IJlst – In een aantrekkelijk duel tussen de nummer 4 en 5 heeft IJVC aan het langste eind getrokken. De ‘Kypmantsjes’ wisten dankzij een zeer sterke eerste helft een ruime voorsprong te nemen (3-1). Na rust lag het initiatief het grootste gedeelte bij de gasten, maar verder dan een benutte penalty kwam het echter niet: 3-2.

Vooraf was al duidelijk dat deze twee ploegen aan elkaar waren gewaagd. Hetzelfde aantal punten, echter had Tollebeek het voordeel van het doelsaldo (+11 om +10). In de eerste helft was daar niet veel van te merken, want IJVC een stuk feller en speelde bovendien soms goed combinatiespel. De beloning kwam al snel in de 9e minuut. Soenveld onderschept een kopbal naar de keeper en lobt de bal over doelman Nooren heen. Via de lat komt de bal weer het veld in waar Soenveld staat om de bal in leeg goal te tikken, 1-0. IJVC blijft gretig maar de 2-0 blijft uit. Na een vervelende botsing, waarbij Jonkers van Tollebeek het veld moet verlaten, verliest IJVC de controle. Tollebeek laat zien waarom het 4e staat en combineert steeds makkelijker. Grote kansen levert het niet op en IJVC moet zorgen dat het weer in de wedstrijd komt. Het hoogtepunt van de wedstrijd zorgt daarvoor. Hottinga, bekend om zijn verre ingooien, heeft ook een ‘redelijke’ trap in huis. Bedoeld of niet, van zo’n 40/45 meter vliegt zijn lange bal over de doelman heen, 2-0. Toch laat Tollebeek het hier niet bij zitten. Spoelstra wordt verrast door op de jagende Willem Hulsebosch en na een sprint van 30 meter schuift hij de 1-2 binnen. Domper toch zo vlak voor rust, maar nog geen minuut later kan Bos de marge weer op twee brengen, maar zijn inzet vliegt naast. Ook de meegelopen Goeman kan er niet bij. Niet veel later trekt Soenveld van links naar binnen, passeert twee man en schuift de bal laag en hard in de verre hoek, 1-3. Zo toch de ruimere voorsprong, als beide teams de kleedkamers opzoeken.

Na rust is IJVC iets minder scherp en Tollebeek doet er juist een tandje bij. De ‘Kypmantsjes’ hebben moeite om de druk erop te houden en wordt noodgedwongen teruggedrongen. Na wat speldenprikjes, volgt in de 56e minuut een dubieus moment. Een lange bal valt tussen Willem Hulsebosch en Hoekstra in. Hoekstra heeft zowel de bal als de man, maar scheidsrechter van de Bij oordeelt toch anders: penalty. De prostesten aan kant van IJVC zijn logisch, maar uiteindelijk blijft de beslissing staan. Brandsma bemoeit zich er niet mee en schiet zijn 12e van het seizoen binnen, 3-2. Hoewel Tollebeek de bal meer heeft, kan IJVC er soms gevaarlijk uitkomen. Na goed doorjagen van Albertsma kan Soenveld richting de doelman. Hij passeert deze ook, maar zijn inzet wordt van de lijn gehaald. Aan de andere moet Hoekstra een paar keer handelend optreden en doet dat met overtuiging. De tijd tikt langzaam door en Tollebeek gaat nu zelfs één op één spelen. IJVC lijkt al snel te profiteren, maar zowel de ingevallen Hogeling als Bos raken de paal. Ook uit een corner krijgt Kramer de bal er niet in. Aan de andere kant komt Tollebeek gevaarlijk door en moet IJVC scherp blijven. Dit lukt en vooral de sliding van de Boer is een werkelijk verdedigend kunststukje. IJVC wil natuurlijk de 4-2 maken maar het wil maar niet. Reitsma ziet zijn inzet gekeerd worden en een voorzet van Zijsling is nét te scherp. Ondanks dat Tollebeek met man en macht het probeert, blijft IJVC overeind en kunnen na dik 90 minuten de 3 punten worden bijgeschreven.

IJVC en Tollebeek lieten beide een helft zien waarom zij in de subtop van deze klasse staan. Als we kijken naar de kans verhoudingen heeft IJVC wellicht wel terecht gewonnen, maar het kon, zeker in de tweede helft, zomaar de andere kant op. Toch was trainer Boot zeer tevreden, want als het even niet lukt, moet het op karakter en dat liet deze jonge ploeg zien. Aanstaande zaterdag wederom een heerlijk affiche. Dan komt namelijk de nummer 3, Nagele, op bezoek. De heenwedstrijd werd door een late goal van Kramer afgesloten in 1-1 en ook voor deze zaterdag zullen de teams hoogstwaarschijnlijk weer niks voor elkaar onder doen.

Karakteristieken:

IJVC – Tollebeek 3-2 (3-1)

9′ Soenveld 1-0, 32 Hottinga 2-0, 40′ Hulsebosch 2-1, 43′ Soenveld 3-1, 56′ Brandsema (pen)

Gele kaart: Hoekstra (IJVC), Jonkers, Nijmeijer (Tollebeek)

Opstelling: Hoekstra, Hottinga, Spoelstra, de Boer, Bruggenkamp, Kramer, Goeman (’74 Hogeling), J. Zijlstra, Bos (’86 Reitsma), Albertsma (’86 Zijsling), Soenveld ©.