Na de overwinning op VHK (waar genoeg over geschreven is) staat de komende tegenstander alweer op het programma. Wederom valt deze uitwedstrijd samen met de slotdag waardoor er weer elementen verdwijnen uit het programma. Ditmaal gaat het 7 tegen 7 toernooi ter ziele. We zullen maar zeggen: ”Het is voor een goed doel”. De busreis gaat ditmaal naar Noordbergum, de kampioen van afgelopen seizoen in de vijfde klasse B.

De in juli 1964 opgerichte vereniging is qua historie een club in de marge. Het speelde vanaf de oprichting tot het ter ziele gaan in 1996 in de FVB. Eenmaal in de vijfde klasse van de KNVB daalde de club verder af naar de krochten van het amateurvoetbal, met als gevolg een seizoen in de zevende klasse (kampioen). Jarenlang speelde het in de zesde klasse maar na de terugkeer van Roeloef Koop (40 treffers) en eerder al Anne Bergsma wist Noordbergum in 2008 kampioen te worden. Twee seizoenen in de vierde klasse waren het hoogtepunt in de historie, tot dit seizoen er aan kon worden toegevoegd.

In vergelijking met onze historie zit daar een groot verschil in gezien de 25 seizoenen die we in de vierde klasse actief waren. Dit was ook alweer het 13e seizoen in de derde klasse. Een niveau dat onze tegenstander nog nooit heeft bereikt. Maar de laatste jaren is het Noordbergum van vroeger niet meer het Noordbergum van nu. Veel goede spelers wisten hun weg naar het dorp te vinden (al dan niet tegen een vergoeding) en met een veelscorende Tarik Bourakba (35 treffers) en Huy Tran (23 treffers) wist de ploeg beslag te leggen op de titel.

Dit seizoen moest de ploeg de titel aan Eastermar laten en ging het dus de nacompetitie in. In de eerste ronde werd Poolster verslagen. Na een 0-1 ruststand draaide de thuisploeg het na rust om en won met 5-1. Nu ontvangen ze, wederom op het eigen sportcomplex, dus IJVC.

Met de komst van Joris Voest (Harkemase Boys) en Arton Musliu (Sneek Wit Zwart) kon trainer Pieter Herder nog meer kwaliteit aan zijn selectie toevoegen. Dat kwaliteit niet altijd genoeg is deed blijken tegen VIOD waarna de LC het volgende schreef:  “Toegewijde arbeiders tegen tevreden circusartiesten”. “Want oh, wat zag het er allemaal prachtig uit. Balletje door de benen, de bal even dood maken, een nonchalante beroering via de hak. Toegegeven, de open doekjes waren talrijk. En het publiek, bij elkaar zo’n 250 toeschouwers, zal het hebben gezien: die van Noordbergum kunnen heel goed voetballen.

Maar VIOD was zaterdag voorbereid en tot de tanden gewapend. Geen panna’s, akka’s, reverse stepovers of hoe al die straatvoetbaltrucjes ook heten. Op het grasveld aan de Voorweg nam Vooruitgang Is Ons Doel traditionele strijdmiddelen ter hand: slidings, schouderduwen en af en toe een enorme loei naar voren alwaar spits Erik van der Veen in de meeste gevallen wel iets goeds met de bal deed.

Wij zullen dus een middenweg moeten vinden om zaterdag als winnaar van het veld te stappen, arbeid zit er genoeg in de ploeg. Maar soms komt het ook een beetje op voetbalgogme aan en hebben we dat op het moment suprême ook?

Één ontmoeting in 2020 behelst de historie tussen beide verenigingen, die ontmoeting in IJlst werd door Pim Goeman beslist en zo eindigde die in een 1-0 overwinning.

Lukt dat zaterdag weer? We zullen het zien.

Oant sneon!