IJLST – IJVC heeft wederom mentale weerbaarheid getoond door in de 93e minuut de gelijkmaker aan te tekenen. Dit keer was het Lars Bos die de ploeg van Faber behoedde van een nederlaag. Waar vorige week de achterstand ‘slechts’ 1 goal was, stonden de “Kypmantsjes” na 50 minuten met 0-3 achter.

En die achterstand was terecht. De fusieclub Creil-Bant was, zeker in de eerste helft, heer en meester en gaf IJVC zo af en toe voetballes. Waar het in de 5e klasse soms op de automatische piloot kon, of op 80 procent, bleek vorige week en zeker vandaag (zaterdag 1 okt. ’22) dat de 4e klasse andere koek is. IJVC begon met dezelfde formatie en organisatie als vorige week. Tegenstander 10 meter voor de middenlijn oppakken en vanuit daar de druk erop. Vooraf werd Creil-Bant als een counterploeg bestempeld maar hier was vrij weinig van te merken. De jonge ploeg van Meas liet de bal snel rondgaan en bereikte al snel de voorhoede. Vooral Schaapman en Rob Beugels waren een plaag voor de verdediging en laatste man Joost Beugels strooide met ballen over 40 meter perfect in de voeten. Het was dan ook wachten op de 0-1 en die kwam er ook. In de 23e minuut tast Hoekstra bij een corner mis en ook als de bal blijft hangen, weet hij de bal zo te raken dat de bal in de goal verdwijnt, 0-1.

De kansen rijgen zich aan één en het is dan ook geen wonder te noemen dat de 0-2 valt in 27e minuut. Een vlot lopende aanval wordt door Schaapman voor de goal gebracht en met enig fortuin prikt Sam Veendrick raak, 0-2. IJVC kan er maar weinig tegenover zetten en we kunnen dan ook geen enkele kans noteren in de eerste helft. Aan de andere kant heeft Hoekstra het een stuk drukker, maar na de 0-2 blijven de gasten genadig en straffen de fouten aan de IJlster kant niet af. 0-2 is dan ook de ruststand.

Na rust verwacht je een ander IJVC, maar niets is minder waard. Wederom een fout in de opbouw zorgt er voor dat Rob Beugels de 0-3 binnen kan schieten. Niet veel later valt Goeman uit, na wat een ongelukkige botsing en lijkt het de wet van Murphy te worden. De weg die Goeman moet afleggen van de ene kant van de andere kant van het veld bedraagt ongeveer 2 minuten. En in die twee minuten leeft IJVC weer helemaal op. Eerst is het Hogeling die vanuit een vrije trap de 1-3 aantekent en niet veel later is het van der Zee die op aangeven van Soenveld de 2-3 tegen de touwen schiet. Hierna is het IJVC dat de klok slaat en de gasten er niet meer aan te pas komen. Bos heeft in de 70e minuut de 3-3 op de schoen, maar raakt de bal niet goed genoeg. Aan de andere kant redt de sterk ingevallen Hottinga IJVC, door een bal op de lijn te keren en zorgt hij er voor dat IJVC nog altijd mag hopen op een punt.

Inmiddels zijn we al in de 93e minuut beland en lijkt het toch niet te lukken. Lijkt, want na een afgeslagen vrije trap komt de bal via Veenstra weer bij Hogeling. Zijn voorzet is perfect op maat en wordt door Bos binnen geknikt, 3-3. Net als tegen Nagele wordt vrij direct na de gelijkmaker afgefloten en sleept IJVC dus tóch een punt uit het vuur. De druiven zijn wederom zuur bij de tegenstander, maar in IJlst maalt men daar niet om.

Zo is het nog wachten op de eerste overwinning, maar blijft IJVC dus nog wel ongeslagen. Vooral in de tweede helft zagen we weer een IJVC wat we de voorbijgaande seizoenen zo vaak zagen: strijd, inzet en beleving. Het voetbal kan absoluut nog beter, maar gelukkig zijn we nog maar net onderweg. Aanstaande zaterdag wederom kans op drie punten. Dan treedt het vlaggenschip namelijk aan in Delfstrahuizen tegen de plaatselijke véévéé. Tot dan!

Karakteristieken:

IJVC 1 – Creil-Bant 1 3-3 (0-2)

’23 0-1 Hoekstra (e.d.), ’27 Sam Veendrick 0-2, ’47 Rob Beugels 0-3, ’55 Hogeling 1-3, ’57 van der Zee 2-3, ‘90+3 Bos 3-3.

Gele kaarten: Bos, Nooitgedagt, Spoelstra (IJVC), Dennis Seine, Hugo Beugels (Creil-Bant).

Opstelling: Hoekstra, Hogeling, Spoelstra, Nooitgedagt, Bruggenkamp (’65 S. Zijlstra), Kramer, Albertsma (’75 Veenstra), Goeman (’54 Hottinga), Bos, van der Zee (‘ 75 Zijsling), Soenveld ©.