Betreft de IJ.V.C. – Woudsend

Namens het bestuur van IJVC en de Sponsorgroep van IJVC heet ik u niet van harte welkom op sportcomplex de Útherne. In het bijzonder een welkom aan alleen de spelers en begeleiders uit Woudsend.

Hoewel het voelt als een zaterdag zonder voetbal, zal er wel degelijk worden gevoetbald. De ‘Kypmantsjes’ zullen na een week ‘rust’ weer vol aan de bak moeten, in de derby tegen Woudsend. Maar zonder publiek.

Normaliter zou ik rond deze tijd het programmaboekje maken. Bakje koffie erbij, muziekje via Spotify en Sportlink in de gaten houden voor de selecties. In het voorwoord zou dan keurig wat over de tegenstander vermeld staan en een samenvatting over de vorige wedstrijd. In de acht jaar dat ik het doe (kan een jaar meer of minder zijn), was er bij de thuiswedstrijden altijd een boekje, Het voorwoord werd wel eens door een ander geschreven, maar het boekje kwam er. Annie zou dan voor (of in) ‘haar Hûske’ zitten om iedereen te verblijden met het boekje. Het zijn vaak dezelfde personen die een boekje kopen, maar zo enkele keer ook een speler of supporter van de tegenstander. Maar goed dat er dan wat over de tegenstander in staat, niet waar? 

Maar voor de komende weken is er geen boekje, zijn er geen pupillen van de week en zit er geen Annie voor (of in) ‘haar Hûske’. Wél is er het bakje koffie en het muziekje via Spotify. Dit keer een afspeellijst van GangStarr. Klassieke hiphop uit de jaren ’90, waar Boef en Co nog veel, héél véél, van kunnen leren. Ook is er om half 3 het eerste fluitsignaal van de leidsman, die zal proberen de wedstrijd in goede banen te leiden. Maar het voelt simpelweg niet als een zaterdag.

Op een normale zaterdag zou ik rond een uur half 12 op de fiets zitten vanuit Sneek. Dat het regent maakt niet uit, want als we met de auto gaan kunnen we geen bier drinken na de wedstrijd. Om 12 uur speelt namelijk ‘It Twadde’ en daar wil je kijken. Met o.a. de neefkes (Age, Rutger en Gerrit-Jan), Oebele Nijdam en niet te vergeten Patrick Jagroep (de beste voetballer van IJVC, hij maakt ze kampioen dit jaar) strijden zij voor de drie punten. Nu spelen ze al om half 12 en moet je het volgen via Twitter.

Het derde komt ook in actie. Met o.a. Roelof ‘Bami’ Nooitgedagt en Sibrand ‘Salsa’ Jellema zullen ook zij een ‘gooi’ doen naar de drie punten. Omdat er niet genoeg kleedkamers beschikbaar zijn, werd de wedstrijdkleding donderdag al uitgereikt aan de spelers. Zo kunnen zij zich, net zoals vroegâh, met kleren en al melden op het sportpark. Het derde heeft helaas geen eigen Twitteraccount, maar de uitslag zal zeker worden gedeeld.

Géén publiek, het is bijna niet voor te stellen. Geen fanatieke jeugd die altijd op de tribune zit. Geen fanatieke supporters van de tegenstander, die altijd eerst de bestuurskamer in lopen voordat ze tot de ontdekking komen dat het niet de kantine is. Geen rokende voorzitter langs de lijn. Geen zeurende ouderen, die het vroeger allemaal veel beter deden binnen de lijnen. Nee, er is genoeg “geen” de komende tijd. Maar wat er wel is, is samen. Net zoals alle BN’ers met hun #ikdoenietmeermee of Raymond van Barneveld met #ikdoeweermee, hebben alle verenigingen maar één hashtag en dat is #wijdoennogsteedsmee

Wij mogen nog steeds voetballen, zij het anders dan anders. Maar als wij dit volhouden, is publiek straks weer welkom en veranderd het woord “geen” weer in “wel”. En dat is wat wij willen. Wel mooie dames langs de kant, wel geblesseerde spelers te kijken die op de weg terug zijn, wel familieleden die één keer in het jaar komen te kijken en uiteraard het allerbelangrijkste: Wél een biertje in de kantine met elkaar doen na de wedstrijd.

Over drie weken is weer een programmaboekje met een normaal voorwoord en de uitslagen van de laatste (thuis) ontmoetingen in competitieverband. Voor nu:

Iedereen een hele fijne wedstrijd gewenst. 

En heb RESPECT voor de scheidsrechter, tegenstander en de maatregelen. 

Helicopter© 2020