IJlst – Het eindsignaal van scheidsrechter Bleeker viel samen met een blessure bij Erik Cats die in een duel om de bal geblesseerd achterbleef. Met een 2-0 op het bord en de klok op negentig minuten was er geen reden om iedereen lang te laten wachten tijdens de blessurebehandeling. Cats werd met de brancard van het veld gedragen en dat was het enige minpuntje van de middag te noemen. Of had de teller hoger uit kunnen vallen dan de 2-0?

Waar bij de gasten de nodige personele problemen zijn, miste trainer Boot van de bekende namen alleen Hottinga (blessure). Ten opzichte van vorige week nog wél twee wijzigingen. Kramer kwam weer op het middenveld te staan en Hogeling op rechtsachter. Zodoende mocht Nooitgedagt plaatsnemen op de bank.

Pim Goeman in duel met de nummer 16 van Foarút

Beide elftallen hanteerde dezelfde tactiek. Het spel mocht gemaakt worden op eigen helft, om vervolgens op de andere helft de druk erop te zetten. Logischerwijs waren er dan ook vrij weinig kansen in de openingsfase. Hier en daar wel wat speldenprikjes. De eerste ‘grote’ kans is voor Goeman, maar hij ziet zijn schot geblokt worden. Eigenlijk vanaf dat moment wordt de wedstrijd iets opener. Foarút komt wat meer op de helft van IJVC en dat levert 2 grote kansen op. Eerst is het rechtsback Kampier die na een knappe solo en idem schot Hoekstra op zijn pad vindt en niet veel later tikt spits Wassenaar de bal net over de goal, nadat Hoekstra mistastte bij een voorzet. Aan de andere kant is het Soenveld die de keeper test met een hard schot en ziet Kramer zijn bekeken schot op de lat belanden. 0-0 lijkt dan ook de ruststand te worden maar vlak voor rust is het dan toch raak. Een prima vrije trap van Goeman wordt knap tegendraads binnengekopt door Kramer, die alweer zijn 5e treffer maakte, 1-0. Overigens prima statistieken voor een verdedigende middenvelder. Niet veel later lijkt Soenveld te profiteren van een buitenspelsituatie, maar wederom komt doelman Boomsma als winnaar uit de strijd. Zo gebeurde er nog van alles, maar blijft het 1-0 voordat men de kleedkamers opzoekt.

Na rust is het IJVC die scherper begint aan de tweede helft. Een aanval wordt afgeslagen en krijgt de thuisploeg een corner. De bal wordt voorgebracht en blijkbaar wordt in de drukte de Boer dusdanig gehinderd dat leidsman Bleeker het voldoende vindt voor een strafschop. Eerlijk gezegd konden niet veel spelers het zien, maar Spoelstra heeft daar verder maling aan en schiet IJVC op een 2-0 voorsprong. Foarút gaat daarna op zoek naar een treffer, zoekt ook wel naar een opening maar achterin staat het prima deze wedstrijd. Het speelt degelijk en echt grote kansen blijven uit. Een aantal voorzetten waaien over een achterlijn en ook Hoekstra weet sommige ballen uit de lucht te plukken. Na een goed uur voetballen wordt Goeman vervangen door Zijsling, waardoor Soenveld een linie zakt. Er komt telkens meer ruimte en net zoals tegen Tonego doet IJVC hier toch echt te weinig mee.

Als we toch iets negatiefs mogen aanmerken, is het omgaan met dit soort mogelijkheden. Bos wordt een paar keer weggestuurd maar wordt beide keren afgevlagd, waarbij één zeer discutabel. Diezelfde Bos kan niet veel later van dichtbij uithalen, maar wederom is het de doelman die pareert. Doordat Albertsma en Zijsling de ballen goed vasthouden kan IJVC ook vaak aansluiten, maar vooral Soenveld heeft veel ruzie met de bal waardoor goede mogelijkheden verloren gaan. Naarmate de wedstrijd vordert ontstaan hier en daar ook wat irritaties en dat levert o.a. Cats nog een gele kaart op. De tijd tikt langzaam door en we zijn inmiddels al in de 90e minuut beland als diezelfde Cats en Bruggenkamp voor de bal gaan. Beide raken deze ook maar het is Cats die het daarna uitschreeuwt van de pijn. Er ontstaat daarna wat commotie en dat is reden voor Bleeker om een einde aan deze wedstrijd te maken. Een klein feestje wordt gevierd, maar gevreesd wordt voor een zeer ernstige knieblessure voor Cats en hij wordt later afgevoerd met een brancard. Zoiets gun je niemand en hierbij dan ook veel sterkte en beterschap gewenst.

Erik Cats (Foarút) wordt op een brancard van het veld gedragen

Zo overschaduwt de blessure een beetje de overwinning, maar feit is wel dat IJVC er dus weer 3 punten bij op mag tellen. Definitief veilig zijn de IJlsters nog niet, maar een grote stap is in ieder geval wel gezet. Omhoogkijken kan ook nog steeds, maar dan is het afhankelijk van andere resultaten en de competitie duurt nog wel even. Aankomend weekend kunnen de mannen genieten van een voetbalvrije zaterdag, om een week later aan te treden in Sexbierum tegen AVC. Een directe concurrent als het gaat om de 4e plek. In IJlst werd het 2-0 en werd AVC volledig afgetroefd, dus we kunnen ervan uit gaan dat trainer Alkema zijn ploeg flink op scherp zet voor deze wedstrijd. Trainer Boot heeft dus 2 weken de tijd om zijn ploeg hiervoor te wapenen. Gelukkig zit er weer genoeg passie en beleving in bij de ‘Kypmantsjes’ en zal het, na 2 winstpartijen, met enig vertrouwen die kant op reizen.

Karakteristieken:

IJVC 1 – Foarút 1 (1-0) 2-0

43′ Melle Kramer 1-0, 48′ Pieter Kor Spoelstra 2-0 (pen)

Scheidsrechter: J. Bleeker

Gele kaart(en): Kompier, Cats (Foarút)

Opstelling| Hoekstra – Hogeling, Spoelstra, de Boer, Bruggenkamp – J. Zijlstra, Kramer, Goeman (63′ Zijsling) – Bos, Albertsma, Soenveld (c)