Zaterdag gaat de blauwwitte karavaan voor de derde keer en laatste keer on tour. Ditmaal is Bakkeveen in alle gevallen de eindbestemming, de finale wordt hier afgewerkt. Na twee terechte overwinningen op zowel Friese Boys als ODV mag IJVC het gaan opnemen tegen Omlandia uit Ten Boer. Deze voor ons verder onbekende tegenstander zal zaterdag op het veld verschijnen met de intentie om niet te degraderen uit de derde klasse C. Deze Groningse klasse herbergt clubs als Lycurgus, The Knickerbockers (seizoen 1975 en 1980 tegenstander), Grijpskerk en Helpman.

De selectie van hoofdtrainer Marcel de Groot (eerste en tevens laatste seizoen) eindigde dit seizoen op een tiende plek in de eindstand waardoor p/d-wedstrijden noodzakelijk zijn. Met zesendertig treffers scoorde de ploeg maar vier doelpunten meer dan nummer laatst TLC en zes meer dan Niekerk dat daar net boven eindigde. Qua tegentreffers viel het allemaal wel mee dit seizoen, 43 stuks en dus een doelsaldo van -7 aan het einde van de rit. Met acht treffers was Wouter Hoek de productiefste speler aan de kant van Omlandia. Remco Bolhuis (5 treffers) kwam in de laatste competitiewedstrijd als invaller binnen de lijnen, afgelopen zaterdag deed hij niet mee (zaterdag zit, de dit seizoen met blessures geplaagde aanvaller, wel bij de selectie). De 40-jarige Martin Oudman (4 treffers) kwam enkele minuten voor tijd binnen de lijnen. De laatste speelde nog zes wedstrijden voor Veendam in de eerste divisie twintig jaar terug.

De eerste ronde was men vrij waardoor ritme vanuit de competitie weer onderbroken werd. Zaterdag speelde het tegen Borger en uit het verslag bleek dat Borger de grootste kansen kreeg, maar dat Omlandia op voorsprong kwam. Na rust werd deze voorsprong verdubbelt en na negentig minuten voetbal stond deze stand nog steeds op het scorebord. Hierdoor mag Omlandia zich opmaken voor de finale tegen de ‘Kypmantsjes’.

Het basiselftal van Omlandia kende zaterdag een gemiddelde leeftijd van 29,4 jaar en er stonden 18 competitiegoals op het veld. Met Drevel (30), Meier (30), Dijkhuizen (34), v.d. Wolde (37) en Oosterbeek (38) stonden er vijf dertigers op het veld. En met Nieboer (27), Jonkman (27), Wieringa (29) en Harmsma (29) nog vier spelers die richting de dertig gaan. IJVC kan hier alleen Soenveld (31) en Bos (32) tegenover zetten als het gaat om spelers ‘op leeftijd’. Het gemiddelde van IJVC was zaterdag dan ook 24,1 jaar en herbergde 43 competitiegoals.

Aangezien het afgelopen weekend aardig warm was en het dus een uitputtingsslag is geworden moet blijken wie als friste ploeg aan de aftrap staat. En een gegeven is dat jongeren sneller herstellen dan ouderen. Misschien dat we daar een voordeel uit kunnen halen. De IJlster selectie is dit seizoen zeer fit gebleken en blijft tot aan het laatste fluitsignaal druk geven.

Waar we vorige week een tegenstander troffen die voor het eerst in de 3e klasse actief was daar treffen we nu met Omlandia een team dat sinds 1990 maar vijf seizoenen in de vierde klasse speelde als laagste niveau. Tussen de seizoenen 2010 en 2016 kwam het zelfs 5 seizoenen lang uit in de 1e klasse met tegenstanders als Broekster Boys, Balk, Buitenpost, Leeuwarder Zwaluwen en Blauw Wit ’34.

In 2019 degradeerde de ploeg naar de 3e klasse en afgelopen seizoen eindigde het op een achtste plek. Het verschil met afgelopen seizoen en dit seizoen zijn de vele gelijke spelen voor Omlandia; 2 om 8 dit seizoen. Slechts zeven keer wist Omlandia als winnaar van het veld te stappen waarvan er vijf op het eigen sportpark. Op vreemde bodem wist het alleen van Lycurgus en Helpman te winnen.

Wie de website overdebal.nl kent weet dat hier veel (zoals de titel al weggeeft) over voetbal geschreven wordt. Verhalen, sportparken, dug-outs alles komt voorbij. Wat heeft dit met de wedstrijd van zaterdag te maken? Een grote drijfveer achter dit hele gebeuren is Merijn Slagter, in het verleden speler bij de senioren van Omlandia. Freelance redacteur bij RTV Noord en RTV Drenthe en dus geen onbekende in het amateurlandschap. Helaas is hij zaterdag zelf verhindert om deze wedstrijd te aanschouwen.

Zaterdag nemen we afscheid van Rens, Melle, Jan en Lars en hopelijk doen we dit tijdens een groot promotiefeestje. Promotie zou voor Rens de cirkel compleet maken, want hij debuteerde in 2009 in de derde klasse als junior. Vijftien seizoenen later zou het een bekroning zijn voor zijn lange loopbaan bij IJVC.

Lars is één seizoen ‘Kypmantsje’ geweest en heeft zich moeiteloos aangepast in de selectie. Helaas blijft de topscorer van dit seizoen niet langer in het blauw spelen. Hij vertrekt naar weer naar TOP ’63 om in een vriendenteam te gaan spelen (of toch nog in de 5e klasse?)

Jan (andere hobby’s) en Melle (The Knickerbockers) gaan richting Groningen waar beide spelers wonen, wie weet zien we één van de twee nog eens terug in het blauw.

Rens blijft wel lid van onze vereniging maar doet een stapje terug, wellicht dat de nieuwe trainer een poging bij hem wagen gaat? Echter verandert er niets aan de afstand tussen Boornbergum en Ijlst.

Hoe de uitkomst zaterdag ook is, we kunnen trots zijn op elkaar dit seizoen. Boorsma zei het zaterdag in Wijnjewoude ook al: “Dit hebben we in jaren niet gezien”. Qua beleving lijkt het wel op de wedstrijd tegen Wardy, echter laten we hopen dat de uitslag dan wel anders zal zijn 😉