Luttelgeest – IJVC heeft na 3 verliespartijen op rij eindelijk weer eens een overwinning geboekt. Op bezoek bij SV Tonego bleek een gouden minuut genoeg voor de overwinning. In de tweede helft vergat IJVC zichzelf verder te belonen, maar kwam de overwinning niet meer in gevaar: 1-2.

Op een hobbelig veld, waar in de eerste helft ook nog een bak regen en wind bij kwam kijken, begon IJVC goed aan het duel. Het koos er voor de tegenstander aan de bal te laten en vanuit de omschakeling gevaarlijk te worden. Misschien niet wat u gewend bent van ons, maar de laatste wedstrijden kreeg men te veel tegengoals uit omschakelmomenten en dus werd dit keer voor zekerheid gekozen. Nadat IJVC er al een paar keer gevaarlijk uitkwam (met name Bos), was het in de 10e minuut Soenveld die na prima actie Albertsma in stelling bracht. Zijn schot miste echter kracht waardoor Tonego uiteindelijk ontsnapte. Aan de andere kant kwam de thuisploeg er een aantal keren wel doorheen, maar het echte gevaar bleef uit.

In een mindere fase, waar IJVC zich dus in bevind, zijn het spelers met ervaring die de ploeg op sleeptouw moeten nemen. En dan kom je o.a. uit bij Hogeling, Bos en Soenveld. En laat die drie nou net bepalend zijn in deze wedstrijd. Want na een klein half uur spelen krijgt IJVC een vrije trap mee. Hogeling brengt de bal goed voor en Goeman kopt de bal in de loop van Bos, die met een punter raakt prik: 0-1. Nadat Tonego heeft afgetrapt gaat het mis op het middenveld en via Hogeling steekt Goeman Soenveld weg. Die snijdt naar binnen en verrast de keeper met een hoog schot in de korte hoek, 0-2. Een mooie voorsprong, maar de punten zijn nog lang niet binnen. En wederom bewijst IJVC zichzelf een slechte dienst om vrij snel daarna een onnodige corner weg te geven. Bij het nemen van de corner staat iedereen te slapen en kopt van den Kelder knap raak in de bovenhoek, 1-2. En dan gaat de thuisploeg en weer in geloven. En Tonego heeft best wel kwaliteit in de selectie. Achterin mist het misschien wat snelheid, maar vooral voorin voetbalt het heel makkelijk en kan het zichzelf verwijten dat er niet vaker wordt gescoord deze fase. Het vergeet af te drukken en zoals een wijs man ooit zei: “Als je niet schiet, ken je niet scoren”. IJVC overleeft deze fase en gaat dus met een voorsprong de rust in.

Na de rust, met een heerlijk zonnetje en Kramer voor Goeman, is het spelbeeld niet veel anders. Tonego moet natuurlijk en IJVC loert op de omschakelmomentjes. Het spel wordt er niet veel beter op aan beide kanten, maar vermakelijk is het wel. Hoekstra weet een schot goed uit de hoek te tikken en de verdediging gooit zich een paar keer voor een afstand schot. Aan de andere kant gaat men te onzuinig om met de ruimtes die worden geboden. Een prima actie en dito schot van Albertsma wordt uiteindelijk gekeerd door de doelman en J. Zijlstra ziet zijn schot over het doel vliegen. Ook een kopbal van Soenveld mist uiteindelijk de precisie. Met S. Zijlstra voor Nooitgedagt en later nog Reitsma voor J. Zijlstra wordt er alles aan gedaan om de voorsprong te behouden. Een voorbeeld van de vechtlust is een uitstekende sliding van Spoelstra, die de doorgebroken Tuinhof op tijd kan stoppen. Tonego probeert van alles, maar ook twee volleys vliegen ruim over de goal. In de laatste 10 minuten krijgt ook IJVC genoeg kansen. Zo ziet Reitsma zijn kopbal op de lat belanden en vliegt een gekraakt schot van Bos net langs de verkeerde kant van de paal. Het laatste wapenfeit is een kopbal van de 17-jarige Alamin in de 90e minuut, maar deze kan makkelijk worden gepareerd door Hoekstra. Vrij snel hierna wordt er afgefloten en stapt IJVC eindelijk weer eens als winnaar van het veld.

En op de zege viel niet veel af te dwingen. Natuurlijk heeft IJVC het zichzelf lastig gemaakt door de kansen niet af te maken en Tonego te makkelijk weer terug te laten komen, maar de punten zijn er niet minder welkom om. Op karakter en als team heeft IJVC geknokt en dit was wel weer even nodig. IJVC blijft op de 5e plek staan, maar neemt wel afstand van de gevaarlijke plekken onderin. Bovendien zorgt dit weer voor lachende gezichten en kan men weer met vertrouwen richting aanstaande zaterdag. Dan komt Foarút op bezoek in IJlst. Een zeer lastige tegenstander, die deze speelronde Tollebeek klop gaf (2-0) en in Menaam verloor IJVC kansloos met 4-1 destijds. Kortom een pittige uitdaging, maar spelen de ‘Kypmantsjes’ met zoveel overgave als aflopen zaterdag, is er van alles mogelijk. Overigens hulde voor de 5 supporters die erbij waren zaterdag, grote klasse dat de verre reis weer werd gemaakt om het vlaggenschip aan te moedigen.

Karakteristieken:

Tonego 1 – IJVC 1 (1-2) 1-2

29′ Lars Bos 0-1, 30′ Rens Soenveld 0-2, 38′ Joost op den Kelder 1-2

Gele kaart(en): Melle Kramer (IJVC)

Opstelling – Hoekstra – Nooitgedagt (60′ S. Zijlstra), Spoelstra, de Boer, Bruggenkamp – J. Zijlstra (75′ Reitsma), Hogeling, Goeman (45′ Kramer) – Bos, Albertsma, Soenveld (c)