We schrijven 28 oktober wanneer IJVC haar eerste punten van het seizoen bijschrijft. Na drie nederlagen op rij wint IJVC de derby tegen Heeg met 0-1 (doelpunt Bart Zijsling, red). De tegenstander had op dat moment al zeven punten uit vier wedstrijden gehaald maar staat anno nu onder de streep. Uit de overige elf wedstrijden werden slechts zes punten gehaald waardoor het samen met IJVC op een nacompetitieplek staat. Het scorend vermogen van de Hegemers laat ook te wensen over de laatste twaalf wedstrijden. Tegen SDS, CVVO en Workum had het al zeven keer gescoord maar daar kwamen nog maar vijf treffers bij.

IJVC komt en kwam moeilijk tot scoren, maar in de laatste vijf wedstrijden scoorde het toch telkens éénmaal. Tegen Nijland hadden dit evenwel meer moeten zijn, maar dat is toch een probleem wat zich het hele seizoen al de kop opsteekt. Tegen Oosterwolde zagen we een oude bekende op de reservebank zitten; topscorer aller tijden Rens Soenveld werd bereid gevonden zijn rentree te maken. Zo kon hij na ruim 14 jaar weer een wedstrijd in de derde klasse spelen. De laatste maanden van het afgelopen seizoen speelde hij met een blessure en stopte eerst met voetballen maar bleef wel lid. Het nieuwe jaar kwam daar de rentree bij IJVC 2 en nu dus bij het vlaggenschip. Wellicht dat we hem vaker in actie zullen zien.

Het blijft stuivertje wisselen onderin, nu is SDS weer samen met Waterpoort Boys de directe degradant. En zoals hierboven geschreven staan IJVC en Heeg op een nacompetitie plek. Wie nummer negen wordt speelt in de eerste wedstrijd tegen de laagste periodekampioen uit 4C (Drogeham, Rottevalle, Dokkum, Friese Boys). De nummer 10 speelt tegen de hoogste periodekampioen uit 4A (momenteel VHK; en die kennen we nog van een oefenwedstrijdje). Het gat naar de veilige achtste plek lijkt wat teveel van het goede, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Zaterdag staat de derby voor de zestiende keer op het programma, en de balans is in het voordeel van de Kypmantsjes. Zes keer won IJVC, vier keer werd het gelijk en vijf keer ging de winst mee naar Heeg. Het doelsaldo is in het voordeel van de bezoekers, zij scoorden twintig keer en IJVC ééntje minder. Topscorers met twee doelpunten zijn Rens Soenveld, Marten Zoethout, Jurjen Post en Bouwe de Boer.
De laatste ontmoeting in de derde klasse won IJVC met 2-0 door toedoen van youngster Jurjen Post.

De laatste keer dat IJVC met 0-0 gelijkspeelde in de competitie was tegen Heeg. Maar liefst 277 competitiewedstrijden geleden in oktober 2010 bleef de brilstand op het bord staan.

Vooraf aan het duel zal er genoeg spektakel te zien zijn, en na afloop is er livemuziek in de kantine. Met daartussen nog een derby is een recept voor een mooie middag. Het weer lijkt goed te worden dus verwachten we een hoop publiek langs de lijnen.

Oant sneon!