Wijnjewoude – IJVC heeft zich geplaatst voor de finale om te promoveren naar de derde klasse. Onder warme omstandigheden werd gastheer ODV verslagen. Aanvoerder Soenveld loodste “zijn” ploeg met 2 goals en een assist naar de verdiende overwinning: 1-3

Op het sportpark ‘Tûsken de Wâllen’ was het voor de toeschouwers (waarvan velen uit IJlst) prima vertoeven. Het sportpark is deels bebost en men zocht de schaduw dan ook op. Voor de spelers was het een ander verhaal. Volop in de zon en een graad of 28/29 maakte het zwaar, ondanks dat het veld er uitstekend bij lag. Nadat de spelers weer onder vuurwerk (*onderaan het verslag hier meer over) het veld waren betreden en de toss was gedaan, begonnen de ‘Kypmantsjes’ aan de missie.

IJVC drukte meteen vooruit en had het initiatief in de openingsfase. Een gevaarlijke voorzet van Bruggenkamp was het eerste kansje en niet veel later dacht Goeman vrij uit te kunnen halen, zij het niet hij op het laatst nog werd afgestopt. Vele dachten aan een penalty, maar de scheidsrechter van dienst besliste anders. Toch zal de druk van IJVC uiteindelijk de voorsprong opleveren. Een verre ingooi van Hottinga wordt verlengd door Kramer. Via een stuit komt de bal bij Soenveld, die hard en zuiver de bal in de verre hoek plaatst met het hoofd, 0-1. Ook hierna blijft IJVC veel aan de bal, maar komt langzamerhand de thuisploeg beter in haar spel. Vooral Bruggenkamp heeft het lastig met de snelle, doch sterke Tuinstra en ook Nooitgedagt heeft te maken met een spits van formaat, namelijk Folkert Hoekstra. Diezelfde Hoekstra zou ook de eerste kans noteren voor ODV nadat hij kort wegdraait, maar “onze” Hoekstra kan de bal naast kijken. IJVC heeft het in deze fase sowieso lastig en laat ODV terugkomen in de wedstrijd. Bruggenkamp denkt genoeg tijd te hebben om een hoge bal weg te werken, maar Tuinstra is eerder bij de bal en wordt geraakt door Bruggenkamp. Het is binnen de bekende lijnen en de strafschop wordt uiteindelijk benut door Hoekstra, 1-1.

Na de drinkpauze heeft ODV de overhand en is wederom Hoekstra die Nooitgedagt te slim af is, maar zijn wilde poging vliegt zowat over de zijlijn. Zowel Hottinga als Goeman pakken in deze fase ook nog geel, maar misschien was dit ook wel even nodig. Want IJVC lijkt daarna weer wakker te worden geschut en gaat opzoek naar voorsprong. Vooral via links komt men een paar keer goed door maar Soenveld vindt tweemaal de doelman op zijn pad. De laatste kans in de eerste helft is wederom voor Folkert Hoekstra, maar Jorrit Hoekstra heeft de bal in twee keer uiteindelijk veilig in zijn handen. Zodoende wordt de kleedkamer opgezocht maar 1-1, waar meer doelpunten zeker mogelijk waren.

In de rust wordt al aangegeven dat het wel eens een slijtageslag kan worden, maar de afgelopen jaren blijkt IJVC conditioneel ijzersterk, zo ook in deze temperaturen.

IJVC en beginfase tweede helft, het is eigenlijk nooit een goed huwelijk geweest. Maar hoe anders is het voor deze wedstrijd. Al in de 47e minuut komt IJVC wederom op voorsprong. Hottinga stuurt met een mooie dieptepass Albertsma diep. Albertsma komt op wilskracht langs de laatste man en geeft de meegelopen Soenveld een niet te missen kans, 1-2. Bovendien zijn 200e in clubverband en dat wordt o.a. door Spoelstra nog even gemeld. De fase hierna moet IJVC afstand nemen van het wankelende ODV. Een voorzet van Goeman komt op de lat, een volley van Kramer belandt op de lat en J. Zijlstra schiet ook nog eens op de paal. Al deze kansen gaan dus verloren en dan weet je het in de voetballerij maar nooit.

