IJlst – In een heerlijk voetbalgevecht met QVC, waarbij het publiek tot de 90e minuut werd vermaakt, heeft IJVC net aan het kortste eind getrokken. Lang was de ploeg van Faber gelijkwaardig, of zelfs beter, maar zag het na de rode kaart van Bos de winst naar Stavoren gaan.

QVC kwam als trotse koploper op bezoek in IJlst, waar de thuisploeg al meer dan 3,5 jaar niet meer had verloren op eigen bodem in competitieverband. Iets waar de ‘Kypmantsjes’ niet zozeer mee bezig waren, maar het zegt wel wat hoe moeilijk de ploeg te kloppen is. En dat ondervond QVC vanaf het eerste fluitsignaal.

IJVC speelde met flair en zorgde dat QVC terug moest. In het eerste kwart kunnen we niet veel kansen noteren. IJVC wordt vooral gevaarlijk via de linkerkant en bij QVC zorgt de snelle en behendige Bajema voor dreiging. Het eerste echte wapenfeit is voor QVC. Aanvoerder Pluister knalt de bal vanaf een meter of 25 op de buitenkant van de paal en vlak daarvoor kon de verdediging van IJVC maar net op tijd in grijpen. Hierna neemt IJVC het heft in handen en voert de druk op. Na een half uur voetballen versierd S. Zijlstra een corner. Goeman neemt deze en de bal komt terecht bij de vrijstaande Nooitgedagt. De langste man in het veld knikt overtuigend raakt, 1-0. Een opsteker en bovendien een beloning voor het vertoonde spel.
Toch schudt QVC hierna wakker en worden de gasten sterker. Na wat speldenprikjes en dode spel momenten wordt in de 39e minuut Bajema diep gestuurd. Hij kan de bal terugleggen op Jongstra en die schiet via de benen van Kramer de gelijkmaker binnen, 1-1. IJVC laat de ‘koppies’ niet hangen en krijgt vlak voor rust nog een goede mogelijkheid. Albertsma draait goed weg in het strafschopgebied, maar ziet zijn droge knal gepareerd worden. Zo blijf de stand 1-1 en dat is tevens ook de ruststand.

De tweede helft heeft IJVC het wat lastiger en speelt sneller de lange bal. QVC combineert nu makkelijker en komt er soms gevaarlijk door. Gelukkig staat het verdedigend goed en worden er op wat “momentjes” na geen grote kansen weggegeven. IJVC creëert eigenlijk geen echte kansen, maar soms moet je alleen je geluk beproeven. En dat doet Kramer in de 74e minuut. Een houdbaar schot wordt door doelman de Vries volledig verkeerd ingeschat en hij laat de bal door zijn handen glippen, 2-1. Met de wissels Bos en Bruggenkamp hoopt Faber de overwinning over de streep te trekken, maar niets in minder waar. De ervaren Bos pakt eerst geel voor vasthouden en geeft 20 seconden daarna de scheidsrechter een reden om de tweede te trekken. Zo wordt de opdracht een stuk moeilijker en helpen daarna de wisselingen in het veld ook niet bepaald. De organisatie klopt niet meer en al vrij snel weet QVC te profiteren. Kramer kan het schot van Pluister nog keren op de lijn, maar op de rebound van Bajema is geen antwoord: 2-2. Dan hoopt men toch een punt uit het vuur te slepen, maar na miscommunicatie achterin is het wederom Bajema die ervan doorgaat. Hij ziet van der Pol vrij staan en die tekent de 2-3 aan. Omdat er dan niets meer te verliezen is, speelt IJVC alles of niets en het is omdat QVC te onrustig is om het goed uit te spelen dat IJVC nog maar dromen van een punt. In de absolute slotseconde krijgt IJVC nog één mogelijkheid, maar jammer genoeg ziet de Boer zijn kopbal net over gaan. Zo gaat de laatste kans verloren en is de eerste verliespartij van dit seizoen een feit.

IJVC verdiende wellicht meer, maar kreeg uiteindelijk niets. Het was gelijkwaardig aan QVC, een ploeg waar veel kwaliteit rondloopt en gaat strijden voor het kampioenschap. IJVC zal zo moeten doorgaan en de punten komen vanzelf. De ‘Kypmantsjes’ oefenen donderdag tegen NOK en spelen die week daarop in Nijeveen. Daar treft men SVN’69, die nog op de eerste punten wacht en dus kans om afstand te nemen van de onderste regionen. Tot dan!

Karakteristieken:

IJVC 1 – QVC 1 2-3 (1-1)

’30 Nooitgedagt 1-0, ’39 Jongstra 1-1, ’74 Kramer 2-1, ’79 Bajema 2-2, ’81 van der Pol 2-3.

Gele kaarten: Pluister (QVC), Spoelstra (IJVC)

Rode kaart: Bos (IJVC, 2x geel)

Opstelling: Hoekstra, Nooitgedagt (’75 Bruggenkamp), Spoelstra, de Boer, S. Zijlstra, Kramer, Hogeling, Goeman, van der Zee (’75 Bos), Albertsma, Soenveld ©.