De vorige voorbeschouwing werd geschreven na drie nederlagen op rij. Tegen Delfstrahuizen werd er amper iets gecreëerd en was één kans voor de bezoekers voldoende om de punten mee naar huis te nemen. In Stavoren waren drie persoonlijke fouten debet aan een snelle achterstand en een week later was het, behoudens het eerste half uur, tegen SVN ’69 ook geen goede wedstrijd. Maar na deze drie nederlagen op rij kon IJVC weer eens proeven aan het zoete van een overwinning. De neuzen stonden weer dezelfde kant op en met strijd en inzet werd er een mooie overwinning bij Tonego behaald. Niet veel spelers kunnen zeggen dat ze in Luttelgeest de punten meenamen, want dit was pas de tweede overwinning tegen Tonego in hun eigen huis.

Zaterdag komt Foarút op bezoek en daar hebben we ook nog wel een appeltje mee te schillen. Niet met de tegenstander an sich, maar wel op de manier waarop IJVC zelf speelde half november. Het bleek achteraf de laatste wedstrijd van Johan Faber te zijn. De 4-1 nederlaag was terecht en IJVC liet geen moment zien dat ze kunnen voetballen. Hopelijk is de selectie eergevoelig om die nederlaag thuis recht te zetten.

Dit zal geen gemakkelijke opgave worden aangezien Foarút zaterdag met 2-0 te sterk was voor Tollebeek. Door deze overwinning is plek vier nog altijd niet helemaal uit het zicht verdwenen. Met een goede reeks is er nog steeds van alles mogelijk, het zou toch mooi zijn om de rentree in de vierde klasse te vieren met nacompetitie. Foarút kan ook wisselvallig voor de dag komen, gezien de 4-1 nederlaag tegen TOP ’63 twee weken geleden.

In 2005 degradeerde Foarút naar de zesde klasse om hier vervolgens vier seizoenen te bivakkeren alvorens in 2009 de kampioensschaal de lucht in kon. Sindsdien speelde het wisselend in de vierde en vijfde klasse. Een beeld wat we kennen van onze eigen vereniging is het promoveren om direct weer te degraderen. Foarút deed dit tien jaar geleden toen ze achter Lions ’66 en WWS op de derde plek eindigden en via Suameer (zij wel) promoveerden naar de vierde klasse. Het seizoen dat erop volgde kwamen IJVC en Foarút elkaar tegen in de vierde klasse om gezamenlijk via de nacompetitie weer te degraderen. IJVC tegen Suameer en Foarút tegen Marrum.

Voor Foarút is dit alweer het vijfde seizoen op rij in de vierde klasse met een eindrangschikking in de middenmoot (7e of 8e) waarbij vooral afgelopen seizoen een prima eerste seizoenshelft uiteindelijk de redding bleek voor Foarút want in het nieuwe jaar werden de eerste wedstrijden nog wel gewonnen of gelijkgespeeld maar van de laatste elf wedstrijden gingen er negen verloren en werd er alleen nog van QVC en Sleat gewonnen.

De historische balans is ook in het voordeel van de bezoekers uit Menaldum (die vanaf komend seizoen het complex op de zaterdag moeten delen met Dronrijp) die van de negen ontmoetingen er vier wisten te winnen en drie keer werden de punten gedeeld. IJVC wist dus thuis nog maar twee keer te winnen en in 1995 voor het laatst toen het 4-0 werd door twee doelpunten van Simon Haringa en Jappie Fijlstra. Douwe Reitsma scoorde in de eerste drie ontmoetingen tussen beide ploegen en is hierdoor nog steeds de topscorer tegen Foarút.

Hopelijk serveert de selectie, na twee mindere thuiswedstrijden, het publiek nu wel op een goede pot voetbal en blijven de punten in IJlst.

Oant sneon!