Gelukkig heeft Nooitgedagt zijn taak als sloper de tweede helft weer goed uitgevoerd, want naast een afgekeurde goal wegens een overtreding zien we Hoekstra niet meer in spel voorkomen. Sowieso creëert de thuisploeg niet veel meer. Wat hoge ballen zijn een prooi voor doelman Hoekstra & zijn verdediging. En ook de ingevallen Zijlstra en Sybrandy (voor Bruggenkamp en Hottinga) spelen uitstekend.  Naarmate de wedstrijd vordert hangt de 1-3 meer in de lucht dan de 2-2 en uiteindelijk komt het bevrijdende doelpunt er dan ook. Soenveld stuurt de ingevallen Zijsling diep, deze wacht keurig op de meegelopen Soenveld en die behoudt het overzicht zodat Bos uiteindelijk de 1-3 binnenschiet. De wedstrijd heeft inmiddels zoveel kracht gekost dat juichen soms te veel gevraagd is.

Hierna worden Soenveld en Goeman gewisseld en komen ook Reitsma en van der Zee aan spelen toe. Het is nog even tegenhouden maar is het IJVC dat vergeet een vierde treffer te maken. Vooral van der Zee krijgt hier de mogelijkheid in, maar hij heeft zoveel tijd om na te denken dat de keeper uiteindelijk redding nog kan brengen. Uiteindelijk zonder gevolgen, want de scheidsrechter fluit hierna af en weet IJVC dat het naar de finale gaat.

En waar het bij de IJlsters feest is, treurt de thuisploeg. Dat degradeert na een lang seizoen dus naar de 4e klasse. Door de nieuwe opzet ben je niet meer veilig op plek nummer 9 (en met 32 punten dus) en zit er niks anders op dan volgend seizoen weer bovenin mee te draaien en wellicht net als IJVC via een omweg proberen te promoveren.

Inmiddels is bekend dat IJVC aan mag treden tegen het onbekende Omlandia uit Ten Boer. Zij wisten Borger te verslaan (0-2) en zijn dus de tegenstander in Bakkeveen waar de wedstrijd zal worden gespeeld. Inzet is dus een plekje in de derde klasse voor volgend seizoen en wat zou dat een ongelooflijke prestatie zijn van Loet en zijn mannen. Trots zijn we sowieso al en wat is het soms genieten langs de lijn. De dubbeldekker is inmiddels weer gevuld en we hopen op veel steun vanuit IJlst!

Karakteristieken:

ODV – IJVC 1-3 (1-1)

’13 Soenveld 0-1, ’27 Hoekstra 1-1 (pen), ’47 Soenveld 1-2, ’83 Bos 1-3.

Gele kaarten: Goeman, Hottinga, Bruggenkamp (IJVC), Nicolai (ODV)

Opstelling:

Hoekstra, Hottinga (’71 Sybrandy), Spoelstra, Nooitgedagt, Bruggenkamp (’55 S. Zijlstra), Kramer, J. Zijlstra, Goeman (’83 van der Zee), Bos, Albertsma (’71 Zijsling), Soenveld © (’83 Reitsma).

*Dan nog even over het vuurwerk. Wij (spelers o.a.) vinden helemaal geweldig dat supporters sfeeracties plaatsen. We genieten ervan bij opkomst en het is zeker een steun in de rug. MAAR:
We moeten niet vergeten dat we TE GAST zijn bij een vereniging. Helemaal aanstaande zaterdag, als Bakkeveen haar sportpark ter beschikking heeft gesteld zodat wij kunnen voetballen. Hierbij nogmaals het dringende verzoek om niks op en om het veld te gooien (ook i.v.m. kunstgras) en het binnen de perken te houden. Anders treedt Peaky Boorsma weer op en ditmaal met de harde hand.

De foto’s die bij deze wedstrijd horen vindt u hier: Foto’s ODV-IJVC