De belangen voor deze degradatiekraker waren groot. Zowel IJVC als SDS strijden tegen degradatie en met na deze speeldag nog twee wedstrijden te gaan kon IJVC SDS officieus laten degraderen. SDS staat na 19 wedstrijden op 9 punten en IJVC staat na 19 wedstrijden op 12 punten. Het is dan ook een heuse zes punten wedstrijd te noemen.

Ezra Sjoerd Sybrandy en Johannes Zijlstra zijn de enige nog geblesseerden (Jelmer de Boer is al het gehele seizoen uitgeschakeld door blessureleed) en met Rens Soenveld terug bij de selectie  heeft trainer Sido Postma weer wat te kiezen. Postma stuurde tegen SDS dan ook een verse voorhoede het veld in. Soenveld startte vanaf rechts, Zijsling in de spits en Reitsma vanaf links. De overige namen zijn dezelfde als de voorgaande weken.

De wedstrijd begon zoals bijna elke week. Binnen een minuut lost de tegenstander een schot op doel. Lourens van de Pol deed dat, maar keeper Damstra startte scherp. Na dit moment nam IJVC de touwtjes in handen. IJVC speelde in de eerste 20 minuten redelijk veldspel en met Soenveld erbij heb je toch een extra wapen. Na 12 minuten werd Soenveld getorpedeerd en kreeg Gerwin Sybesma de eerste gele kaart van de wedstrijd. Scheidsrechter Luinenburg omschreef het als een gele kaart met een rood randje. SDS pakte overigens gedurende deze wedstrijd 7 kaarten, waarvan 1 voor coach Posthuma was. Ondertussen werd Soenveld behandelt door Wijnja en restte er nog een vrije trap. De bal lag op 25 meter en Spoelstra ging de bal trappen. Hij schoot hem, met de wind in de rug, keurig in de hoek en liet keeper Toering kansloos. Een kwartier later was daar ook al de gelijkmaker. Zonder dat IJVC echt een kans weggaf was er miscommunicatie aan de linkerkant en werd de bal langs Damstra getikt door Wierd Hofstra.  Het restant van de eerste helft was onrustig. IJVC probeerde het wel, maar kwam niet meer tot echte kansen. SDS schoot een paar keer, maar testen deden ze Damstra niet.

De tweede helft ontpopte de wedstrijd zich tot een echte degradatiekraker. Beiden ploegen wilden graag winnen, maar kwamen niet tot echt grote kansen. Met nog een kwartier te spelen ging SDS 1 op 1 spelen, maar dat hielp voor hen ook niet. De invalbeurt van Nooitgedagt zorgde wel voor rust bij de thuisploeg. Hij hield met regelmaat de bal knap bij zich, waardoor de rest van het team kon aansluiten. Nooitgedagt beloonde zijn invalbeurt met een doelpunt, maar Sweering stond met de vlag te zwaaien en daardoor ging het feestje niet door. Even later werd er dan alsnog een feestje gevierd. Een ingooi van Bruggenkamp ging aan iedereen voorbij, behalve aan Stienstra. Hij volleerde de bal langs Toering en een gejuich ging op. Er is vaak over Stienstra geschreven in het voorseizoen, maar de one to watch levert dan nu ook eindelijk zijn belofte in door de winnende te maken tegen SDS. Het was zijn eerste competitiedoelpunt sinds 9 oktober 2021, maar wat een belangrijke.

Na deze overwinning verlaat IJVC de rechtstreekse degradatieplek voorlopig. WPB zit op het vinkentouw en staat twee punten achter IJVC. De komende weken gaat blijken wie er gaan degraderen en wie gaan spelen om lijfsbehoud. Bovenin is het voor de titel ook nog ontzettend spannend. Over 3 weken mag IJVC gaan proberen om Workum zijn titeldroom te verpesten als het op 11 mei om 14:30 de volgende tegenstander van IJVC is. We hopen jullie dan weer in grote getalen langs de lijn te zien in het voorjaarzonnetje. Tot dan!