Als er in één soort wedstrijden de belangen duidelijk zijn, dan is dat wel in de nacompetitie. Er moeten drie wedstrijden gewonnen worden om te handhaven in de 3e klasse. Bij verlies is het lot degradatie. De groep die er staat weet overigens wel hoe het is om een nacompetitie wedstrijd te winnen. Vorig jaar werden er drie wedstrijden in de nacompetitie gewonnen en betekende dat voor IJVC voor het eerst in 15 jaar terug in de 3e klasse. De 3e klasse bleek wel een ander niveau te zijn. IJVC heeft zich kranig geweerd tegen kanonnen als Balk, Joure en Workum. Maar het was niet genoeg voor rechtstreekse handhaving. Wat dan rest is duidelijk en dus ging IJVC op bezoek bij VHK in het bruisende Sint Jansklooster.

Trainer Postma kon beschikken over een voltallige selectie. Dat betekent ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. IJVC begon met dezelfde achterste vijf als tegen Lemmer, daarvoor keerde Spoelstra terug van een schorsing en voorin was ditmaal de keuze gevallen voor Zijsling op de rechtsbuiten. Nooitgedagt keerde terug van een blessure, maar moest genoegen nemen met een plek op de bank.

Dan de wedstrijd en dat was er één om niet snel te vergeten. De wedstrijd was meteen los. Zowel IJVC als VHK zochten direct de aanval. Het eerst kansje was voor VHK. Topscorer van de 4e klasse A, Edward Rook, kopte richting het doel van Damstra. Hij redde zonder al te veel moeite. Een paar minuten later was daar een belangrijk moment in de wedstrijd. Keeper Rens Lassche van VHK moest het doel uit om een lange bal te onderscheppen. De onderschepping kwam terecht bij Rens Soenveld van IJVC. Hij probeerde het van ver en keeper Lassche redde. Het enige waar keeper Lassche zich niet bewust van was, is dat hij dat deed buiten de zestienmeter. Scheidsrechter Stel en zijn assistent de Vries waren het er over eens dat het buiten de zestien was en dus stond hier maar één straf op. Keeper Lassche kon na 7 minuten al inrukken, waardoor VHK de hele wedstrijd met 10 man mocht gaan spelen. IJVC kwam hierdoor in een gespreid bedje. De vrije trap op rand zestien leverde een slappe inzet van Spoelstra op. VHK wilde en kon het spel niet meer maken en hierdoor bleef de bal voornamelijk in bezit van IJVC. Het baltempo was in deze fase te laag. IJVC leek bij vlagen niet te weten wat te moeten doen met deze man meer situatie. Toch kwam er wel berispingen richting het doel van VHK. Stienstra deed een keer een poging en ook Zijsling kwam een aantal keer goed door. In minuut 28 kwam Zijsling wederom door. Hij zag dat Bruggenkamp aansloot en legde de bal goed terug. Bruggenkamp schoot vanaf rand 16 de bal in de lange hoek en zo werd het 0-1 voor IJVC.

Het doelpunt van IJVC was tevens het startschot van een hele hoop frustratie aan de kant van VHK. IJVC bleef volwassen en ging daar niet in mee. Zonder nog hele grote kansen te creëren speelde IJVC richting de rust. De frustratie van VHK kwam een paar minuten voor rust nog even tot uiting. Harne Lassche, die sowieso al woorden gebruikte die niet op het voetbalveld thuis horen, schopte Soenveld hard onderuit en dat leverde hem een zeer terechte gele prent op. Een bijzondere eerste helft kwam na ruim 45 minuten ten einde. De Kypmantsjes gingen rusten met een 0-1 voorsprong tegen de 10 van VHK.

In de rust werden de nodige zaken nog eens besproken en werd er een tactisch plan op poten gezet om deze wedstrijd winnend af te sluiten. Vlak voor rust viel Sieger Zijlstra nog uit met een vervelende enkel blessure, voor hem viel Reinold Nooitgedagt in. Bruggenkamp ging terug naar de achterste linie en Soenveld ging vanaf 10 spelen. Nooitgedagt werd de spits van dienst.

IJVC begon gecontroleerd aan de tweede helft. Het was zaak om geconcentreerd te blijven en ons niet mee te laten slepen met de emoties van VHK. IJVC speelde keurig positie spel en kwam wederom via de zijkanten een aantal keer goed door. Scheidsrechter Stel had in de eerste helft al een keer gewaarschuwd voor het afstand houden bij vrije trappen. Ruben Schuurman vertikte dat te doen en dus leverde dat hem een gele kaart op. Dit tot frustratie op de bank van VHK. Coach Arjen Plessen liet zich gaan tegen de leidsman en dat terwijl je weet dat dat niet mag. Hij kreeg in eerste instantie geel, maar ging daarna nog even door en dat was niet handig. Hij kreeg zijn tweede gele kaart en mocht achter de hekken. Ondertussen stond er bijna een uur spelen op de klok en stoomde Kramer aan de rechterkant op. Hij zag Soenveld vanaf 10 vertrekken in de diepte en leverde bal op maat af. Topscorer aller tijden Soenveld schoof de bal langs de doelman en zo werd de marge verdubbeld. IJVC zat nu helemaal op rozen. Met nog een halfuur te spelen ging IJVC geen onnodig risico meer nemen. Ze bleven heel gedoseerd de aanval zoeken en dit leverde nog een aantal goede mogelijkheden op. In de 77e minuut begon one to watch Stienstra aan een demarrage. Hij werd neergehaald in een belovende aanval door Ruben Schuurman en de straf die daarvoor staat is geel. Schuurman had al geel en twee keer geel maakt rood. Schuurman mocht ook inrukken. Aanvoerder Ton Kroek ging nog even tekeer tegen de scheidsrechter en ook hij had al geel op zak. Dit zorgde ervoor dat in diezelfde minuut ook Ton Kroek mocht gaan inrukken. Het waren stuk voor stuk allemaal terechte kaarten, maar daar was VHK het niet mee eens en dus gingen zij naar binnen. Het was van de zotte dat ze naar binnen gingen, maar even stoom afblazen was voor de ploeg uit Sint Jansklooster geen overbodige luxe. De wedstrijd werd gestaakt met nog 13 minuten te spelen. Scheidsrechter Stel was duidelijk richting VHK: “De consequenties zijn voor jullie als vereniging”. Op dat moment was de gedachte dat de wedstrijd niet uitgespeeld zou worden deze zaterdag.

Na een afkoelingskwartier werd Spoelstra bij de scheidsrechters naar binnen geroepen dat VHK en de scheidsrechters de wedstrijd alsnog wilden gaan uitspelen. Scheidsrechter Stel gaf aan dat hij alleen door wou spelen als hij de veiligheid van zijn assistenten kon waarborgen. Iedereen in die ruimte was akkoord en dus werd er nog een kwartier 11 tegen 8 gevoetbald. IJVC had afgesproken rustig aan te doen en geen gekke dingen meer uit te halen. Dit leverde een bijzonder kwartier op. Na 90 minuten werd er afgefloten en had IJVC zich geplaatst voor de halve finale van de nacompetitie.

Een hectische en enerverende dag kon je het zeker noemen. IJVC was de volwassen ploeg op het veld in Sint Jansklooster en ging zodoende terecht naar de volgende ronde. In de volgende ronde staat Noordbergum op het programma. De bus, met selectie en supporters, zal dan ook weer gaan rijden. Wij hopen jullie volgende week wederom in grote getalen langs de lijn te zien in Noordbergum. Tot dan!