Zaterdag 1 oktober ’22 treft IJVC op het eigen sportpark fusieclub Creil-Bant. Zij acteren sinds de fusie op vierde klasse niveau. Bant eindigde in 2018/19 als laatste in de 3e klasse en Creil degradeerde via de nacompetitie naar de 5e klasse. Gelukkig voor de fusieclub gold de regel dat het niveau van de hoogst spelende vereniging als uitgangspunt telde.

De laatste competitiewedstrijd voor IJVC op eigen veld in de 4e klas was er een om snel te vergeten. In 2015/16 ging het met grote cijfers onderuit tegen Bolsward (0-9). Spelers die niet geheel fit waren werden gespaard voor de nacompetitie tegen, juist Creil. De polderploeg won beide wedstrijden waardoor IJVC degradeerde naar de vijfde klasse. Na zes seizoenen op dat niveau zijn de ‘Kypmantsjes’ eindelijk terug op het niveau waar een stad als IJlst behoort te spelen.

Tegenstander Creil-Bant verloor de polderderby afgelopen week van Tollebeek met 1-2. Dat de ploeg van trainer Maes niet te onderschatten valt blijkt wel uit de voorbereiding waarin het de volgende ronde van de beker haalde. Hierin won het met 3-0 van derdeklasser CVVO waar ze eerder in de voorbereiding ook al 3-1 van gewonnen hadden in een oefenduel. Terug in de selectie dit seizoen is de topscorer van Creil, Jelle Loosman.

Bij Creil-Bant staat een oude bekende op de spelerslijst in de persoon van keeper Bert Boddema, hij is achter Ruud Wuestenenk de tweede keeper. Boddema kende in het seizoen 2007/08 een prima jaar in het shirt (alle kleuren) van de IJlsters. De nacompetitie voor een plek in de tweede klasse ging tegen Be Quick Dokkum helaas verloren, al stond Rients Waltje toen op goal.

In december wordt hij vijftig jaar maar Boddema is nog steeds actief en heeft inmiddels een bonte verzameling van clubs achter zijn naam staan: AEK Malia, (GR), Casino Seefelda (AUT), Deportivo Maspalomas, CF Puerto del Carmen (SP), Imortal CF Albufeira (POR), Muntendam, Heerenveen, Sneek, Harlingen, Velocitas 1897, DIO Oosterwolde, LAC Frisia, Nieuweschoot, LSC 1890, Zwaagwesteinde, Surhuisterveen en Kraggenburg. Wellicht treffen we hem vanmiddag op het sportpark?

Zoals in het verslag te lezen was speelden IJVC en Nagele beide één betere helft waardoor de puntendeling wel terecht was. Zuur waren de druiven voor Nagele omdat zij in minuut 92 nog met 1-0 voorstonden. Gelukkig voor IJVC wist Melle Kramer er toch nog 1-1 van te maken zodat er toch een punt mee terug naar Ijlst kon.

Er zaten door het afvallen van de Boer (in de warming-up) maar twee wisselspelers op de bank en dat was voor Faber ook een nieuw fenomeen. Normaliter is zijn bank veel breder. Zaterdag is IJVC 2 vrij (wedstrijd tegen Oudega 1 is verplaatst) waardoor er misschien weer wat extra mogelijkheden zijn.

Tot zaterdag!