Zeven weken na de laatste wedstijd in Oppenhuizen tegen TOP ’63 staat IJVC voor de herstart van de competitie. Afgelopen weekend was die voor het grootste gros al begonnen, maar doordat Willemsoord de competitie verlaten heeft had IJVC nog een vrij weekend. Doordat de competitiewedstrijd tussen Oeverzwaluwen en CVVO ook afgelast werd kon de vooraf vastgelegde schaduwwedstrijd doorgang vinden. Wederom wist IJVC een resultaat te halen tegen een derdeklasser. De eindstand werd 2-1 maar er waren genoeg kansen om de score wat groter uit te laten vallen. Hopelijk staat het vizier zaterdag weer op scherp bij iedereen. Het tweede had een goede zaterdag door de topper met 1-8 te winnen van NOK 2. Zij zijn vrij en dus kan de bank bij het eerste weer goedgevuld voor de dag komen. Het derde verloor onnodig van Espel 3 waardoor ze zichzelf niet beloonden met punten.

Dan naar de komende tegenstander Tollebeek. Deze wedstrijd zal voor de vierde keer in competitieverband plaatsvinden in IJlst. Alleen aan de eerste in maart 2001 bewaren we goede herinneringen toen het 4-0 werd. Dat seizoen eindigde IJVC als derde in de vijfde klasse en promoveerde via Beetgum naar de vierde klasse. Tollebeek werd laatste en degradeerde naar de zesde klasse.

Lang kwamen beide ploegen elkaar niet meer tegen, in de voorbereiding op het seizoen 2012/13 speelden beide nog een oefenwedstrijd tegen elkaar die met 1-3 verloren ging. Het seizoen erop kwamen beide ploegen elkaar weer tegen in de vierde klasse aan het einde van de competitie. Tollebeek was bezig aan een goede serie en wist ook IJVC aan de zegekar te binden. Binnen het kwartier stond het al 0-2 en toen Jeroen Dijkstra iets na het uur de 2-3 scoorde was er nog even hoop op een punt, echter was het Marijn Brandsema die met de 2-4 de wedstrijd definitief in het slot gooide. Tollebeek had mede door de goede slotserie genoeg punten behaald om veilig te zijn, IJVC degradeerde na een tweeluik tegen Suameer.

Na een seizoen in de vijfde klasse was er in november 2015 de voorlopig laatste ontmoeting tussen beide ploegen. Rens Soenveld scoorde na twintig minuten de 1-0 en dat had enkele minuten later al 2-0 kunnen zijn ware het niet dat de bal voorlangs ging. Twee doelpunten kort achter elkaar voor Tollebeek leidde een grote nederlaag in want na negentig minuten stond er 1-6 op het scorebord.

Afgelopen weekend speelden Tollebeek en Nagele tegen elkaar en de thuisploeg deed dit zonder topscorers Rik Loman en Marijn Brandsema maar kwamen wel met 2-0 voor. In het slot van de wedstrijd wist Nagele nog de gelijkmaker te scoren zodat beide ploegen op de ranglijst nummer drie en vier bleven.

Voor IJVC zijn de komende twee wedstrijden tegen bovenstaande ploegen en het verschil is drie punten met Nagele en nul met Tollebeek. Het kan zomaar zijn dat ‘we’ dus begin februari op een derde plek kunnen staan. Met het oog op de te vergeven periodes zou dat aan het einde van het seizoen kans geven op een periode. Maar dit is allemaal slechts dagdromen want de competitie is voor ons nog niet eens op de helft.

Zaterdag eerst maar weer eens zien te winnen (sowieso scoren) van Tollebeek, daarna kijken we wel weer verder.

Oant sneon