal zo’n effect dat hij totaal de bal mist en Hulsebosch de bal in het lege doel kan schuiven, 2-2.

Inmiddels zijn Zijsling en Nooitgedagt binnen de lijnen gekomen en volgt er een spannend slot. Van goed voetbal is totaal geen sprake meer en beide ploegen gooien alles diep. In de slotfase komt ook nog a-junior de Groot binnen de lijnen en hij zal uiteindelijk beslissend zijn. Om toch de overwinning nog te pakken wordt vlak voor tijd Nooitgedagt naar voren gestuurd als extra spits. En nog geen minuut later is het de Groot die met een piekfijne voorzet Nooitgedagt weet te vinden. Zijn kopbal in de verre hoek is doelman Nooren te machtig en dus wederom een voorsprong, 2-3. De laatste minuten (en Nooitgedagt weer achterin) is het nagelbijten en ziet heel IJVC dat Tollebeek nog één grote kans krijgt. Maar waar Nooitgedagt raak kopte, ziet Pit zijn kopbal net langs de paal vliegen. Na dik 6 minuten blessuretijd is het eindelijk afgelopen en wordt er feest gevierd. Want op het moment dat IJVC op voorsprong kwam, wist Zwaan van QVC een penalty te benutten tegen AVC, waardoor ook AVC verloor en IJVC definitief de periodetitel pakte.

Een prachtige prestatie van de jonge ploeg. Na het verlies tegen SVN ’69 gaf niemand er meer een stuiver voor, maar na een goede reeks (waarbij alleen werd verloren van Franeker) werd met nog één speelronde te gaan dus nacompetitie behaald en ziet men dit echt als een toetje. Het seizoen is eigenlijk al geslaagd, maar het kan allemaal nog mooier worden. De eerste wedstrijd zal over 2 weken plaatsvinden in Kollumerzwaag, waar Friese Boys de tegenstander is. Zij sluiten de competitie als derde af, achter kampioen Opende en Drogeham. Een geheel onbekende tegenstander is het niet, want zij troffen elkaar nog in de voorbereiding van het huidige seizoen. Toen werd het in IJlst 5-1, maar deze uitslag zegt uiteraard helemaal niets. Als we af moeten gaan op uitslagen van beide teams dit seizoen, zullen deze twee teams elkaar niets ontlopen en belooft het een heerlijke wedstrijd te worden met als inzet dus een plek in de volgende ronde.

Karakteristieken:

’29 Bos 0-1, ’35 Kramer 0-2, ’64 Pit 1-2, ’69 Hulsebosch 2-2, ’87 Nooitgedagt 2-3.

Gele kaart: Leijten (Tollebeek), de Groot (IJVC)

Opstelling:

Hoekstra, Hottinga, Spoelstra, de Boer (’75 Nooitgedagt), Bruggenkamp, Kramer, Zijlstra, Goeman (’75 Zijsling), Bos, Albertsma (’81 de Groot), Soenveld ©.