Tegen Franeker ging het voor de eerste keer om de spreekwoordelijke knikkers, ook al zien voetbaltrainers dit vaak nog als oefenwedstrijden. De spelers zagen het in ieder geval niet als een oefenwedstrijd, want vanaf minuut 1 werd er vol opgeklapt door beide partijen. IJVC en Franeker troffen elkaar vorig jaar in de 4e klasse A ook twee keer. In Franeker werd het 4-1 voor de blauw gelen en in IJlst trokken zij met een 1-2 overwinning ook aan het langste eind. Zowel IJVC als Franeker promoveerden naar de 3e klasse door het winnen van de nacompetitie.

In de eerste helft was het vooral Franeker met de bal, maar waren de kansen er voor de IJlsters. Via een voorzet van Bruggenkamp kwam de bal bij zijn “makker” Reitsma, maar Reitsma heeft het vizier dit jaar nog niet op scherp en schoot de bal over het doel. Niet veel later was er een kans voor Zijsling, na goed doorzetten van Stienstra en Zijsling leek dit de 1-0 te worden, maar niet niets bleek minder waar en deze inzet van Zijsling ging net langs de paal. Ook waren er in deze helft nog wat kansjes voor Franeker, maar bij IJVC staat weer een keeper op de goal waar op je kunt vertrouwen. Dit was bij Hoekstra al het geval, maar Damstra kan ook aardig uit de voeten met zijn voeten en dat geeft extra opties.

Na rust begon Franeker bij vlagen wat makkelijker te voetballen en ging de bal wat sneller rond. Duidelijk was te zien dat dit team al wat langer samen speelde. In minuut 52 kreeg Franeker een hoekschop die eerst nog werd afgeslagen, maar in tweede instantie weer werd in gebracht en toen stond bij de tweede paal Hannema helemaal vrij en tekende hij voor de 0-1. Na de 0-1 was daar de rentree van Goeman, beter bekend als “de beste van zijn lichting”. Dit zijn trouwens zijn eigen woorden. Goeman trainde nog niet dit seizoen, maar mocht toch 20 minuten aantreden. IJVC bleef zichzelf en ging nog iets meer druk zetten. In minuut 74 versierde Spoelstra een vrije trap op de helft van Franeker. De bal werd voorgegeven door R. de Boer, Bruggenkamp kon terug koppen en daar was Stienstra om de 1-1 binnen te tikken. Na de 1-1 bleven grote kansen uit en zodoende eindigde deze wedstrijd ook in een gelijke stand.

Tevreden kan er terug worden gekeken op deze eerste echte beproeving. Aankomende dinsdag staat Arum thuis op het programma om tegen te oefenen. De zaterdag daarop staat Arum uit op het programma voor de beker. We hopen jullie dan weer te zien langs de lijnen!