We mogen dan niet de grootste club zijn, afgelopen weekend lieten we wel zien waar we toe in staat zijn. De saamhorigheid binnen de vereniging die we uitstraalden in Kollumerzwaag was één die we jaren niet hebben gezien. De bus was binnen no-time volgeboekt en ook waren vele supporters op eigen gelegenheid afgereisd om IJVC te steunen in de nacompetitiewedstrijd tegen Friese Boys. Mooi om te zien dat Johan Faber ook langs de lijn te vinden was. De investeringen in de rookpotten en vuurwerk begint nu een serieuze aangelegenheid te worden met opnieuw een wedstrijd op het programma.

De thuisploeg had zelf niet de moeite genomen om een voorwoord te schrijven in hun programmaboekje, maar had het compleet overgenomen van onze kant. De factuur gaat van de week op de post, €0,10 cent per verkocht boekje is een prima deal.

Op de 0-2 overwinning viel niets af te dingen, waardoor zaterdag wedstrijd nummer 39 op het programma staat. Ontspanning Door Voetbal is de volgende tegenstander in Wijnjewoude. Tot het seizoen 2017/18 had de club op zowel de zaterdag als zondag een elftal. Beide teams zijn nooit echt hoogvliegers geweest aangezien de zondag afdeling tot aan de opheffing van de FVB in deze bond uitkwam. De topscorer van de zondag is Folkert Hoekstra met 214 treffers die vlak voor het opheffen van dit team de overstap maakte naar Oerterp. Daar bleef hij vijf seizoenen om vervolgens bij de zaterdagtak aan te sluiten. Afgelopen seizoen scoorde hij 35 keer in de vierde klasse en werd het team kampioen. Voor het eerst in de historie mocht het uitkomen in de derde klasse. Dit seizoen wist hij toch 28 keer te scoren om zo bijna 50% van de gehele productie op zijn naam te zetten. Joop Welfing wist de helft van Hoekstra zijn productie te scoren en is met 110 treffers in tien seizoenen ook een naam om in de gaten te houden.

Het aantal tegentreffers (72) was samen met degradanten Trynwâlden en Rottevalle het hoogst dit seizoen. Zodoende kunnen we ervan uitgaan dat we toch sowieso een doelpunt moeten kunnen gaan maken zaterdag. Vier van die tegentreffers kreeg de ploeg van Mark Peters (1e seizoen als hoofdtrainer actief na jaren als hoofdjeugdopleidingen bij Drachtster Boys) te verwerken tegen directe concurrent Minnertsga. Hierdoor ging niet Minnertsga maar ODV naar de nacompetitie.

Afgelopen seizoen oefenden wij al tegen Minnertsga in IJlst en stuurden ze destijds met een 5-2 nederlaag terug naar huis. Rens Soenveld maakte er toen twee, Bart Zijsling en Jelmer van der Zee elk één en ook deed ED weer een duit in het zakje. Het is lood om oud ijzer, maar we zijn zeker niet kansloos zaterdag.

In de voorbereiding van 2018/19 hebben we geoefend tegen ODV in Wijnjewoude en verloren met 2-0. Thomas van der Lei maakte toen beide treffers, maar die is er sinds afgelopen seizoen niet meer bij.

Uit het verslag destijds: “De wedstrijd was niet van een hoog niveau, maar toch gezegd moet worden dat ODV niet gek voor de dag kwam. Al gauw werd duidelijk dat ODV elkaar beter vond en zo nu en dan leuke combinaties op de mat legde. In de 29e minuut kwam een 1-2tje tot stand Thomas v.d. Lei – Tjeerd Linstra terug naar Thomas die beheerst afrondde. In de 43e minuut weer opnieuw Thomas v.d. Lei door Stefan Roffel in de diepte gestuurd en Thomas rondde met een prachtig schot de 2-0 in de touwen. De gehele wedstrijd had ODV een licht overwicht en moest de score verdubbelen. Zo nu en dan combineerde IJVC goed door de ODV-defensie, maar sluitpost Niels vd Meer hield zijn doel schoon. Jeroen van Wijk was een tevreden man…Vandaag was de simpele opdracht om compact te spelen en met elkaar de opbouw van de tegenstander te verstoren. Na een enkele correctie vanaf de bank, werd dit redelijk goed opgepakt”.

In de winterstop van datzelfde seizoen werd weer geoefend, echter nu in IJlst. Na een 2-0 voorsprong verloor IJVC uiteindelijk met 2-5.

Een oude bekende van ons speelde vijf seizoenen bij ODV in de jaren 2015 tot 2020. We hebben het over Michel van der Werf die in de jaren 2008-2010 vierentwintig keer het blauwe shirt van IJVC 1 droeg in competitieverband. Onze aanvoerder Soenveld stond daarvan drie keer samen met hem aan de aftrap.

Eerder had ik het al over de historie van de vereniging uit Wijnjewoude, met een heerlijk beschut complex, waar dit het debuutseizoen in de 3e klasse is en ze eerder in totaal zeven seizoenen in de 4e klasse speelden. Momenteel is dit voor IJVC het 25e seizoen in de 4e klasse en kwamen we dertien seizoenen uit in de 3e klasse.

De plekken in de bus worden weer gereserveerd en we maken er zaterdag weer een mooie dag van!

Oant sneon.