Alle ingrediënten waren aanwezig voor een schitterende voetbalzaterdag op de Douwe Zwaagstra Fjilden in IJlst. Het zonnetje scheen en het publiek was in grote getalen uitgerukt. Zowel IJVC als Heeg hadden het nodige vuurwerk en dat zorgde voor nog wat extra sfeer rondom een beladen derby. Deze derby werd ook wel beschouwd als een zes punten wedstrijd. Heeg had 4 punten meer dan IJVC. IJVC kon geen beroep doen op Johannes Zijlstra. Hij is geblesseerd en de vraag is of hij nog wel in actie gaat komen dit seizoen. Voorin viel de keuze op Jelmer van der Zee, na zijn doelpunt tegen Oosterwolde houdt hij zijn neef Bart Zijsling op de bank. Zijsling die notabene in de heenwedstrijd voor het enige en dus winnende doelpunt zorgde.

Na een schitterende opkomst werd de wedstrijd in gang gezet door scheidsrechter van der Spoel. Hij voelde gedurende de gehele wedstrijd de belangen goed aan en floot een prima partij. IJVC begon voortvarend aan de derby. Na 5 minuten kwam Reitsma via het centrum door op rechts. Bruggenkamp was ondertussen naar de goal gegaan en zodoende kregen we deze derby een makker goal. De voorzet van Reitsma was uitstekend en zo ook de duikkopbal van Bruggenkamp. Het sportpark ontplofte toen IJVC al vroeg op voorsprong kwam. IJVC was in het eerste kwart de betere en kwam nog een aantal keer goed door zonder echt grote kansen te creëren. In minuut 26 kwam Heeg op rechts door via Watte Broersma. Zijn voorzet werd aangeraakt door Reitsma en vloog uit het niets bij de eerste paal binnen. Zodoende was het de wedstrijd na een halfuur tegen de verhoudingen in evenwicht. Gelukkig voor IJVC kwam daar ook snel weer verandering in. Uit een kluts situatie werd Bruggenkamp weer aan het werk gezet door Reitsma. Er stonden twee man voor het doel te wachten, maar Bruggenkamp besloot het zelf te doen en schoof in minuut 35 de 2-1 binnen voor IJVC. Hij scoorde zo zijn tweede van de wedstrijd binnen. In al zijn voorgaande wedstrijden in IJVC 1 had Bruggenkamp pas 1 doelpunt gemaakt en dus was deze wedstrijd in alles bijzonder.

Beide teams gingen aan de thee, maar er was maar één team die beter uit de kleedkamer kwam en dat was Heeg. Binnen een minuut had Watte Broersma de 2-2 al op de schoen, gelukkig voor IJVC werd de bal nog geblokt. Heeg werd sterker en IJVC kon de bal niet meer vasthouden. Dit resulteerde in de 61e minuut in de 2-2. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van Rients Wijnja en hij schoot richting doel. In die 25 meter werd de bal door niemand meer aangeraakt en zo verdween de bal in het doel van Damstra. Na een uur spelen stond het dus weer gelijk. In het resterende halfuur kreeg IJVC nog 1 grote kans op de 3-2. Reitsma had hem op de voet, maar via het blok verdween de bal over de achterlijn. In minuut 83 was het aan de andere kant wel raak. Johannes Hoekstra werd vanuit een doeltrap van Marten Wijnja aan het werk gezet. Hij schudde het centrale duo van IJVC af en legde de bal in het mandje. Hierdoor won Heeg de derby en bleef IJVC met lege handen achter. Het was de tweede helft te matig en Heeg profiteerde daar optimaal van.

Volgende week gaat IJVC naar Sneek voor een uitwedstrijd tegen WPB. Door deze nederlaag is die wedstrijd nog belangrijker in de strijd tegen een rechtstreekse degradatieplek. Hopelijk komen er weer veel toeschouwers in Sneek en pakt IJVC dan wel de punten. Tot dan!

Karakteristieken:

IJVC – Heeg 2-3 (2-1)

’5 Brian Bruggenkamp 1-0, ’26 Reinder Reitsma (e.d.) 1-1, ’35 Brian Bruggenkamp 2-1, ’61 Rients Wijnja 2-2, ’83 Johannes Hoekstra 2-3

Gele kaart: Nooitgedacht (IJVC)

Opstelling: Damstra, Kramer, Albertsma, R. de Boer, S. Zijlstra, Stienstra Spoelstra ©, Bruggenkamp, van der Zee (’60 Zijsling), Nooitgedagt, Reitsma

Niet gebruikte wissels: Hoekstra (k), Sybrandy, M. Zijlstra, Koopman, de Groot