Een jaar na dato staan we weer voor de nacompetitiewedstrijden. Waar het afgelopen seizoen ging om te promoveren daar gaat het nu om degradatie te voorkomen. Hoe we op deze plek gekomen zijn daar is al veel over geschreven, maar dat ligt vanaf nu achter ons. De blik gaat op de komende wedstrijden om 3e klasser te blijven. De eerste wedstrijd is die tegen VHK uit Sint Jansklooster waar we op bezoek gaan.

De eerste ontmoeting dateert uit 2013 toen beide verenigingen bij elkaar in de beker ingedeeld waren. VHK was op dat moment een 2e klasser en IJVC onder leiding van Niek van der Werf een 4e klasser. Toen de bezoekers binnen het uur op 1-5 (1-0 Soenveld) kwamen leek de wedstrijd gespeeld en dacht de tegenstander freewheelend naar de finish te gaan. Meijer (2), Saleh en Dijkstra scoorden nog wel maar intussen had Kroek de zesde voor de bezoekers ook gemaakt. Eindstand werd zo 5-6.

Een jeugdige Age Jan Osinga in actie tegen VHK (2013) 

Twee seizoenen geleden oefenden beide verenigingen tegen elkaar, en daarin maakte VHK een einde aan de ongeslagen oefenreeks van de Kypmantsjes. Negentien wedstrijden had IJVC op rij niet verloren, maar de ploeg uit Sint Jansklooster won met 1-5 (1-3 na een half uur).

Nu staat zaterdag dus de derde ontmoeting (beker, oefen, nacompetitie) op het programma. Hierin treffen we de ‘jager’ en zijn wij de prooi. Afgelopen seizoen was die rol aan ons toebedeeld en die beviel ons wel. Nu zullen we moeten proberen om de veel scorende ploeg af te stoppen. Edward Rook (25), Jac Rook (18) en Christof Knobbe (15) maakten samen achtenvijftig doelpunten in competitieverband. Het totaal kwam op 85 en daarmee waren ze ook de productiefste vereniging in de competitie. Tegen Delfstahuizen werd het 11-0 en tegen Steenwijker Boys 11-1.

Gedurende dit seizoen bleken ze ook niet onverslaanbaar getuige de vijf nederlagen die de ploeg van Arjen Plessen leed. Olympia ’28 (1-5 en 1-0), MSC (0-2), Nagele (2-0) en Steenwijk (2-0) waren te sterk voor VHK. Vier van die nederlagen leed de ploeg in de laatste acht competitiewedstrijden waaronder drie keer op rij.

In januari oefenden wij als voorbereiding op de tweede competitiehelft tegen Steenwijk en wonnen met 2-0. Het zegt uiteraard niets, des te meer ook omdat de belangen anders zijn dan in competitieverband. Maar we hoeven ons niet kansloos te achten komende zaterdag, en we zijn de hoger spelende vereniging. Dus we hebben wat te verdedigen!

De route is lastig, maar we gaan ons best doen. Met jullie steun langs de lijn gaan we er voor!