IJlst – Wederom kunnen de goede bedoelingen (als het gaat om een periode) voorlopig weer in de kast. In de thuiswedstrijd tegen Franeker was het allemaal niet heel goed en verloren de ‘Kypmantsjes’ uiteindelijk terecht: 1-2.

IJVC zat de laatste tijd er weer lekker in en plots was plek 4 weer haalbaar. Dit is het nog steeds, maar wint Tollebeek haar inhaalwedstrijd tegen AVC dan wordt het ontzettend lastig. Winnen was daarom eigenlijk van belang en het publiek (wat in grote getalen was gekomen) wist dit ook. Maar vanaf minuut één van duidelijk dat Franeker het betere van het spel had vanmiddag. Het wist elkaar makkelijker te vinden en zorgden voor het meeste gevaar in de beginfase. Dat leidde uiteindelijk ook tot de openingstreffer. Half ingrijpen zorgt dat Sander Prins alleen op Hoekstra af kan en deze kans niet onbenut laat, 0-1.

IJVC krijgt ook een prima kans maar Goeman wordt door prima sliding van score afgehouden. Maar voor de rest is het niet heel goed wat de thuisploeg laat zien. Het kon soms er gevaarlijk uitkomen, maar slordige balbehandelingen zorgen dat Franeker snel weer goed in de organisatie kon staan. Het was meer wachten op de tweede treffer dan de gelijkmaker in de eerste helft. Hoekstra en paar IJlster benen zorgen dat IJVC de rust haalt met slechts een kleine achterstand.

Na rust, met veel regen, zien we een beter IJVC. Het zet vol druk en krijgt genoeg mogelijkheden om de scoren gelijk te trekken. Eerst kan Bos net niet bij een voorzet van Soenveld, daarna is het Bruggenkamp die zijn inzet katachtig gered ziet worden. Vervolgens ziet Albertsma zijn kopbal net naast de paal eindigen en kan ook een inzet van Bos nog gekeerd worden. IJVC geeft meer ruimtes weg, zeker als Zijsling wordt gebracht voor J. Zijlstra en uiteindelijk profiteert Franeker hiervan. Waar IJVC denkt te mogen ingooien, gaat deze naar Franeker en via een prima aanval komt de bal bij Gerlof Dijkstra die beheers raak schiet, 0-2. Hoewel de koppies niet geheel naar beneden gaan, lijkt de wedstrijd toch wel gespeeld. Hoewel IJVC nog wel met veel hoge ballen het probeert, is het juist Franeker was de grootste kansen krijgt maar te slordig is in de afwerking. Toch wordt het nog heel even spannend als Kramer in de 91e minuut uiteindelijk wel het net weer te vinden, maar het is te laat voor een slotoffensief en dus gaan de punten uiteindelijk mee naar Franeker.

IJVC verliest uiteindelijk terecht van een makkelijk voetballend Franeker. Het balletje moest net even goedvallen, maar dat deed het dus helaas niet. De 4e plek is nu weer ver weg en het enige wat IJVC kan doen is de laatste 3 wedstrijden proberen winnend af te sluiten. Al zou het alleen maar een goed gevoel geven dat IJVC er uiteindelijk alles uit heeft gehaald wat er in zat dit seizoen. De eerstvolgende tegenstander is Sleat, wat nog steeds rechtstreeks kan degraderen en dus alle punten goed kan gebruiken. Bovendien werden de withemden op een 6-0 nederlaag getrakteerd in IJlst dus er zal ongetwijfeld uit een ander vaatje worden getapt.

Karakteristieken:

IJVC – Franeker 1-2 (0-1)

’12 Prins 0-1, ’68 Dijkstra 0-2, ‘91+1 Kramer 1-2.

Gele kaart: Edwin Hiemstra (Franeker), Sybrandy (IJVC).

Opstelling:

Hoekstra, Sybrandy, Spoelstra, de Boer, Bruggenkamp, Kramer, J. Zijsling (’55 Zijsling), Goeman, Bos, Albertsma (’75 Reitsma), Soenveld ©.