De eerste driepunter kon afgelopen weekend (29 oktober ’22) bijgeschreven worden na de overwinning in Nijeveen op SVN ’69. Tevens werd gelijk de ‘0’ achterin ook gehouden. Na de rust kwam Timo Stienstra weer binnen de lijnen na een blessureperiode. In IJlst maakte Reitsma zijn rentree op de velden bij de ‘rest’-senioren. Bos zat een schorsing van één duel uit en Johannes Zijlstra spreidde zijn zangkunsten tentoon. Niet scheen de zon alleen in Nijeveen, ook voor trainer Faber schijnt er weer wat zon achter de wolken. De aanloopperiode in de vierde klasse lijkt voorbij en komende duels kan er geoogst worden in IJlst.

Dit moet dan gebeuren tegen een andere degradant (naast SVN ’69) uit de 3e klasse TONEGO. De Tot Ons Nut En Genoegen Opgericht uit Luttelgeest speelde vier jaar geleden nog in de tweede klasse. De afgelopen vijftien seizoenen kwam het maar twee keer uit op vierde klasse niveau, nu dus voor de derde keer in zestien seizoenen. De laatste ontmoetingen in competitieverband gaan dan ook terug naar het seizoen 2009/2010 toen IJVC haar eerste en enige overwinning boekte op TONEGO in Luttelgeest.

In IJlst was het echter TONEGO dat met de punten naar huis ging, harde wind en regen waren ingrediënten voor een lastige wedstrijd. Pas na de 0-2 wist Rudmer Bootsma het enige IJlster doelpunt te scoren uit een hoekschop. Het bleek niet genoeg.

Afgelopen weekend stond TONEGO met 2-0 voor tegen Tollebeek, maar de bezoekers draaiden dit in het laatste gedeelte van de wedstrijd helemaal om. De eindstand van 2-5 was hierdoor de tweede nederlaag als gevolg. Han Vaandrager ontving twee gele kaarten en kan komend weekend dus wat anders inplannen. Met zeven punten uit vijf wedstrijden heeft de ploeg van Klaas Jongsma dus maar één punt meer dan IJVC. Het doelsaldo van 15-15 laat zien dat er veel gescoord wordt, maar dat de verdediging ook niet onfeilbaar is.

De historie is troosteloos te noemen. In zes ontmoetingen werd er maar één schamel puntje bij elkaar gespeeld door IJVC. In 2004 werd het 1-1 door toedoen van Nolke Posthuma. De overige vijf gingen verloren. Met 1-2, 4-5, 0-2, 1-3 en 1-2 waren het nooit grote nederlagen. Die kwam wel op het bord tijdens het oefenduel in de voorbereiding van 2012 ging de polderploeg met een dikke 1-6 huiswaarts.

Laten we tegen beter weten in hopen dat Joep Henselmans niet meereist, aangezien IJVC in zijn top-3 van favoriete scoringsclubs staat. Hij schoot in het verleden al zeven keer raak tegen de ‘Kypmantsjes’. Maar tegenwoordig is hij een paar linies naar achteren geschoven.

Kunnen we een vervolg geven aan de overwinning tegen SVN ’69? Scoren betekent wedstrijd nummer 40 op rij met minimaal één doelpunt.

Oant sneon!