Met het aanbreken van de maand februari start ook de tweede seizoenshelft. Komende zaterdag zal Nagele afreizen naar Ijlst om de degens te kruisen met de ‘Kypmantsjes’. De laatste drie edities tussen beide verenigingen waren spannend tot het einde getuige de doelpunten die gemaakt werden in de negentigste minuut of later. Alle drie eindigden ook in een gelijkspel waarbij er twee in Nagele gespeeld werden. De ontmoeting die in 2016 plaatsvond was er één in de vierde klasse en de punten gingen mee naar de polder na een 1-5 overwinning.

Beide promovendi presteren naar behoren in de vierde klasse, waarbij Nagele zelfs nog drie punten meer heeft behaald dan IJVC. Zaterdag kan die kloof gedicht worden met een overwinning, maar dit zal geen gemakkelijke opdracht worden. Wat een verschil zou kunnen maken is dat er bij Nagele geleund wordt op het duo Ad Withaar (9) en Sander Koene (8) wat betreft de doelpuntenmakers. De selectie herbergt ook ‘slechts’ zes verschillende doelpuntenmakers tegenover de twaalf van IJVC. Bij de thuisploeg is er altijd wel iemand die een bal tegen het net weet te krijgen. Met Reitsma, Stienstra, Veenstra en Zijsling staan er ook nog vier aanvallende spelers droog. Met een doelsaldo van plus elf geven beide ploegen elkaar geen strobreed weg. IJVC had voor het laatst een positief doelsaldo in de vierde klasse in het seizoen 2005/06 toen het vierde werd en via de nacompetitie promoveerde.

Afgelopen wedstrijd was IJVC de betere tegen Tollebeek maar bleef het onnodig lang spannend in de met 3-2 gewonnen wedstrijd. Een slippertje achterin en een strafschop tegenover gemiste kansen levert bovenstaand beeld op. De bank was goed gevuld maar door het verloop van de wedstrijd bleef het grootste gedeelte daar ook zitten. Zaterdag staat er voor IJVC 2 een topper tegen Urk 5 op het programma en een enkele van deze spelers zal daar weer zijn stempel op proberen te drukken. Na het verlies van IJVC 3 tegen Espel 3 was er nu wel winst tegen laagvlieger Joure 7. Zij gaan komend weekend op bezoek bij de rode lantaarn Flevo Boys 9. Het vierde kende een gemakkelijke middag in Heerenveen tegen de plaatselijke Boys 10. Rijkel Dotinga schoot er maar weer eens drie in en de 0-5 had nog hoger kunnen uitvallen. Zaterdag (mits genoeg) staat de uitwedstrijd tegen de ongeslagen koploper Nieuweschoot 1 op het programma. Inmiddels is ook Freerk Bergstra weer aangesloten bij IJVC. Mooi om te zien dat er af en toe toch weer wat oud-leden terugkeren op de velden.

Nagele won met 4-0 van TOP ’63 en zal deze overwinning vooraf ingecalculeerd hebben tegen de laagvlieger uit Oppenhuizen. Hoewel er momenteel heel veel verkeer langskomt bij het dorp brengt er niemand een speler. De spoeling is dun bij de geelzwarten.

Beide verenigingen blijven zo een beetje in het spoor van de koplopers QVC en Franeker en deze plekken kunnen aan het einde belangrijk zijn in de strijd om de periodetitels. Voor Nagele is deze wedstrijd de enige in de maand februari en zij hoeven pas 4 maart weer in actie te komen tegen Creil-Bant. Dat is naast Nagele ook onze enige tegenstander in de maand februari waarin dus weer veel geoefend gaat worden door veel teams dit in verband met de voorjaarsvakantie.

De historie is in het voordeel van IJVC met 3 overwinningen, 1 gelijkspel en 2 nederlagen. Ook het doelsaldo is met 13 voor en 11 tegen positief. Topscorer is Bouwe de Boer met drie doelpunten.

Al zesenveertig duels (record) weet IJVC op rij te scoren in competitieverband, met het aantal van 123 doelpunten. Deze reeks loopt al sinds 2019 maar is niet de langste qua tijd uit de historie. In maart 1942 scoorde IJVC vier maal in het met 2-4 gewonnen duel bij Be Quick Dokkum om pas in september 1947 het voetbal weer op te pakken vanwege de oorlog. Deze reeks eindigde toen er in oktober 1949 niet tegen Scharnegoutum gescoord werd.

Oant sneon!