De belangen waren vooraf duidelijk. IJVC moest in het duel met CVVO een beter of hetzelfde resultaat halen als WPB. IJVC stond bij ingang van de 22e en laatste speelronde 1 punt voor op WPB, maar de ploeg uit Sneek heeft een beter doelsaldo. WPB moest op zijn beurt dus een resultaat behalen tegen QVC. Op voorhand een nog lastigere opdracht dan IJVC.

Postma mocht vooraf aan de wedstrijd weer puzzelen. Spoelstra was geschorst en Nooitgedagt raakte geblesseerd tegen Workum. Kramer was terug uit het Oostblok en mocht zonder te trainen starten in de basis. Zijsling startte ook op de bank, voor hem stond zijn neefje van der Zee in de basis. Zijsling kon ook wel wat rust gebruiken, want op zondag om 00:00 begon de step Elfstedentocht voor hem, ook assistent-trainer Bakker ging steppen.

De omstandigheden waren uitstekend in Lemmer en onder toeziend oog van de bejaarden van “de Suderrige” werd er afgetrapt. De beginfase was overduidelijk voor CVVO. Zij speelden in het eerste kwart de nodige kansen bij elkaar, maar Damstra bleek in dit deel niet te verschalken. De grootste kans op een doelpunt voor CVVO kwam via Gerben Visser. Of het nou een kans was weet ik niet, maar vanaf randje zestien schoot hij met zijn chocoladebeen op de lat. Na dit moment kwam IJVC beter in de wedstrijd. Er waren kansen voor de Groot en Soenveld. De Groot schoot vanaf randje zestien hoog over en Soenveld zijn kopbal ging voorlangs. Na bijna een halfuur spelen was de ontlading aan IJlster zijde groot. De Groot kwam door met de bal en gaf keurig af op Jelmer van der Zee. Van der Zee toonde zich een echte spits en schoot de bal hard in het Lemster doel. IJVC op voorsprong en ondertussen stond QVC ook met 2-1 voor tegen WPB. Hierdoor leek IJVC af te stevenen op de nacompetitie. In het resterende deel van de eerste helft kwam IJVC nog een paar keer goed door. De grootste kans was hier voor Soenveld. Hij kreeg een voorzet en schoot van dichtbij hard op de lat. One to Watch van dit seizoen, Stienstra, pikte de bal op en schoot de bal met zijn linker onder de keeper door. Plots was het 0-2 voor IJVC en zat de ploeg van Postma op rozen.

IJVC was dominant zonder de bal de hele tijd in bezit te hebben. De jongens werkten als leeuwen voor elkaar en iedereen speelde uitstekend. Bruggenkamp liet in de tweede helft zien dat hij dolgraag wou winnen. CVVO kwam namelijk door tot in de 16 en hij gooide zich er met heel zijn hebben en houden voor en voorkwam zo de aansluitingstreffer van Lemmer. Zijsling, in de rust ingevallen voor Reitsma, kwam nog een keer goed door. Hij zag zijn poging helaas verdwijnen in de struiken van Lemmer. Sybrandy was inmiddels ingevallen voor de Boer en blonk in verdedigend opzicht ook keer op keer uit. Het was tegenhouden voor IJVC en in de tweede helft zat er wederom een engeltje op de lat. Visser nam ditmaal een vrije trap en zag de poging uiteenspatten op de lat. Damstra heeft dit seizoen een paar foutjes gemaakt, maar tegen CVVO was hij briljant. Hij hield de ‘0’ en keerde een aantal keer knap. In het slot mocht Jansen invallen voor van der Zee. Van der Zee kreeg na 65 minuten kramp. Hierdoor maakte Jansen zijn officiële debuut in het eerste van de Kypmantsjes. In minuut 90 werd het feest compleet gemaakt. Stienstra en Jansen zetten de aanval op met een goed één-tweetje. Stienstra stond oog in oog met de doelman, maar zag dat Soenveld er beter voor stond en zo maakte Rens Soenveld zijn eerste in dit seizoen. Het was zijn tweede doelpunt ooit in de 3e klasse. Het was 15 jaar na zijn eerste goal op dit niveau, destijds tegen NOK.

WPB won plots ook nog van QVC, maar dankzij een ontketend IJVC degradeerde de Sneker formatie terug naar de 4e klasse. IJVC mag over twee weken op bezoek bij VHK. Zij werden 2e in de 4e klasse. We hopen daar weer veel IJlsters langs de kant te zien en samen gaan we op jacht naar handhaving in deze mooie klasse. Tot dan!

Karakteristieken:

CVVO – IJVC 0-3 (0-2)

’28 Jelmer van der Zee 0-1, ’36 Timo Stienstra 0-2, ’90 Rens Soenveld 0-3

Gele kaarten: Nick Buitenga (CVVO)

Opstelling: Damstra, Kramer, Albertsma ©, R. de Boer (’50 Sybrandy), S. Zijlstra, Stienstra, Bruggenkamp, de Groot, Soenveld, van der Zee (’76 Jansen), Reitsma (’46 Zijsling)

Niet gebruikte wissels: Jorrit Hoekstra (k)

Foto’s CVVO-IJVC: https://photos.app.goo.gl/VR5FDmd9KWXB26Hn9