IJlst – IJVC heeft in een meeslepend duel 3 punten gepakt tegen Ens. Onder mooie omstandigheden wisten de ‘Kypmantsjes’ een directe concurrent een gevoelige tik uit te delen en zodoende afstand te nemen.

Na weken vol wind en regen was het vandaag weer eens lekker voetbal weer. Het zonnetje scheen, de wind was minder aanwezig dan de afgelopen weken en bovendien was dit een wedstrijd tussen twee teams die dolgraag richting de 4e klasse willen. Het verschil was voor de wedstrijd één punt, al zij het dat IJVC nog een wedstrijd te goed heeft.

Onder leiding van de nog jonge dhr. Nauta trapten de gastheren af en zochten meteen de aanval. Dit resulteerde in de 2e minuut al meteen een grote kans op voor van der Kooij, echter beland de bal op de paal. Niet veel later is wederom van der Kooij die er dichtbij is maar ook deze inzet mist de juiste richting. Ens staat dit seizoen vooral bekend om de counters. Niet zozeer dat het een counterploeg is, maar een wapen is het zeker. In de eerste helft is IJVC vaak te slordig en dan is het altijd oppassen met snelle mensen zoals Wolfs, Koomen en Mannes. Voornamelijk de wat sterkere Nooitgedagt had hier achterin veel moeite mee. Zowel IJVC als Ens stichten gevaar aan beide kanten maar toch komt de thuisploeg op voorsprong. Een prima aanval over meerdere schijven komt terecht bij Reitsma. Die heeft een afgemeten voorzet in huis en nu is wel raak voor van der Kooij, die met links beheerst binnenschiet, 1-0. Nog geen minuut later is alweer gelijk. Achterin wordt niet goed ingegrepen en hoewel de eerste poging nog op de paal beland, is het Koomen die in de rebound wel doeltreffend is. In het vervolg zakt het niveau wat aan de kant van de ‘Kypmantjes’ en is het de danken aan Nijdam dat Koomen zijn tweede niet weet te maken zo vlak voor rust.

In de tweede helft is er een veel scherper IJVC te zien. Een IJVC wat we dit seizoen veel vaker hebben gezien en hopelijk vaker gaan zien. Al vlak na rust moet van der Kooij zijn tweede maken op aangeven van Soenveld, maar de bal vliegt net naast de paal. Niet veel later mag Reitsma uithalen vanaf de tweede lijn, maar keeper van der Kamp parreert deze knap. Ook een kopbal vanuit een corner van Kramer levert helaas niks op. Achterin wordt inmiddels niks meer weggegeven en het is wachten tot de thuisploeg op voorsprong komt. Helaas ontbreekt het IJVC nog te vaak aan scherpte voor de goal of het laatste passje. Toch heeft het vele publiek in de gaten dat IJVC dit nog kan winnen en voornamelijk de “harde kern” van It Twadde laat zich duidelijk horen. In de 80e minuut valt dan eindelijk de 2-1. Een mooie diepte bal van Osinga wordt meegenomen door Soenveld en keurig over de keeper gelobt. Echter, de grensrechter steekt de vlag omhoog voor buitenspel. Reitsma stond in deze situatie wel buitenspel maar Soenveld kwam duidelijk achter de verdediging weg. Ongeloof aan de kant van IJVC maar de scheidsrechter neemt het signaal over. De ‘Kypmantsjes’ blijven er in geloven en worden uiteindelijk beloond. Dijkstra stuurt Soenveld diep en uit diens voorzet is het Fijlstra die het laatste zetje geeft, 2-1. In het bultje wat wordt gevormd na deze goal is zelfs trainer Faber te vinden. Met nog een paar minuten op de klok kan het nog altijd misgaan maar Ens lijkt er niet meer in te geloven. IJVC wil nog meer en krijgt meer. Hogeling weet nog een sprint uit de tenen te halen en legt de bal terug op Soenveld, die de keeper verrast in de korte hoek, 3-1. Einde oefening en hierna fluit de leidsman dan ook af.

Een heerlijk pot voetbal, zeker voor het thuispubliek. IJVC kan dus nog steeds omhoog kijken en blijft thuis ongeslagen. Zowel Udiros en Nagele leden puntverlies en dus er nog steeds kans om de 2e periode te pakken. Dan moet in het inhaal weekend Nagele niet winnen van Boornbergum en moet IJVC de lastige uitwedstrijd in Irnsum omzetten in winst. Dit is pas op 11 april, eerst volgende week. Dan spelen de ‘Kypmantsjes’ in Heerenveen. De plaatstelijk VV werd in IJlst voor het eerst dit seizoen getrakeerd op een nederlaag, dus de mannen van Faber kunnen een gemotiveerd Heerenveen verwachten.

Overigens zat er een nieuw gezicht bij IJVC op de bank. Dennis Damstra zat als tweede doelman bij de selectie en wordt uiteraard bedankt om hiervoor beschikbaar te willen zijn. Wellicht volgt snel het debuut, Dennis de Mennis ; -).