Ook Ens delft het onderspit tegen gretig IJVC

IJlst – Wederom wist IJVC een prima pot te spelen onder warme en voornamelijk benauwde omstandigheden en stuurde de gasten met 0 punten weer huiswaarts. Waar gevraagd werd om een wedstrijd met een keer 90 minuten goed voetbal, kreeg men dat ook.

 

De pupil van de week, Joep Keulaerds, trapt af

Met alleen nog de eer (en plek 5) op het spel konden beide team vrijuit voetballen. In de openingsfase is dit goed te zien. Er wordt open gevoetbald maar ook is het tempo hoog. Gezien de omstandigheden geen pretje voor de spelers zelf, maar voor het publiek uitmate vermakelijk. In deze fase heeft Ens hier en daar een kleine mogelijkheid, maar een grote kans zien we nog niet. Aan de andere kant is het nog te onrustig bij IJVC en slechts een enkele corners leveren geen gevaar op. Het is dan ook geen wonder dat het juist een fout is wat de eerste grote kans mogelijk maakt. Ens levert de bal zomaar in bij Reitsma. Reitsma bereikt Soenveld en die weet de doelman te verschalken in de verre hoek, 1-0.

 

Soenveld maakt de openingstreffer

Eindelijk een voorsprong maar slechts 30 seconden later staat het al gelijk. Een bal van achteruit wordt opgepikt door de Olde en die prikt de bal over Nijdam heen. De “Kypmantjes” raken niet van slag en blijven goed voetballen. Het middenveld krijgt langzaam de overhand en daar werd toch de slag gewonnen. Eerst is het Jagroep die het van afstand net over mikt, maar even later is het wel raak. Een heerlijke knal van Reitsma verdwijnt in de verre hoek en zo weer de voorsprong voor IJVC, 2-1. Tot aan de rust dringt Ens nog wel aan, zonder succes.

 De tweede helft is nog maar net onderweg of invaller Hottinga (voor Baudet) krijgt een mogelijkheid op 3-1 maar de goalie van Ens is net iets eerder bij de bal. Hierna krijgt Ens krijgt al de kans op de gelijkmaker. De bal wordt goed voorgetrokken door Slootman, maar Heibrink stift de bal over de goal heen. Slechts 5 minuten later moet Soenveld zijn tweede maken, maar na goed terugleggen van Reitsma vindt hij de goalie van Ens op zijn pad. En wederom is dan Ens die snel omschakelt en uit een scrimmage pakt Nijdam de bal op. De bal werd al laatste aantikt door J.Osinga en dus een terugspeelbal. Ens krijgt daarom ook terecht een vrije trap op de 5 meter, maar de blauwe muur is een te groot obstakel voor de Olde om zijn tweede binnen te schieten.

De vele corners leverde helaas geen succes op.

In deze fase gebeurd er van alles zo kunt u lezen. Zo wordt Reitsma vervangen door Fijlstra, schiet Dijkstra een vrije trap net over en moet de scheids een kaart trekken als Hottinga duidelijk wordt nagetrapt. De scheidsrechter van vandaag was echter niet van plan om een kaart te geven en dat zorgde vaak voor onduidelijke beslissingen. Een voorbeeld is dan als Toonstra op de grond ligt en Ens gaat door met voetballen. Hun goed recht, maar als IJVC de bal onderschept en Feenstra alleen door kan op de keeper, fluit de scheidsrechter ineens. We zijn dan al inmiddels  in de laatste fase beland en duidelijk is dat de IJlsters de beste conditie hebben. Het heeft de touwtjes in handen en Ens lijkt op dit moment niet meer te kunnen. Het is wachten op de mokerslag en wanneer deze plaatst vindt. In de 90e minuut wordt de bal onderschept en wordt Fijlstra aan de rechtkant bereikt. Via Fijlstra komt de bal bij Hogeling, die op zijn beurt met een sublieme voetbeweging Soenveld aanspeelt. Die legt af op Feenstra en voor leeg goal is het (ondanks het warme weer) een koud kunstje om de 3-1 aan te tekenen. Niet veel later mag de bal worden ingeleverd bij de leidsman en zijn het wederom 3 punten voor de “Kypmantjes”.

De spanning werd trainer Reitsma soms wat te veel

Door de overwinning staat IJVC momenteel 5e en dat was na de winterstop de doelstelling. Met nog één wedstrijd te gaan is het nog steeds mogelijk om dit te bolwerken, dan zal het moeten winnen in Hommerts. De burenruzie staat voor volgende week gepland. HJSC is al zeker van promotiewedstrijd, maar zal denk ik geen krachten sparen om IJVC wederom te kunnen verslaan. Thuis werd namelijk met 0-1 verloren in de 93e minuut.

 

Karakteristieken:

 

’25 Soenveld 1-0, ’26 de Olde 1-1, ’39 Reitsma 2-1, ’90 Feenstra 3-1.

 

Gele kaarten: Geen.

 

Opstelling:

 

Nijdam, J.Osinga, de Boer, Dijkstra, Toonstra, Baudet (’45 Hottinga), Soenveld ©, Hogeling, Reitsma (’75 Fijlstra), Feenstra, Jagroep.

 

Niet gebruikte wissels: Broekhuis, Nooitgedagt (WK).
Sponsorgroep IJVC 1

logo MdG jpg

Fysio Wymbrits

Copyright © 2014 - Voetbalvereniging IJVC -  Sportcomplex de Útherne - De Dassenboarch 25 - 8651 CB IJlst - 0515 – 53 31 57