Het resultaat in de wedstrijd tegen AVC verbleekt bij de blessure die Hogeling hierin opliep. Een zware blessure tegen het einde van de competitie en, met het oog op zijn plannen, een zware domper. Hopelijk gaat het herstel goed en kan hij de reis naar Australië op een fitte manier meemaken. Zijn vader Jan zal terugdenken aan het moment dat hij zelf zijn scheenbeen brak in dienst van Oldeholtpade. Hij herstelde hier goed van getuige de zes seizoenen die hij later nog in ons shirt speelde.

De aanval van de ploeg uit Sexbierum is door de overwinning afgeslagen gezien de zes punten achterstand (wel nog twee wedstrijden te spelen o.a. tegen Tollebeek) en een minder doelsaldo. Maar belangrijker was dat een outsider de tweede periode niet in zijn bezit mag krijgen wil de vierde positie op de ranglijst nog betekenis hebben aan het einde van het seizoen. Nu staan ploegen uit de top-5 hoog op de huidige stand in de tweede periode en is plek vier weer een interessante één.

In die strijd om plek vier gaat het tussen Tollebeek en IJVC. De polderploeg verloor zaterdag met 2-0 van onze aankomende tegenstander Franeker. De komende twee wedstrijden zijn Sleat en TOP ’63 de tegenstanders van Tollebeek en met de ontwikkelingen onderin zijn deze zeker geen gemakkelijke opgave. Sleat staat nog maar een paar punten boven de degradatiestreep en op die positie staat TOP ’63 momenteel. De laatste drie tegenstander van Tollebeek zijn AVC, IJVC en Nagele.

Wij treffen Sleat en TOP ’63 ook nog en zo gemakkelijke als de 6-0 en 0-2 zal het over enkele weken niet gaan.

Op naar de tegenstander van zaterdag wanneer Franeker ook wel de ‘klokkedieven’ genoemd op bezoek komen. De voorzorgsmaatregelen zijn genomen, want de kerkklok die op het veldje aan de Stadslaan stond is inmiddels veilig opgeborgen. Met Franeker hebben we ook nog een appeltje te schillen gezien de 4-1 nederlaag eind november.   

De kansen om met een voorsprong aan de thee te gaan waren er destijds wel, maar het net werd helaas niet gevonden. Na rust was Franeker feller en gewoon beter waardoor we zonder punten terug naar Ijlst moesten. Wie zaterdag naast Hogeling ook het duel aan zich voorbij moet laten gaat is keeper Ramon de Jong die al enkele weken geblesseerd is. Hij wordt vervangen door Irolt Biesma die in de twee coronaseizoenen op de ledenlijst van Nijland stond. Als we het over kansen hebben dan kampt Franeker momenteel met een virus volgens het eigen verslag: “Net als in Tollebeek was het Franeker die de boventoon voerde en had de thuisploeg al in de eerste helft afstand moeten nemen maar kampt de ploeg van Veenema met een virus welke maar moeilijk uit het team wil verdwijnen. Kansen creëren doet de ploeg wel maar doelpunten maken verloopt de laatste tijd erg moeizaam.”

Als het niet lukt om van de ploeg te winnen die je zoon coacht, dan kun je hem in deze fase van het seizoen ook wel helpen kampioen te worden. Gegarandeerd dat de familie Boot dan gezamenlijk een feestje viert. Dus wellicht een extra motivatie? Ook Franeker is niet onverslaanbaar liet AVC twee weken terug nog zien (1-0) en ook TOP ’63 (1-1) maakte het de ploeg uit de kaatsstad moeilijk.

Historisch gezien hebben we ook nog wat recht te zetten want de laatste ontmoeting in 1994 eindigde in een 1-2 nederlaag. De voorgaande vier ontmoetingen in de vroege zeventiger jaren leverden drie overwinning en één gelijkspel op. Gabe Plantinga en Geert de Leeuw scoorden elk driemaal tegen de destijds Spcl. Franeker.

Saai gaat het niet worden want IJVC is al 257 wedstrijden verstoken gebleven van een Frits van Turenhoutje (0-0) sinds de laatste keer tegen Heeg in oktober 2010.

Oant sneon!